Ferninand Porsche első autója múzeumba került

forrás: Prím Online, 2014. február 10. 17:02

Ferdinand Porsche, a Volkswagen Bogár és a legelső Porsche autó tervezője 1898-ban építette meg a P1 névre hallgató elektromos autóját, amely mostantól a stuttgarti Porsche Múzeumban is megtekinthető.

Dr. Ing. h. c. Ferdinand Porsche (Maffersdorf, 1875. szeptember 3. - Stuttgart, 1951. január 30.) már fiatal korában is igen nagy érdeklődést mutatott az elektrotechnika iránt. Munkája mellett (Vereinigte Elektrizitäts AG. Bela Egger bécsi magyar vállalkozás) végezte el a Császári és Királyi Ipariskola tanfolyamait, valamint rendszeresen hallgatója volt a Technikai Múzeum elektrotechnikai előadásainak is. Tehetsége igen korán megmutatkozott, munkaadója idővel konstrukciós munkákba is bevonta, ahol gyakorlati tudását fejleszthette.

 

 

1897-ben a Ludwig Lohner udvari kocsigyártó céghez került, ahol villamos autókkal kísérleteztek, ugyanis abban az időben még nem lehetett tudni, hogy a gépkocsik meghajtásának alapja az elektromosság, a gőz vagy a benzin lesz-e. Jacob Lohner a villamosság mellett tette le voksát.

 

Egy évvel később, Porsche és Lohner megépítették a P1-et, amely - korát messze megelőzve - messze kitűnt az akkori elektromos autók sorából. 

 

Hogy mivel tűnt ki az akkori elektromos járgányok közül a modell? A teljes cikk az Ecolounge oldalán olvasható.

Automobil ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Nyolc meglepő tény az elektromos autókról

Tavaly már közel 2,3 millió, tisztán elektromos meghajtású autót adtak el világszerte és csak Európában 160 ezernél is több töltőállomás szolgálja ezeket a járműveket illetve tulajdonosaikat. A Schneider Electric összegyűjtötte az e-autózás történetének és jelenének 8 legizgalmasabb sztoriját.

2020. március 31. 19:35

Itt az ABB elektromos hajtású autókhoz kifejlesztett töltőmegoldása

Az ABB Electrification üzletág okos városokat szolgáló „Mission to Zero” (zéró kibocsátásért) küldetésének kulcsfontosságú elemét képező fenntartható közlekedési megoldások jegyében a digitális technológiák úttörője most e-mobilitási portfóliójának legújabb kiegészítőjét mutatja be. 

2020. március 31. 09:24

A Lexus elektromos koncepcióautója Goodyear abroncsokon száguld

A Lexus 30. születésnapját egy az elektromos járművek jövőjét megalapozó merész koncepcióautóval ünnepli. A Lexus LF-30 Electrified kialakítása páratlanul dinamikus vezetési élményt ígér. A Tokiói Autószalonon debütált, majd idén márciusban a közönség számára is bemutatott járművet kifejezetten erre a célra fejlesztett Goodyear koncepcióabroncsokkal szerelték fel. 

2020. március 22. 12:39

Forradalmi koncepcióabroncs a jövő elektromos járműveihez

A Goodyear luxemburgi Innovációs Központja által kifejlesztett reCharge koncepcióabroncs egy forradalmian új, kapszulás technológiai megoldásra épül, amely így könnyen képes alkalmazkodni és változni az egyes járművek igényei szerint. 

2020. március 11. 18:42

A 2021-es Cadillac Escalade-ben debütál a világ első autós LG P OLED műszerfala

Az LG Electronics P-OLED technológiájú műszerfalával mutatkozott be a 2021-es Cadillac Escalade, amely ezzel a legelső olyan kereskedelmi forgalmazásra szánt jármű, amelybe hajlított OLED kijelzőt építettek.

2020. február 7. 08:23

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás