Léon Foucault előtt tiszteleg a Google

Czipperer Dia, 2013. szeptember 18. 12:40

Láttátok már a mai Google kezdőlapot? Ez most nem csupán egy képet ábrázol, hanem az interakítv Doodle egy híres fizikusnak állít emléket.

A Google ma Léon Foucault-nak állít emléket, aki 1868-ban ezen a napon született – 194 évvel ezelőtt. Foucault francia fizikus volt, és főként a róla elnevezett ingáról híres, amely a Föld forgását mutatja be tengelye körül.

 

A Google mai Doodle-ján mi is megnézhetjük, hogyan is működik ez szerkezet, mely lényegében azt szemlélteti, hogy a Föld mozgása révén miként változik a lengés síkja (a Föld elfordul az inga alatt). A sarkokon például egy nap alatt teljesen körbefordul a lengési sík, – így az öszes köré állított bábut eldönti az inga – míg az Egyenlítő mentén nem változik. Az inga egyébként az óramutató járásával megegyező irányba fordul el az északi féltekén, a délin pedig az ellenkező irányba mozdul.

 

A Google jó munkát végzett, hiszen a Doodle mellett az időt és a földrajzi helyzetet is beállíthatjuk, így megnézhetjük, hogy különböző időpontokban és földrajzi pozíciókban hogyan dőlnek le az inga körüli csapok.

 

 

 

Az első Foucault ingát a párizsi Panthéonban állították fel, napjainban pedig számos példány található múzeumokban, egyetemeken. Az egyik legnagyobb a Los Angeles-i Griffith Obszervatóriumban található.

 

 

Forrás: Mashable.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

SAP-vel pörgetik fel a körforgásos gazdaságot is

2023 júliusától teljesen átalakul a magyarországi hulladékgazdálkodási rendszer. A MOL illetékes leányvállalata az SAP rendszerét választotta a komplex szervezési, irányítási és elszámolási feladatok informatikai támogatására.

2023. június 9. 20:01

Négy tipp a kiberbiztos nyaralásért

Felmérések szerint a Földön élő minden emberre legalább 3 hamis személyazonosság jut a kiberbűnözői piacon, mégis mintha továbbra is félvállról vennénk a fenyegetést a hétköznapokban, különösen a lazább nyári időszakban. Hamarosan elözönlik az üzenőfalakat a szebbnél szebb helyen nyaraló, tökéletes és boldog családok fotói, hadd irigykedjenek az ismerősök, ez a vágy azonban gyakran vezet oda, hogy meggondolatlanul osztjuk meg személyes adatok tömkelegét, melyet nem csupán a barátaink és a családunk, de a digitális világ rosszfiúi is láthatnak.

2023. június 9. 17:22

Már itthon is előrendelhető az LG okosmonitorja

Munkára és szórakozásra is kiválóan alkalmas okosmonitort dob piacra az LG Magyarországon. A 32SQ780S modell ideális választás lehet mindazoknak, akik többfunkciós eszközt keresnek. A kijelző kényelmesen beállítható az asztalon, rendkívül jó kontrasztarányt kínál és számos okosfunkcióval bír, így a munkavégzés és tanulás mellett ideális filmnézésre vagy akár játékra is.

2023. június 9. 15:22

Új trendek és kihívások az online marketingben

2023-ban a közösségi média marketing szerepe, valamint az influenszer marketing és a felhasználók által generált tartalmak (UGC - User Generated Content) egyre inkább teret hódítanak, és szinte megkerülhetetlenné válnak a vállalkozások üzleti stratégiájában. 

2023. június 9. 14:06

Új szerepköréhez jobban illő névre vált az IVSZ

Nevének megújításáról döntött az IVSZ június 7-én megtartott éves közgyűlésén a szervezet tagsága: a korábbi Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége (IVSZ) helyett IVSZ – Digitális Vállalkozások Szövetsége néven folytatja működését a szakmai szervezet. A névváltást az indokolja, hogy napjainkban a digitalizáció a gazdaság minden szegletét áthatja, nem csak az informatikai, távközlési és elektronikai vállalatoknál fontos tényező. A közgyűlésen a 13 fős elnökség 7 pozíciójáról is szavaztak: az IVSZ elnöke újabb három évre dr. Vinnai Balázs lett.

2023. június 9. 12:45

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39