Winamp: 16 év után itt a vég

Czipperer Dia, 2013. november 21. 13:34

A sokak által kedvelt és használt Winamp médialejátszó úgy tűnik, eltűnik a színről, mintegy 16 év után. A döntést egyelőre nem indokolták.

Egy korszak lezárul: majdnem 20 év után pályafutása végére ért a Winamp médialejátszó. A program a 90-es évek végén robbant be a köztudatba, és a 2000-res évek elején is még az élvonalban foglalt helyet. Az utóbbi években azonban népszerűsége alábbhagyott, ami a mobileszközök és online zenei szolgáltatások – mint például a Rhapsody, Pandora, Spotify – terjedésének köszönhető.

 

A Winamp első verziója 1997. április 21-én jelent meg Justin Frankel és Dmitry Boldyrev munkájaként. A szoftvert az évek során többször is átalakították. Sokakkedvence volt, hiszen számos formátumot támogatott, lejátszási listákat lehetett vele létrehozni, plugineket adtak ki hozzá, valamint felülete is testreszabható volt, ami sokak tetszését elnyerte. A Winamp saját témákat is kidolgozott, mellyel feldobhattuk a lejátszó megjelenését.

 

2002-ben érte el népszerűsége csúcsát. Ekkor vásárolta fel az AOL 80 millió dollárért, és azóta a vállalat tulajdonában van. Időközben kiadták a szoftver Android és Mac támogatású verzióját is, ám ezek sosem tettek szert akkora népszerűségre, mint az eredeti változat.

 

 

Egyelőre még nem világos, miért döntöttek úgy, hogy megszüntetik a programot, hivatalos indoklást még nem tettek közzé ezzel kapcsolatban. Ám gyanítható, hogy a lépésre azért szánták el magukat, mert népszerűsége már régóta nem éri el azt a szintet, amiért érdemes lenne fenntartani, üzemeltetni.

 

December 20-áig még bárki hozzáférhet a legfrissebb kiadáshoz, mielőtt végleg eltűnik a színről. Az utolsó teljes verzió elérhető a Letöltés.com oldalon.

 

Forrás: Techspot.com

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás