Windows 8.1 az ESET biztonsági szemüvegén keresztül

forrás: Prím Online, 2013. november 21. 14:20

A vezető, proaktív védelmet kínáló biztonságtechnológiai vállalat, az ESET kiadta a Windows 8.1-hez tartozó összefoglaló biztonsági elemzését. A Windows 8.1 Security – New and Improved dokumentum, a legjobban várt és eközben a legellentmondásosabb Windows rendszerről ad információkat.

„A Windows 8.1 egy sor új fejlesztést, egyrészt néhány kozmetikai, másrészt néhány komolyabb és mélyebb funkciójavítást tartalmaz a Microsoft zászlóshajónak számító operációs rendszeren. Nem egy teljes főverzió váltásról van szó, mégis biztonsági szempontból is javasoljuk felhasználóink számára, hogy frissítsék már meglévő rendszerüket Windows 8.1-re.– nyilatkozta Béres Péter, az ESET termékek magyarországi disztribútora, a Sicontact Kft. vezető IT tanácsadója. -  A biometrikus képességek fejlesztése, a jobb felhasználói élményt nyújtó kezelhetőség és a Windows Defender bővítése nyilvánvaló magyarázatot adnak a frissítésre, amelyhez az ESET termékek teljes körű támogatást tudnak nyújtani.”

A Windows 8.1 a következő funkciókat tartalmazza:


·    frissített biometrikus biztonsági keretrendszer: Az üzleti életben már több mint egy évtizede nagy népszerűségnek örvendenek az ujjlenyomat olvasóval ellátott hordozható eszközök, de mára már soha nem látott mértékben megnövekedett az igény rá az otthoni felhasználók körében is a táblagépek és okostelefonok gyors terjedésével.

·    InstantGo eszközkezelés: A Windows 8 alatt Connected Standby néven megjelenő, de most InstantGo névre keresztelt funkció, önmagában véve nem kimondottan a biztonság kérdéséhez kapcsolódik, viszont fontos az eszközmenedzsment és integritás területén, amelyek már felvetnek biztonsági kérdéseket. Az InstantGo egy, a számítógépekbe beépített új ultra-alacsony energiafogyasztású "alvó" üzemmód, amely lehetővé teszi a processzor, a merevlemez, hálózati adapter és az alaplap folyamatos működését a számítógép alvó üzemmódba helyezése alatt is, amely így sokkal kevesebb villamos energiát fogyaszt, mint amennyit a hagyományos régi alvó üzemmód eddig megkövetelt. Az InstantGo funkcióval a számítógép továbbra is csatlakozik az internethez, és ezáltal az alkalmazások is automatikusan frissülhetnek, akár a vírusirtók is. A Windows 8.1 képes felfüggeszteni és szüneteltetni az alkalmazásokat a lehető legoptimálisabb energiafelhasználás érdekében.

·    Windows Defender: A Windows 8 debütálásakor átnevezett Microsoft Security Essentials elődeihez képest kevesebb frissítést kapott. A Microsoft ingyenes rosszindulatú programok elleni védelme, azonban így is tartogat meglepetéseket. A most megjelenő új és továbbfejlesztett funkciók, mint például az IDS, HIPS, ActiveX ellenőrzés, felhő alapú detektálás egy további védelmi réteget jelent a felhasználóknak.

·    Továbbfejlesztett titkosítás: Bizonyos hardver követelmények teljesülése esetén elérhető a Bitlocker eszköztitkosítás funkciója, amit korábban csak a Windows RT rendszert használók élvezhettek. Az egyszerűbb kezelés érdekében, domain környezetben a felhasználói fiókok számára az Active Directory Domain Services-ben a rendszer-helyreállítási kulcsról egy biztonsági másolatot tárolnak, illetve a Microsoft Accounttal rendelkező felhasználók a SkyDrive felhőben is tárolnak ilyen helyreállítási kulcsot.

A white paper kétfajta formátumban is elérhető: egyrészt az ESET Threat Center White Papers almenüben, másrészt a We Live Security White Papers menüpont alatt. A Windows 8.1 rendszerhez az ESET termékek teljes körű védelmet biztosítanak. A termékekről további információ található a vállalat weboldalán: http://www.eset.hu/
 

Kulcsszavak: security Windows 8.1 Eset

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Korunk legnagyobb kibertámadásának tanulságai

Kiberbiztonsági szakértők évek óta mondogatják: nem az a kérdés, hogy feltörik-e egy vállalat rendszerét, hanem az, hogy mikor. Az amerikai kormányzati szerveket is érintő SolarWinds-hack is rávilágít, hogy a szervezeteknek mindenképpen fel kell készülniük arra az eshetőségre, hogy a kiberbűnözők bejutnak a rendszereikbe. A Micro Focus szakértői összefoglalják, hogyan lehet nagyobb biztonságban tudni az érzékeny adatokat egy ilyen kiszolgáltatott helyzetben is, amikor a támadók már házon belül vannak. 

2021. március 4. 18:19

Ki felel a vállalatok kiberbiztonságáért és adatvédeleméért?

Ha meghalljuk a GDPR mozaikszót, az üzleti szférában ma már jó eséllyel mindenki tudja, hogy mit jelent. A vállalatvezetőknek és az informatikai szakembereknek pedig óriási összegek lebegnek a szemük előtt, ha a cégeket fenyegető bírságokra gondolnak. A koronavírus-járvány következtében még nagyobb jelentősége lett az általános adatvédelmi rendelet betartásának, hiszen az otthoni munkavégzés elterjedésével több és többféle kiberbiztonsági kihívással nézünk szembe, mint korábban. 

2021. március 4. 11:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27

Idén 20 éves az Adverticum

2021. február 8. 14:49

Kinőtte a határokat a Codecool

2021. február 1. 14:47

A DokiApp-ot választották az év applikációjának

2021. január 18. 14:59