Befejeződött a Hungaroton-archívum digitalizálása

MTI Sajtóadatbank, 2013. november 2. 09:04

A kiadó utolsó szalagos felvételeinek digitalizálása során több meglepetést okozó kincsre bukkantak - hangzott el a Hungaroton sajtóbeszélgetésén. Elmondták, hogy a közelmúltban két felvételük kapott elismerést, az év végéig pedig nyolc új CD jelenik meg.

Elkészült a Hungaroton internetes zeneáruházának angol nyelvű katalógusa, és teljesült a közönség másik kívánsága is: immár nemcsak mp3, hanem FLAC formátumban is beszerezhetők a zeneművek - mondta el Porkoláb Péter ügyvezető igazgató.
 

Hollós Máté zeneszerző, a Hungaroton Music vezetője arról beszélt, hogy a klasszikus zene hívei még mindig jelentős számban tartják fontosnak a CD-vásárlást. Némi "apály" után az év végéig még nyolc friss kiadványuk jelenik meg.
 

A Fotexnet kutatásokat végzett: a közönség bestsellers listáján változatlanul Bach, Beethoven és Mozart szerepel az élen, ezért a sztenderd repertoár népszerű darabjait felveszik fiatal vagy specialista előadókkal. Így készült el például Rohmann Ditta Bach három cselló szvitjét tartalmazó felvétele, és három másik szvitet is rögzítenek a közeljövőben.
 

Vivaldi A négy évszak című ciklusát és a D-dúr, valamint d-moll concertóját a Capella Savaria a korabeli hangzást idézve játszotta fel. Különlegesség a romantikus zeneszerző, Végh János három vonósnégyesének felvétele az Authentic Kvartett előadásában. A magyar zenéhez nem csupán Liszt Ferencen át kötődő zeneszerző-zongoragyáros, Ignace Pleyel hat fuvolás kvartettjét Németh Pál, Vitárius Piroska, Balázs Gergely és Karasszon Dénes mutatja be az új korongon.
 

Ifjú Sánta Ferenc Kossuth-díjas prímás népszerű számokat játszik új felvételén, elkészült Koncz Zsuzsa Tündérország című, az énekesnő egyéniségének kevésbé ismert vonásait bemutató anyaga is, a Katáng együttes Adorján tortája című CD-je pedig a gyerekeknek szól.
 

A szakfolyóiratokban és lemezmagazinokban rendszeresen méltatásokat kapnak a Hungaroton-felvételek, a brit Gramophone a legmagasabb elismeréssel, az év felvétele díjjal jutalmazta a Bartók Új Sorozatban megjelent 1. és 2 hegedűszonátát, illetve a Szólószonátát tartalmazó CD-t. Hollós Máté úgy vélte, Kocsis Zoltán tavalyi betegségéből felépülve bizonyosan folytatni fogja a Bartók-összkiadás gondozását, hiszen fontos művek várnak felvételre.
 

A Hungaroton a múlt héten a Nemzetközi Liszt Lemeznagydíjat vette át a Weiner Szász Kamaraszimfonikusok CD-jéért. Tervezik egy centenáriumi felvétel megjelentetését is: 2014 nyarán lesz Fischer Annie születésének 100. évfordulója, itthon valószínűleg az év végén, külföldön 2014 elején lát napvilágot CD-n egy reprezentatív gyűjtemény az 1950-es és 1960-as évek fordulóján készült felvételeiből.

Kulcsszavak: digitalizálás mp3 zene

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még élvezetesebb hibrid munkamegbeszélések a Logitech Sight AI kamerájának használatával

Bemutatkozott a Logitech AI-alapú asztali kamerája, a Logitech Sight, amely a Rally Bar vagy Rally Bar Mini elülső kamerákkal együttműködve intelligens módon rögzíti a tárgyalóteremben mozgó résztvevők legjobb perspektíváját és követi a beszélgetéseket. A hibrid munkavégzés világában a távolról dolgozók 43%-a számol be arról, hogy nem tud igazán bevonódni egy-egy megbeszélésbe - ezen a helyzeten segít a Logitech Sight kamerája, csökkentve a hibrid csapatok közötti egyenlőtlenségeket a tárgyalóteremben. 

2022. december 7. 13:59

Így hat a hazai webáruházakra a háború és az infláció

A webáruházak közel fele számolt be forgalomcsökkenésről az idén jelentősen megugró infláció és az orosz-ukrán háború következményeképp. A szereplők már a kereslet visszaesését is érzékelik. A legtöbben a szállítási nehézségeket és az inflációt jelölték meg az idei év legnagyobb problémájának – derül ki a Shoprenter Kft. 15. Nagy Webáruház Felméréséből, amelyben 725 hazai webáruház tulajdonos vett részt.

2022. december 7. 12:41

A Palletways négy éve indította el magyarországi hálózatát

A Palletways Group négy évvel ezelőtt a biatorbágyi központtal működő magyar hálózat elindításával bővítette európai jelenlétét és erősítette tovább az exportlehetőségeket Magyarországra és Magyarországról.

2022. december 7. 11:26

Az érzékenyítés magasiskolája: Üzleti Etikai Díjjal jutalmazták az Eatont

Rangos szakmai elismerést kapott az Eaton! Az intelligens energiagazdálkodásra specializálódott cég a Multinacionális vállalat kategóriában, közel 70 kandidáló közül érdemelte ki az Üzleti Etikai Díjat. Az Eaton – ahogy méltatásában a zsűri fogalmazott – kiemelt, szívet melengető vállalásain és eseményein keresztül mutatja be, hogyan válhat az etikus magatartás és a sokszínűség a mindennapok természetes részévé.

2022. december 7. 09:58

Egy klubban az Intel, a Samsung és a Schneider Electric

A Schneider Electric alapítótagja és vezetői szintű támogatója a SEMI által létrehozott új szervezetnek, a klímavédelem érdekében fellépő „Semiconductor Climate Consortium”-nak. A többek között az Intelt, a Samsungot és a TSMC-t is tagjai között tudó szervezet célja, hogy a félvezetőgyártás teljes értékláncában csökkentsék az üvegházhatású gázok (ÜHG) kibocsátását. 

2022. december 6. 20:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55