Az internetes forgalmazókkal szemben a könyvkereskedőket támogatják a franciák

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 4. 08:09

A dömpinggel vádolt nagy internetes könyváruházakkal (az amerikai Amazon, a francia Fnac) szemben a hagyományos könyvkereskedőket támogató törvényt fogadott el csütörtökön a francia nemzetgyűlés.

Az internetes forgalmazók ezentúl nem ajánlhatnak egyszerre ingyenes kiszállítást és 5 százalékos kedvezményt a könyvek árára. Ez utóbbira egy 1981-es törvény értelmében van lehetőség az egységes könyvárak mellett. Az ingyenes szállítást ugyanis a képviselők tisztességtelen versenynek tekintik a gyakran rossz gazdasági helyzetben lévő hagyományos könyvkereskedők szempontjából.   


    A törvényjavaslatot a dömping elleni harc jegyében az ellenzéki jobboldal nyújtotta be, a kormányoldal némileg módosította, majd mindkét tábor elfogadta. A szövegről még a parlament felsőházának, a szenátusnak is szavaznia kell, mielőtt az végleges elfogadására kerül.


    Aurélie Filippetti kulturális miniszter a parlamenti vitában úgy vélte, hogy "az Amazon dömpingstratégiát gyakorol". Szerinte erre bizonyíték az, hogy az ingyenes szállítást azokban az országokban nem alkalmazza, ahol a könyvek ára nem egységes. 


    A nemzetgyűlési szavazás előtt néhány nappal Romain Voog, az Amazon franciaországi vezetője a Le Figaro című napilapnak adott interjúban a tervezett intézkedést a fogyasztók érdekeivel ellentétesnek nevezte, miután szerinte ezzel az interneten vásárolható könyvek ára drágább lesz, mint a bolti ár.   


    "Ha a törvénytervezet átmegy, annak minimális hatása lesz az Amazonra, viszont büntetni fogja a fogyasztókat és veszélyeztetni fogja a kulturális sokszínűséget Franciaországban, hiszen az Amazonnak van a legnagyobb könyvkínálata, legyen szó új vagy régebben megjelent könyvekről" - hangsúlyozta az igazgató. Hozzátette: "A könyveladásaink 70 százalékát több mint egy évvel ezelőtt megjelent könyvek biztosítják. A könyvesboltok viszont elsősorban az újdonságokra összpontosítanak, és nem tudják kiszolgálni azokat a vásárlókat, akik régebbi műveket keresnek, miután nekik azokból nincs raktáron. Vagyis tökéletesen kiegészítjük egymást" - tette hozzá Romain Voog. 

  
    A világon Franciaországban található a legtöbb könyvesbolt, mintegy 3500 hagyományos könyvkereskedéssel, amelyek közül 600-800 teljesen független, azaz nem tartozik sem kiadóhoz, sem forgalmazóhoz vagy valamelyik üzletlánchoz.
 

Kulcsszavak: e-kultúra könyv e-book

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A Continental hatékony hajtószíjakkal látja el a Goldwind szélturbinákat

A Continental technológiai vállalat látja el hajtószíjakkal a kínai Xinjiang Goldwind Science and Technology gyártóvállalat által előállított szélturbinákat. Az egyedülálló és szabadalmaztatott konstrukcióban a németországi Dannenbergben gyártott szíjak lehetővé teszik, hogy a rotorlapátokon fogaskerekek vagy hidraulika nélkül lehessen állítani. A Continental tervezői két, már kipróbált és bevált fogasszíj-technológia optimális kombinációjának segítségével fejlesztették ki a szíjakat. 2018-ban a Continental közel két millió eurót fektetett be alsó-szászországi helyszínén, hogy meg tudjon felelni a kínai vállalat évi több mint 100 kilométernyi hajtószíjat kitevő szükségletének.

2020. június 6. 16:27

Licencszerződést kötött az LG és a Miele

Hosszú távú, a robotporszívó-technológiákra vonatkozó szabadalmi licencszerződést kötött az LG Electronics (LG) és a Miele & Cie. KG (Miele). A megállapodás szerint az LG saját fejlesztésű, szabadalmazott robotporszívó-technológiáit a Miele is felhasználhatja kereskedelmi forgalmazásra szánt robotporszívóiban.

2020. június 6. 14:55

2020 végéig újabb testkamerák érkeznek a MÁV-START-hoz

A MÁV-START az országszerte dolgozó kollégák tapasztalatai alapján, idén év végéig várhatóan – a meglévő rendszerrel kompatibilis – közel hetven új testkamera beszerzését tervezi. A kiírt pályázatra 2020. június 19-ig várja a vasúttársaság az ajánlatokat; eredményes eljárás esetén, az eszközök beszerzéséről szóló szerződés megkötése tervezetten július közepén történhet meg.

2020. június 6. 12:44

Microsoft Civil Tech Hub: segítség a digitalizációs szintlépésben

A civileké volt a pálya: húsz társadalmi szervezet munkatársai ismerkedhettek meg az irodai munka hatékonyságát megtöbbszöröző Office 365 mesterfogásaival a Microsoft Civil Tech Hub ingyenes képzéssorozatán. A résztvevők a várakozásaikat is felülmúló, eredményes és hangulatos tudásátadásról számoltak be.

2020. június 6. 10:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

2020. április 20. 09:20
online sportfogadás