13 éves a Wikipédia

Czipperer Dia, 2014. január 16. 12:17

2001. január 15-én indult útjára a Wikipédia, a közösségszerkesztésű enciplodépia, amely jelenleg a leglátogatottabb oldalnak számít a világhálón a maga több mint 30 millió bejegyzésével.

A Wikipédia egy nyílt tudástár, mely számos nyelven információk széles tárházát kínálja a netes közönségnek: személyekről, fogalmakról, de szinte bármiről lehet szócikket írni, hiszen a tartalmakat maguk a felhasználók hozzák létre.

 

Az oldalt két fiatalember hozta létre: Jimmy Wales és Larry Sanger, aki megálmodta az oldal nevét. A „wiki” hawaii szó eredetileg gyorsat jelent, a „pédia” kifejezés pedig a görög nyelvről származik: a paideia szó nevelést jelent.

 

Jelenleg több mint 365 millió felhasználója van, és az évek során a legnézettebb internetes oldallá nőtte ki magát. A felhasználók több mint 30 millió bejegyzést olvashatnak 287 nyelven.

 

 

A siker ellenére a Wikipédia ugyanolyan minimalista dizájnnal bír most is, mint amikor elindult. Természetesen ez a tudásbázis nem helyettesíti a valódi enciklopédiákat, lévén, hogy felhasználók szerkesztik, viszont a tartalmakat időközben bárki szerkesztheti. Vagyis, ha hibát fedezünk fel az oldalon, mi magunk is „belepiszkálhatunk” az egyes bejegyzésekbe. A Wikipédia már több mint 13 éve bizonyul sokak számára hasznos segédeszköznek – persze csak alapos utánajárás, hitelesség ellenőrzése mellett.

 

Forrás: Mashable.com

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

Átlagosan háromezerért taxiznak a budapestiek

Ugyan még mindig inkább telefonon rendelnek taxit a fővárosiak, de egyre többen használnak valamilyen taxirendelő mobilalkalmazást is - derül ki a Főtaxi megbízásából készített kutatásból. Az elvárásoknak megfelelően új, hasznos funkciókkal bővült a taxitársaság applikációja, így akár már közvetlenül is felhívhatjuk a sofőrt az alkalmazáson keresztül, ha nem találjuk az autót.

2019. augusztus 18. 12:11

Pályázati felhívás kisiskolásoknak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB), az MKB Bank Nyrt. (MKB), a Waberer's International Nyrt. és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat országos ösztöndíjpályázatot hirdet a 2019/2020-as tanévre az általános iskola 2-3. osztályos tanulói részére.

2019. augusztus 18. 10:14

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás