Háromszorosára nőhet a világ internet-adatforgalma 2017-re

forrás: Prím Online, 2013. december 27. 11:13

A mobil eszközök térnyerésének és a felhő technológiának köszönhetően becslések szerint legalább háromszorosára nőhet 2017-re az internetes adatforgalom. A felhasználók és az eszközök száma exponenciálisan nő, Afrikában kiemelkedő fejlesztéseket hajtanak végre, az infrastrukturális kiépítettség azonban még nem mindenhol tartja a lépést az igényekkel. Az internet robbanásszerűen bekövetkezett változásai a gyártókat is új kihívások elé állítják.

Folyamatos fejlesztések és új technológiák

 

„Az elmúlt évek növekvő tendenciája három tényezőre vezethető vissza. A még be nem telepített területek folyamatos fejlesztése, a stream technológia térnyerése és a „felhők” használata mind nagyobb teljesítményű és az új igényeknek megfelelő eszközök gyártására ösztönzik a hálózati gyártókat” – véli Martin Braticak, a ZyXEL közép-kelet európai regionális értékesítési igazgatója. Hozzátette: a milliós populációval rendelkező afrikai országokban, mint Dél-Afrika, Kenya, Egyiptom, Tunézia vagy Marokkó, rengeteg hálózati infrastrukturális fejlesztés történt, de ilyen jellegű kiemelkedő fejlesztésekről adtak hírt például Görögországban és Spanyolországban is.

 

A nagy felbontású, kiemelkedő adatforgalmú filmek megtekintéséhez ma már streamet használnak, azaz interneten keresztül nézik, nem pedig letöltik. A youtube hatása ezen a téren kiemelkedő, az oldal vezető mind a látogatottságok, mind a feltöltések számában, de a többi hasonló site is nagy forgalmat bonyolít le. A videómegosztók térnyerése mellett a mobiltechnika is sokat változott az elmúlt években. Egyre többen használják okostelefonjukat megosztásra és feltöltésre, valamint internetes böngészésre, ez pedig szintén jelentősen növeli az online adatforgalmat.

 

Átalakulnak a munkahelyi szokások is

 

A szabadidős tevékenységek mellett a munkahelyeken is előszeretettel alkalmazzák a legújabb technológiákat. Rengeteg vállalat feltöltötte adatbázisát “felhőkbe”, így ami régen kizárólag a cégek belső adathálózatán volt elérhető, most már az internet forgalmát képezi. Természetesen a technológia népszerűvé válásával az adatok feltöltésének a forgalma is exponenciálisan megnőtt.

 

Martin Braticak elmondta: A „Hozd a Saját Eszközöd” (BYOD, Bring Your Own Device) is egy nagyon lényeges húzóereje a világ hálózati fejlődésének. A csatlakozott eszközök száma megduplázódott, ma már szinte mindenki használ a számítógépe mellett legalább még egy eszközt akár magán, akár céges célokra, legyen az tablet vagy okostelefon. A vállalatok általában nem korlátozzák a hálózati hozzáféréseket, így az e-mail rendszerhez vagy az adatokhoz az irodán kívülről is könnyen hozzá lehet férni. „Ez a cég számára különösen előnyös, ugyanis már több tanulmány is igazolta, hogy a BYOD-nak köszönhetően a munkavállalók a korábbinál több időt áldoznak munkaidejükön túl, illetve a szabadságuk alatt munkájukhoz köthető online aktivitásokra. Mindezek azonban komoly biztonsági veszélyt rejtenek, amit a cégek sokszor hajlamosak figyelmen kívül hagyni” –hangsúlyozza a ZyXEL szakértője.

 

A forgalomnövekedésre választ kell adni

 

Az újabb hálózati eszközök az átvitt adatokat minden esetben lementik, duplikálják és titkosítják, ami szintén az adatforgalom növekedéshez vezet. Ezek a jellemzők még nagyobb teljesítményt kívánnak a switchektől, emellett biztonságosabb tűzfalat és WI-FI hálózatokat is.

