Már virtuálisan is bejárható az Iparművészeti Múzeum

MTI Sajtóadatbank, 2013. október 9. 09:32

A magyar múzeumok közül elsőként az Iparművészeti Múzeum épületét és két kiállítását láthatják virtuálisan az érdeklődők az interneten, a 360 fokos panorámaképet mutató Street View technológia segítségével.

A Google Art Project keretében az artproject.com weboldalon több mint 40 ország, 300 intézménye, így kilencezer művész csaknem 48 ezer műalkotása mellett már az Iparművészeti Múzeum épülete, állandó tárlata és a Bigot-kiállítás is bejárható virtuálisan az interneten - mondta el a kiállítótérben tartott keddi bemutatón Schuster Richárd, a Google kommunikációs menedzsere.

 

 

Magyarországról már a Magyar Nemzeti Galéria, a Szépművészeti Múzeum, valamint a Petőfi Irodalmi Múzeum is csatlakozott a projekthez, de elsőként az Iparművészetiben alkalmazták az utcakép szolgáltatás múzeumokra szabott változatát, a Museum View-t.
 

A programnak köszönhetően nemcsak körbenézni lehet az épületben és a két kiállításon, de a legkiemelkedőbb műalkotásokat egyenként fel is lehet nagyítani. Ennek köszönhetően olyan méretben és aprólékosan lehet megvizsgálni az egyes darabokat, amelyre sokszor a helyszínen sincs lehetőség - mutatta be az alkalmazást Jékely Zsombor, a múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese.
 

Az állandó kiállítás az Iparművészeti gyűjteményének történetét mutatja be 1872-től napjainkig, az 1900-as párizsi világkiállításon bemutatott Bigot-pavilonban pedig szecessziós építészeti elemeket; falburkolatokat, kandallókereteket és plasztikus díszű oszlopokat lehet megtekinteni.
 

További különlegesség, hogy a Museum View mellett a hétmilliárd pixel felbontású gigapixeles technológia is megérkezett az Iparművészetibe: az így készült fényképen a múzeum legszebb pre-reneszánsz falikárpitját, Jan van Roome Jézus születése című, 1520 körül készült művét lehet szabad szemmel nem látható részletességgel, akár szálanként tanulmányozni. A világon összesen 66 műtárgyat fotóztak le ezzel a különleges technológiával és tettek közzé az interneten.
 

Nemcsak a műtárgyak megtekintésére, de összehasonlítására is van lehetősége a virtuális kiállítótérben, ahol a látogató tetszőlegesen vethet össze akár a világ különböző részén található műtárgyakat egy időben, így megkönnyítve azok elemzését, múzeumpedagógiai, vagy művészettörténeti oktatását - hangoztatta Jékely Zsombor.
 

A Google Art Projectbe eddig 21 művész 103 alkotása került be az Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, 21 művész 48 alkotása, relikviája a Petőfi Irodalmi Múzeumból, 40 alkotó 52 tárgya a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből és 106 művész 151 alkotása a Szépművészeti Múzeumból.
 

A mindössze két éve "megnyílt" globális virtuális kiállításban egyebek mellett a Nemzeti dal eredeti kézirata is megtekinthető, amelyet Petőfi Sándor 1848. március 13-án ceruzával írt. A 165 éves írás fényre, hőre, párára érzékeny, fakulnak rajta a sorok, így az eredeti példányt az elmúlt csaknem 40 évben egyáltalán lehetett bemutatni, most azonban bárki tanulmányozhatja a világhálón.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05