A Lenovo megveszi a Motorola Mobilityt

MTI Sajtóadatbank, 2014. január 30. 09:20

A Google megerősítette szerdán, hogy eladja a Motorola Mobility mobiltelefon-üzletágat a Lenovónak, a kínai számítógépgyártó óriás 2,91 milliárd dollárt fizet érte.

Az ügyletet várhatóan hivatalosan csütörtökön jelentik be Pekingben. Ezzel a kínai cég betör az amerikai mobiltelefon-piacra, amelyet az Apple ural. A Lenovo a mobiltelefon-gyártáson kívül - hozzá kerül Moto X és Moto G okostelefonok összeszerelése - a Motorola mintegy kétezer szabadalmaztatott termékéhez jut hozzá, de a Google az ügylet után is megtartja a Motorola mobiltelefonos szabadalmainak javarészét, jogi védettséget fog élvezni az okostelefonok és táblagépek által széles körben használt Android operációs rendszere is.

Egy hét leforgása alatt a Lenovo már a második nagy ügyletet bonyolítja le az amerikai piacon: a kínai cégóriás a múlt héten jelentette be, hogy 2,3 milliárd dollárért veszi meg az IBM szerverüzletágának egy részét.A Google két évvel ezelőtt vásárolta meg a Motorolától a mobiltelefonokat gyártó részlegét, a Motorola Mobilityt, 12,4 milliárd dollárt fizetett érte, de az ügylet nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és komoly fejtörést okozott a szoftvergyártónak. A Motorola Mobility csaknem kétmilliárd dolláros veszteséget könyvelt el azóta, a vállalat alkalmazottainak a száma pedig 20 ezerről 3800-ra csökkent.

A kínai cég 2005-ben vette meg ez IBM asztaliszámítógép-üzletágát. Tavaly a Lenovo volt a világ legnagyobb PC-gyártója a legyártott számítógépek száma alapján, de az elmúlt években a PC-k és laptopok iránti kereslet folyamatosan csökkent.


MTI / fotó: techcrunch.com

Kulcsszavak: Google Motorola Lenovo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05