 

„Nekünk, mint switch, tűzfal és vezetéknélküli hálózati megoldás gyártónak az előbb említett változások első sorban üzleti lehetőségeket teremtettek. Mind az internetszolgáltatók részéről, akik tartani akarják hálózatuk folyamatos fejlődését, mind a fogyasztók részéről jelentős igényeket kell kiszolgálnunk. Semmi sem kizárólag fekete vagy fehér, minden szervezet engedélyezési rendszere más. Habár a mikro és kisvállalati szektorban a megfelelő biztonsági rendszer kialakítása sokszor luxusnak számított, ez a gondolkodásmód sajnos kihatott a nagyvállalati gyakorlatra is. A mi feladatunk elmagyarázni, demonstrálni, és megtanítani azt, hogy a nyílt hozzáférésű vállalati WI-FI hálózat a technológiai történelem őskorához tartozik. A változásokra reagálva a ZyXEL nagy hangsúlyt fektetett a wireless technológiák fejlesztésére, piacra dobtuk új termékeinket és teljesen megváltoztattuk az árstratégiát is.”- összegez a szakember.

 

Prim.hu - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eldőlt, hogy kik képviselik Magyarországot a Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpián

Két magyar csapat jutott tovább a Szíriában megrendezésre kerülő Nemzetközi Informatikai Csapat Diákolimpiára (IIOT). A világverseny nemzeti előválogatójaként szolgáló Kódkupát március 10-én rendezte meg a Neumann Társaság az Algo Pro Club és a Budapesti Fazekas Mihály Gimnázium együttműködésével. A hiánypótló csapatverseny nagy hangsúlyt helyez a csapattagok közötti kooperációra, ami a vállalati munkakultúrára is felkészíti a fiatalokat.

2024. március 20. 16:03

MI festőrobot szórakoztatta a nézőket a Magyar Ifjúsági Robot Kupán

Az előző évek közkedvelt versenyszámaival, így többek közt a robotszínházzal, robotfocival és a menekítő robotok mérkőzésével zajlott le a 17. Magyar Ifjúsági Robot Kupa (MIRK) Nyíregyházán. A versenyt a Neumann Társaság megyei szervezete, a Nyíregyházi Egyetem és a Magyar Robot Kupa Alapítvány szervezésében, a Neumann Társaság kiemelt szakmai támogatásával bonyolították le.

2024. március 12. 19:17

Újabb Apple Premium Partner üzlettel erősít az iSTYLE a Westendben

Az iSTYLE, az Apple termékek vezető hazai viszonteladója, a mai napon megnyitotta második Apple Premium Partner üzletét a Westend City Centerben. A lépés fontos mérföldkő az iSTYLE életében, hiszen az új flagship store árukínálata, magasan képzett munkatársai és minőségi szolgáltatásai még közelebb hozzák az ikonikus Apple Store-ok vásárlási élményét a hazai közönséghez.

2024. március 8. 18:00

Google atombomba: kombinált Core, Spam és HCU algoritmus frissítés egyszerre

A Google a tegnapi napon bejelentette, hogy több intézkedést is bevezet, amelyek célja a keresési eredmények minőségének javítása.

2024. március 6. 14:39

Átadták a Marketing Diamond Awards győzteseinek járó díjakat

Február 7-én, a MARKETING TRENDFORUM keretén belül, az ETELE CINEMA-ban rendezett eseményen adták át a Marketing Diamond Awards 2023-as elismeréseit. Idén a Pentacom lett az „Az Év Ügynöksége”, míg a Billingo Technologies Zrt. érdemelte ki az „Az Év Vállalata” díjat. A 34 tagú, meghatározó hazai hirdetőkből és ügynökségi szakemberekből álló zsűri szavazatai alapján „Az Év Marketingnagykövete” címet a Kiszervezett Marketing kapta. 

2024. február 14. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05