Öt tanács az egyszerű, de biztonságos mobil nyomtatáshoz

forrás: Prím Online, 2013. november 6. 14:46

A vállalatok döntő többségénél az alkalmazottak ma már használhatnak munkájuk során valamilyen céges vagy privát tulajdonú mobileszközt, például okostelefont vagy táblagépet. A jelenség kapcsán a cégvezetők és IT-szakemberek szemében a biztonság és a felügyelet kérdésköre jelenti a legnagyobb problémát. A felhasználók számára azonban más kihívások nehezítik meg az egyébként kényelmes mobileszköz-használatot a munkahelyükön, és ezek között a nyomtatás áll az első helyen. Míg az asztali számítógépekről néhány kattintással kinyomtathatók a dokumentumok, a mobiltelefonok és tabletek nem állnak „közvetlen” kapcsolatban a nyomtatókkal. Az alkalmazottaknak viszont továbbra is szükségük van a dokumentumok egyszerű nyomtatására.

 

Szerencsére már léteznek olyan megoldások, amelyek lehetővé teszik a mobileszközökről történő nyomtatást. De milyen előnyöket és funkciókat biztosít egy ilyen termék? Hogyan dönthetjük el, melyiket érdemes választani? És hogyan hozhatjuk ki a legtöbbet a rendszereinkből egy ilyen megoldás alkalmazásával? Ebben segít öt tanáccsal a NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet, a Novell iPrint mobil nyomtatási megoldás hazai forgalmazója.

1. Válasszuk az egyszerűséget!
A manapság elérhető önkiszolgáló mobil nyomtatási megoldások segítségével a felhasználók egyszerűen és önállóan nyomtathatnak okostelefonról vagy tabletről is. Csak megkeresik a kapcsolódó programban megjelenített térképen a kívánt nyomtatót, és egyetlen gombnyomással elküldik a dokumentumot az íróasztaluk melletti nyomtatóra, a szomszéd tárgyalóban lévő készülékre vagy akár a város másik végén lévő telephelyen található eszközre.
Egy ilyen önkiszolgáló megoldás nem csupán a felhasználók dolgát könnyíti meg, de az IT-személyzet feladatait is leegyszerűsíti, mivel a felhasználók nem keresik őket a kapcsolódó kérésekkel, ráadásul  egyszerűen használható a legkomplexebb infrastruktúrákban is. A Novell iPrint segítségével például egyetlen webes irányítópultból, bárhonnan felügyelhető az összes nyomtatási szolgáltatás.

2. Szüntessük meg a függőségeket!
Egyes gyártók mobil nyomtatási megoldásai csak egy bizonyos adott eszközzel képesek együttműködni. A gyártófüggőség azonban nem szükségszerű, hiszen már létezik olyan termék, amely az összes népszerű nyomtatót, platformot, mobil operációs rendszert és mobileszközt támogatja.
A megfelelő megoldás kiválasztása előtt mindenképpen tájékozódjunk a támogatott opciók listájáról, és a jövőbeni terveket is tartsuk szem előtt! Lehetséges, hogy jelenleg elég, ha egy adott platformról tudunk nyomtatni, vagy egy bizonyos nyomtatótípussal működik együtt a mobil nyomtatási megoldásunk, de a jövőben változhatnak a cég vagy a felhasználók igényei.

3. Építsünk a meglévő infrastruktúrára!
A gyártófüggetlen megoldás bevezetése azt is lehetővé teszi, hogy a meglévő infrastruktúránkból hozzuk ki a maximumot, egyszerűen frissítve a teljes nyomtatási környezetet. A Novell iPrint segítségével a régebbi és az újonnan vásárolt nyomtatókra egyaránt nyomtathatunk a legújabb mobileszközökről éppúgy, mint az asztali számítógépekről. A megoldás használatához így nincs szükség új nyomtatók beszerzésére.

