OpenSUSE 13.1: Stabilabb működés, gyorsabb szolgáltatások

forrás: Prím Online, 2013. november 21. 10:22

A NetIQ Novell SUSE Magyarországi Képviselet bejelentette, hogy elérhető az openSUSE 13.1. Az asztali számítógépeken, laptopokon és szervereken használható, ingyenes, Linux alapú operációs rendszert a SUSE támogatásával működő openSUSE projekt keretein belül fejlesztik. A legújabb változat a szeptemberben kiadott Linux kernel 3.11 újdonságait is tartalmazza.

Hálózati szolgáltatások

 

Az openSUSE 13.1 kiadásban debütáló fejlesztésnek köszönhetően a felhasználók a helyi fájlrendszer részeként használhatják az Amazon s3 tárhelyüket. Így egyszerűen feltölthetik a felhőbe fájljaikat, amelyek a helyi rendszer részeként láthatók a számítógépükön, mégis biztonságban vannak a gép vagy a helyi merevlemez meghibásodása esetén is. A webszerverek üzemeltetőinek munkáját az Apache, MySQL és MariaDB legújabb frissítései teszik egyszerűbbé, míg a webfejlesztők a Ruby 2.0 on Rails 4 frissített változata és a beépített tesztkörnyezettel együtt érkező PHP 5.4.2 nyújtotta előnyöket használhatják ki.

 


Mobil platformok támogatása

 

Az AArch64 kód támogatásának köszönhetően az openSUSE 13.1 készen áll a 64 bites ARM eszközök következő generációjához kapcsolódó fejlesztésekre. A 32 bites ARM eszközök támogatásán is komoly fejlesztések történtek, valamint elérhetővé vált egy, kifejezetten a Raspberry Pi készülékek számára kialakított openSUSE kiadás is.


Nagyobb sebesség

 

Az új openSUSE tartalmazza a Linux kernel 3.11 új, “page reclaim” szolgáltatását, amelynek köszönhetően nagyobb teljesítmény érhető el a lemezműveletek közben. A MESA VDPAU technológiák használatának köszönhetően a 3D támogatás az operációs rendszer beépített része lett, így nem kell külső gyártótól származó video drivert letölteni a 3D filmek és videók megtekintéséhez. A megoldást az integrációnak köszönhetően az operációs rendszerrel együtt tesztelik és frissítik, ami megbízhatóbb működést eredményez.


KDE fejlesztések

 

Az openSUSE 13.1 alapértelmezett asztali környezete a KDE Plasma Desktop 4.11, amely nagyobb sebességet biztosít az asztali keresés, illetve a fájl- és ablakkezelés során. A további újdonságok között szerepel a javított, többmonitoros megjelenítés, a késleltetett e-mail küldési szolgáltatás, valamint a megtévesztő üzenetek elleni, beépített védelem a KDE PIM azonnali üzenetküldő programban. Emellett már az androidos készülékeket is támogatja a KDE fájlkezelő és az Amarok zenelejátszó is.

 

Az openSUSE 13.1 már elérhető. 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05