Az androidosok több mint fele nem figyel a biztonságra

forrás: Prím Online, 2013. október 10. 17:24

Hiába hívják fel egyre jobban a figyelmet arra, hogy telefonokat is védeni kell az esetleges feyegetésektől, úgy tűnik, a tulajdonosok több mint fele nem törődik ezzel. A Kaspersky Lab és a B2B International felmérése igazolja, hogy sem az okostelefon, sem pedig a táblagéptulajadonosok jelentős része nem használ biztonsági szoftvert.

A felmérésben résztvevő okostelefon tulajdonosok mindössze 40 százaléka (Európában 43 százaléka) és a tablethasználók 42 százaléka (Európában 46 százaléka) állította, hogy telepített már valamilyen biztonsági megoldást eszközére, és jelenleg is használja azt. A többi válaszadó elegendőnek találja a védelemhez az operációs rendszerbe integrált korlátozott biztonsági szolgáltatásokat, vagy bízik abban, hogy saját ösztönei megvédik a bajtól.

 

Mindeközben az Android a bűnözők első számú célpontjává vált a mobil operációs rendszerek között. A Kaspersky Lab felhő szolgáltatása, a Kaspersky Security Network szerint, a mobil eszközöket célzó jelenleg alkalmazott rosszindulatú kódminták 99 százalékát Android platformra írták. És ez a fenyegetés egyre nagyobb méreteket ölt: míg a Kaspersky Lab szakértői 2012 egészében 35 000 rosszindulatú kódmintát azonosítottak, addig 2013 első felében ez a szám már meghaladta a 47 000-et.

 

Két fő oka van annak, hogy a kiberbűnözők ilyen komoly érdeklődést mutatnak az Android platform iránt: a nagy népszerűség és a kiterjedt funkcionalitás. Egy rosszindulatú program sms-ek emeltdíjas számokra való küldésére kényszerítheti az okostelefont, így lopva el pénzt a felhasználó számlájáról.  Továbbá kémeszközzé alakíthatja az okostelefont, amely aztán információkat szolgáltat a csalóknak a tulajdonosáról, többek között a telefonhívásairól, a levelezéseiről, valamint a közösségi és fizető szolgáltatások eléréséhez szükséges jelszavairól. Más szóval az Android alapú eszközök kommunikációs, szórakoztató és számítógépes funkciói éppolyan népszerűek a bűnözők, mint a felhasználók körében.

 

 

Van még egy komoly kockázat, amely kellemetlen következményekkel járhat, nevezetesen nagy annak valószínűsége, hogy az eszközök elvesznek vagy ellopják őket. Sok ember számára az okostelefonok és tabletek az elsődleges tárolóhelyévé váltak kedvenc fényképeiknek és videóiknak, a barátaikkal és családtagjaikkal folytatott levelezésüknek, a munkával kapcsolatos dokumentumaiknak, valamint más fontos információknak, amelyeknek nem szabadna rossz kezekbe kerülniük. 

 

Mobilra optimalizált védelem

 

De a fenyegetések számának gyors növekedése sem akadályozhatja meg, hogy az Android továbbra is kényelmes és hasznos platformja maradjon sok tevékenységnek. Az Android alapú eszközök használóinak ezért javasolt, hogy okostelefonjukat és tabletjüket jó minőségű, Androidra specializált internetbiztonsági megoldással védjék meg.

 

A Kaspersky Internet Security for Android alkalmazás, egy fejlett megoldás a népszerű, Android alapú okostelefonok és tabletek megóvására, amely olyan kiterjedt antivírus adatbázisokon alapul, amelyeket pár percen belül frissítenek, miután a Kaspersky Security Network felhő szolgáltatás azonosított egy újabb rosszindulatú kódmintát vagy veszélyes hivatkozást.

 

A személyes adatok védelmére szolgáló speciális funkciók képesek elrejteni a privát kapcsolatokat, hívásokat és üzeneteket. Ha a mobil eszközt ellopják vagy elvesztik, az alkalmazás erre a célra kifejlesztett mechanizmusai megakadályozzák, hogy a csalók hozzáférjenek a személyes adatokhoz.

 

Az ingyenes verziót alapszintű antivírus funkcionalitással (felhasználó által kezdeményezhető szkenneléssel) látták el, valamint tartalmazza az összes, távolról végezhető eszközmenedzselési szolgáltatást.  A Kaspersky Internet Security for Android elérhető különálló termékként a Kaspersky Lab hivatalos weboldalán, csakúgy mint a Google Play áruházban

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05