A kisvállalatoknak is kell a megfelelő védelem

forrás: Prím Online, 2013. november 18. 09:14

A globális gazdaságon belül, a kis-és középvállalkozások együttesen dollármilliárdokat generálnak és több millió munkavállalót foglalkoztatnak. A nemzetközi kis-és középvállalatok általában kevesebb mint 500 főt foglalkoztatnak, de mi a helyzet a még ennél is kisebb vállalatokkal? Az IDC becslése szerint megközelítőleg világszerte 80 millió vállalkozás működik kevesebb mint 10 alkalmazottal, mégis több millió dollár forgalmat bonyolítanak le évente.

Annak ellenére, hogy ezek a vállalatok kisebb létszámmal bírnak, vannak olyan munkafolyamataik, nagyobb társaikhoz hasonlóan, amelyek ugyanolyan szintű védelmet igényelnek, mint például a banki online tranzakciók felügyelete, vevői megrendelések feldolgozása és az ügyfelek bizalmas adatainak kezelése. Ezek a hasonlóságok azonban rengeteg potenciális veszélyt rejtenek magukban, hiszen a kisvállalatoknak is szembe kell nézniük olyan informatikai veszélyekkel, mint a globális vállalatoknak, akik azonban rendelkeznek megfelelő védelemmel.

 

Ettől függetlenül a kivállalatoknál a mai napig két elavult felfogás él, az egyik, hogy „az én kisvállalkozásom nem célpontja a kiberűnözőknek”, a második pedig, hogy „az én kisvállalkozásomban nincs olyan információ, amelyet érdemes lenne ellopni”.

 

Ezeket azonban igen egyszerű megcáfolni, hiszen a 2013-as Verizon jelentése szerint a 621 azonosított adatszivárgás több mint 30 százalékát a 100 főnél kevesebbett foglalkoztató vállalatoknál észlelték. A második állítás pedig ott bukik el, hogy a legkisebb vállalatok is használják üzleti célokra az internetet, amely potenciális veszélyeket rejt minden felhasználó számára.

 

Sőt, egyes bűnözők egyre jobban a kisvállalkozások felé irányítják a figyelmüket, hiszen pontosan tudják, hogy ezek a vállalatok nem rendelkeznek olyan szintű védelemmel, mint a globális nagyvállalatok, így könnyű célpontnak bizonyulnak. A költségvetés és a magas szintű személyzeti képzetség hiánya miatt nagyobb az esélye annak, hogy a tolvajok sokkal egyszerűbb módon is ellophatják a vállalat bizalmas adatait és vagyonát.

 

Egy fiatal vállalkozást könnyen tökre tehet egy biztonsági incidens, amely súlyos dollárokba kerülhet. A Kaspersky Lab és a B2B International közös, 2013-as „Globális Vállalati Informatikai Biztonsági Kockázatok” című felmérése alapján az adatszivárgás értéke – kivsállalatok esetén – elérheti a 38 000 USD-t is, amely tartalmazza az elvesztett üzleti lehetőségek értékét, a felmerülő külső informatikai költségeket, valamint az új berendezések árait is.

 

Mark Bermingham, a Kaspersky Lab marketing igazgatójának véleménye szerint három egyszerű tipp betartásával, egyszerűen elkerülhetjük az informatikai incidenseket, amelyek a következők:

 

1) Megértés: Egyetlen egy vállalat sem túl kicsi ahhoz, hogy ne kerüljön a kiberbűnözők célpontjába, hiszen szellemi tulajdonnal, bankszámlákkal és ügyféladatokkal rendelkeznek.

 

2) Egyszerűségre törekvés: Minden kisvállalkozásnak meg kell találnia a hozzá legoptimálisabban illeszkedő, specifikus vírusírtó megoldást, amelyek megbízható referenciával és megoldásokkal rendelkeznek.

 

3) Titkosítás: Nézzen utána a titkosítási technológiáknak miután telepítette a megfelelő antivírust. Az adattitkosítás elengedhetetlen minden vállalat részére, hiszen ha feldolgozzák és tárolják az ügyfelek adatait nem szabad megfeledkezni róla. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05