4. Uraljuk a felhőt!
Egyes gyártók úgy teszik lehetővé a nyomtatást a mobileszközökről, hogy egy külső szolgáltatón keresztül küldik át az adatokat a nyomtatóra. Ez biztonsági problémákat vet fel, ezért inkább olyan megoldást keressünk, amellyel minden adat végig a saját felügyeletünk és a saját biztonsági rendszereink védelme alatt marad.

5. Tartsuk biztonságban az adatokat!
Ideális esetben a vállalatoknál a hardverek használata hozzáférés-kezelési és egyéb felügyeleti rendszerekhez kötött, garantálva a biztonságot. A fejlett mobil nyomtatási megoldások lehetővé teszik, hogy ezeket a rendszereket a nyomtatás során is alkalmazzuk, és felhasználók vagy csoportok alapján osszuk ki a nyomtatási szolgáltatásokat, gondoskodva a biztonságról.
 

Irodatechnika ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Izgalmas anyagot készít a CraftUnique az otthoni tanuláshoz

Magyarországon évről-évre növekszik a tudásszomj és az igény a 3D nyomtatásra, nem csupán a tanárok, a diákok is egyre inkább érdeklődnek a technológia iránt. Éppen ezért a CraftUnique április 6-tól ingyenes, bárki számára elérhető webinart indít. A tanórák hiánypótlóak, hiszen eddig magyar nyelven nem voltak ilyen oktatási anyagok, sőt a videók bármikor visszanézhetőek is lesznek. A koronavírus miatt most otthonról tanítók és tanulók a 3D-s ismeretekkel naprakésszé és színesebbé tehetik tudásukat.

2020. április 6. 09:30

A magyar 3D nyomtató is felveszi a harcot a koronavírussal

A koronavírus elleni harc világszerte jelentős erőket mozgatott meg, 3D csoportok alakultak, hogy orvosi eszközöket, alkatrészeket, védő felszereléseket gyártsanak a kórházaknak. A magyar 3D nyomtató is beszállt ezekbe a folyamatokba, hogy a lehető leghamarabb a hazai orvosok és önkormányzatok segítségére siessen. A CraftUnique Kft. éppen ezért 3D nyomtatott arcvédő pajzsokat és ajtónyitó segédeszközöket – tenyér használata nélkül használható – adományoz több intézménynek.

2020. március 30. 16:21

Lélegzetelállító megjelenés és gazdag funkcionalitás

Az MMD, a Philips monitors márka licencpartnere bemutatja a 34 hüvelykes (86,36 cm) Philips 346P1CRH LCD monitort. A DisplayHDR 400 támogatással ellátott ívelt UWQHD képernyővel rendelkező monitor kiemelkedő vizuális teljesítményt nyújt, továbbá olyan kényelmi funkciókat is kínál, mint a beépített USB-C dokkolóállomás és a KVM kapcsoló, valamint technológiák és innovációk széles skálájával növeli a felhasználó kényelmét és gondoskodik a lehető leghatékonyabb és legélvezetesebb munkanap feltételeinek megteremtéséről.

2020. március 11. 09:22

Ha fontos, akkor fekete-fehér

A Xerox bemutatta új, Xerox PrimeLink B9100 sorozatát, az első olyan multifunkcionális nyomtatót, amelyet úgy terveztek, hogy megfeleljen a csatlakoztatott eszközökkel szemben támasztott termelékenységi igényeknek.

2020. március 1. 10:11

Lenyűgöző tulajdonságokkal rendelkezik az új AOC monitor

A képernyő-specialista AOC bemutat egy áttörő jelentőségű monitort, melyet a nagyteljesítményű felszerelésekre vágyó, különösen versenyjátékosoknak és e-sportok  rajongóinak szánt. 240 Hz frissítési rátájával és extrém alacsony, 0,5 ms válaszidejével (MPRT) a 27 hüvelykes (68,6 cm) AOC AGON AG273QZ észbontóan gyors. 

2020. február 26. 15:03

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás