Egy új számítógéppel sokat spórolhatunk a rezsin

forrás: Prím Online, 2014. január 17. 15:45

Az idősebb asztali számítógépek a háztartások legéhesebb energiafogyasztói közé tartoznak. Míg egy új ultrabook - a gép pontos típusától és a rajta futtatott szoftverektől függően - éves energiaköltsége nem haladja meg az 1 600 forintot, addig ez a szám az ötéves asztali PC-k esetében körülbelül 18 000 forint – napi átlagos 8 órás bekapcsolt állapot mellett.

Gacsal József, az Intel Magyarország üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az asztali PC-k fogyasztása akkor sem csökken számottevően, ha kikapcsoljuk a monitort, mivel a processzor és a videokártya tovább működhet. Egy öregebb gép óránként 4,5 Ft értékű áramot fogyaszt, ami 6,9 forintra is felkúszhat számításigényes alkalmazások, például játékok futtatása vagy videók lejátszása esetén.

 

 

Ez azt jelenti, hogy az ötéves, energiaéhes gépeket érdemes csupán a legszükségesebb feladatokra használni, mivel az áramszámlában hasonló súllyal szerepelhetnek, mint egy hűtő, fagyasztó vagy plazma TV. Egyetlen asztali számítógép éves áramszámlája elérheti akár a 36 ezer forintot, ha a felhasználók sosem kapcsolják ki a teljes számítógépet.

 

Energiafogyasztás szempontjából a számítástechnikai iparág másik végletét az ultrabookok jelentik, amelyek áramszámlája éves szinten sem haladja meg az 1600 forintot: egy ultrabook átlagos energiafogyasztása tizede egy idősebb asztali gépének. Az átlagos notebookok az ultrabookok és az asztali PC-k között teljesítenek, éves hozzájárulások az áramszámlához átlagosan kevesebb mint 2700 forint.

 

Egy átlagos magyar háztartás éves szinten mintegy 91 ezer forintot költ áramszámlára, ami azt jelenti, hogy idősebb asztali számítógépük új ultrabookra való lecserélésével a felhasználói szokásoktól függően évente hozzávetőleg 16-17 ezer forintot spórolhatnak.

 

 

5 tipp az energiatakarékos számítógépezéshez: 

 

1. Ha öt évnél idősebb asztali gépet használsz, fontold meg a lecserélését egy új ultrabookra, laptopra vagy átalakítható notebookra, mivel ezzel napi átlag 8 órás bekapcsolt állapot esetén évente körülbelül 17 ezer forintot spórolhatsz!

 

2. Az energiafogyasztás az olyan számításigényes feladatok esetén a legmagasabb, mint a játékok futtatása vagy a videók szerkesztése, ezek idejét limitáld tehát, ha alacsonyabb számlára vágysz!

 

3. Ha nem játszol a gépeden, elegendő lesz számodra az integrált videokártya is, amely jóval kevesebbet fogyaszt, mint a különálló megoldások.

 

4. Ne hagyd bekapcsolva a számítógépedet szükségtelenül, mivel egy öregebb asztali PC naponta közel 100 forinttal növeli meg az áramszámládat!

 

5. A filmezés az ultrabookokon a legolcsóbb, az áramszámlát óránként kevesebb, mint 1 forinttal terheli - a plazma TV költsége ennél 11-szer magasabb.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Eger helyi autóbusz-bérletei is megvásárolhatók a MÁV applikációjában

A MÁV-Volán-csoport közös fejlesztéseinek köszönhetően már az egri utasok számára is gyorsabb és egyszerűbb lesz a bérletvásárlás. Április 15-től a helyi autóbusz-bérleteket is meg lehet váltani a MÁV applikációjában és a vasúti személypénztárban.

2021. április 16. 19:55

Az albérletpiacot fehéríti az új magyar applikáció

Biztonságos és hatékony megoldást nyújt az albérleti piac szereplőinek egy száz százalékban magyar fejlesztésű új applikáció. Az ingyenesen használható Albee átláthatóan közvetít a bérlők és bérbeadók között, a rendszerben egyebek mellett a lakásról készült állapotfotókat és az ingatlanhoz kapcsolódó számlákat is lehet tárolni, de a felek bármilyen probléma kapcsán is gyorsan tudnak kommunikálni egymással. Hamarosan várható a bérleti szerződések és a fizetési kérelmek bevezetése is a platformra.

2021. április 16. 18:22

Envision Forum: minden iparágban értéket teremt a digitalizáció!

Az első olyan év, amikor igazán komolyan vettük a digitalizációt! Milyen értékeket tart meg az üzleti szféra abból a működési modellből, amelyre a pandémia alatt, részben kényszerűségből állt? Hogyan lesz emberi és miként lesz értékes a digitalizáció? Nézze, vagy hallgassa újra a Microsoft Envision Forum 2021 legérdekesebb beszélgetéseit és gondolatait.

2021. április 16. 16:37

Ezek a trendek határozzák meg a logisztika jövőjét

A Covid-19 világjárvány és a Brexit két példa nélküli esemény, amelyek örökre megváltoztatták a világot. A lezárások, a határzárak és az Egyesült Királyság határait átlépő áruk megnövekedett adminisztrációja olyan jelentős, negatív hatások voltak, amelyek súlyosan érintették a logisztikai szektort az elmúlt évben. Ugyanakkor ezek a kedvezőtlen események és folyamatok segítették a helyi és a nemzetközi szállítmányozás átalakítását is. Európa leggyorsabban növekedő mobilitási szolgáltatója, az Eurowag azonban optimistán tekint a jövőbe. Az Energy üzletág ügyvezető igazgatója csapatával együtt összeállította a logisztikai szektor jövőjét formáló trendeket és megatrendeket.

2021. április 16. 13:35

Jövő héten jön a Budapest Startup Safari

A hat éve indult Budapest Startup Safari hazánk eddigi legnagyobb online konferenciájaként jön idén is, április 21-23 között, több mint 150 előadással, workshoppal és interaktív programmal. Ezek során a hazai szakemberek mellett az előadók élőben jelentkeznek a világ 18 országából. Minden esemény utólag is visszanézhető lesz, exkluzívan a résztvevők számára. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákat is kínál a program, angol és magyar nyelven egyaránt - mindössze egy moziélmény áráért. 

2021. április 16. 09:53

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27