Új pénzügyi trójai keseríti meg az ünnepeket

forrás: Prím Online, 2013. december 5. 09:20

A Kaspersky Lab már többször adott hírt, hogy több ezer kiberbűnöző dolgozik nap mint nap azon, hogy az egyszerű online banki felületeket megfertőzzék és megkárosítsák. Az ez év nyarától megfigyelt Neverquest nevű trójai vírus például több összetett trükköt is alkalmaz az adatok megszerzésére, amelyek segítségével megkerüli az online banki rendszerek biztonsági megoldásait és falait. Figyelembe véve a trójai saját replikációs képességét és a támadások számát az év utolsó hónapjában is arra lehet számítani, hogy a Neverquest trójai világszerte további védtelen áldozatokat fog megkárosítani.

A karácsonyi és újévi ünnepek előtt szinte már hagyományszerűen megugranak a rosszindulatú tevékenységek számai. Már egy hónappal az ünnepek előtt, novemberben jegyeztek fel olyan eseteket, amelyekben hacker fórumokon különböző bankszámla és személyes információkat tartalmazó listákat értékesítettek egymás között a csalók. A Neverquest még korábban jelent meg a piacon egy hirdetésben, amelyben partnereket kerestek egy kiberbűnözők által fentartott trójai szerver működtetésére és támogatására idén júliusban.

Sergey Golovanov, a Kaspersky Lab vezető biztonsági kutató véleménye szerint: „A megjelenés után több büntetőügyben is felmerült, hogy speciális vírusokat használtak az online banki rendszerek felületén, amelyek eddig kihasználatlan felületek voltak. Az új generációs kiberbűnözők pontosan ezeket a felületeket használják ki az új technológiák és ötletek segítségével. A Neverquest csak egyike azon fenyegetéseknek, amelynek célja, hogy átvegye a már jól ismert programok (pl.: Zeusz, Carberp) helyét.”

A Kaspersky Lab véleménye szerint a Neverquest egyszerűen ellopja a bankszámlák jelszavait és az online felületeken tárolt felhasználóneveket, valamint az összes, a felhasználó által megadott adatot, ehhez speciális szkripteket használ, amellyel megkönnyíti a lopásokat. Az áldozat gépe hozzákapcsolódik a kiberbűnöző szerveréhez, így a telepített trójai követi a felhasználó hálózati kereséseit,  mint például nagy nemzetközi bankok felületeit és fizetésekhez kapcsolódó oldalakat. Egy másik funkciója a károkozónak pedig segít begyűjteni azokat a célpontnak kiszemelt bankokat, akik eddig nem szerepeltek a támadási listán.

 A kutatók szerint a Neverquest elsődleges célpontja jelenleg egy befektetési alap, amely számos online pénzügyi szolágltatással foglalkozik, melyekkel  a rosszindulatú felhasználóknak  lehetőségük nyílik a pénz  saját számlaszámukra utalásán túl a Neverquest áldozatok pénzével való tőzsdézésre is. Az online banki rendszeren keresztül a felhasználók fiókjaihoz való hozzáférés után a kiberbűnözők SOCKS szervert használva VNC szerveren keresztül távolról csatlakoznak a fertőzött géphez, így bonyolítanak le tranzakciókat és utalnak át pénzt a felhasználók fiókjairól a sajátjukra vagy - hogy a hozzájuk vezető nyomokat eltüntessék - más áldozatok fiókjaihoz mozgosítják a pénzt.


A Neverquest trójai működési mechanizmusáról bővebben itt olvashat: http://www.securelist.com/en/analysis/204792315/Online_banking_faces_a_new_threat

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09