Intel Avoton Atom processzorok a jövő héten érkeznek

Széll Zoltán, 2013. augusztus 28. 16:11

Az Intel előreláthatóan a jövő héten jelenti be, hogy kapható az alacsony energia-igényű Avoton kódnevű Atom szerverlapka, amely hamarosan megjelenik rendszerekben (pl.: Hewlett-Packard Moonshot szerver). Az Avoton lapkák az Intel Atom C2000 termékcsalád részét képezik. Az új processzorokat nagy sűrűségű szerverekben használja majd több gyártó.

Az Intel az Avoton processzort várhatóan a jövő héten San Franciscoban megrendezésre kerülő „Hyperscale Data Centers” konferencián jelenti be. Várható, hogy az Intel a jövő héten más Atom lapkákat is bevezet, köztük a „Rangeley” processzort hálózati rendszerekhez.

 

Az Avoton lapkák az Intel első generációs Atom S1200 szerverprocesszorok (kódneve: Centerton) utódjai. A HP az Atom S1200 processzorokat már használja a Moonshot szerverben. Az Avoton alapja a Silvermont architektúra, amely az első újtervezett architektúra a hat évvel ezelőtt bevezetett Atom processzor történetében.
 

Az Intel valószínűleg bevezeti még a táblagépekhez fejlesztett Bay Trail kódnevű lapkát is, amely szintén a Silvermont architektúrán alapul. Az Intel már korábban kibocsátotta az Avoton néhány részletét. Elmondták, hogy az Avoton hétszer gyorsabb és négyszer kevesebb energiát fogyaszt, mint a Centerton architektúrán alapuló lapkák, melyeknek szállítása az elmúlt év decemberében kezdődött. A 22nm-es technológiával gyártott Avoton 8 magot, valamint integrált Ethernet vezérlőt tartalmaz, és 64GB memóriát támogat. A lapkák órajel-sebességét és hőtermelését az Intel még nem bocsátotta ki.
 

Az Avoton az Intel válasza a nagy sűrűségű szerverpiacon egyre népszerűbb ARM processzorokra. Az ARM lapkák az Intel x86 processzorokétól eltérő utasításkészleten alapulnak és elsősorban mobil eszközökben (telefonok, tábla PC-k) használják ezeket.
 

Kulcsszavak: processzor Intel

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Philips Monitors E1 terméksorozat három új, többcélú modellel bővül

A Philips Monitors E1 sorozata ebben a hónapban három új modellel bővül. Az irodai felhasználók és távmunkában dolgozók számára szükséges összes alapvető funkcióval ellátott új modellek segítenek a felhasználóknak a kapcsolattartásban és növelik a termelékenységüket, mindezt versenyképes áron. 

2024. március 28. 13:27

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05