Sikeres volt Ben Saunders sarkköri expedíciója – Ultrabook kísérte útján

forrás: Prím Online, 2014. február 13. 11:42

Péntek hajnalban, közép-európai idő szerint 2:15-kor Ben Saunders és Tarka L’Herpiniere sarkkutatók befejezték világrekord kísérletet jelentő útjukat az Antarktiszon, és sikeresen megismételték Robert Falcon Scott kapitány emblematikus és szerencsétlenül végződő 1910-12-es Terra Nova expedícióját. A sarkkutatók útját a nagyvilág is követhette, hála egy Intel Ultrabooknak.

A két sarkkutató 1795 mérföldet tett meg: az Antarktisz széléről egészen a sarkkör legdélibb pontjáig utaztak, majd pedig onnan vissza. A 105 napos út során mentális és fizikai határaikat is átlépték a sarkkutatók: fejenként mintegy 200 kg-os szánt maguk után húzva napi átlagos 17 km-t tettek meg a -46 °C-ban.

 

Ben Saunders elmondta: „Szinte felfoghatatlan, mit értünk el. Scott kapitány legendás útjának megkísérlése világéletemben álmom volt, és most sikeresen véghez is vittem. A kísérlet testileg és szellemileg is nap mint nap nagy próba elé állított minket. Sokszor álltunk fizikailag és mentálisan is a teljesítőképességünk határán az intenzív hidegben, szélben. Mindezt átélve még nagyobb áhítattal és tisztelettel adózunk Scott kapitány és csapata előtt, akik 100 évvel ezelőtt élték át ezt, és végül az életükkel fizettek.”

 

 

A terveknek megfelelően Ben sok milliós közönséggel osztotta meg az utazás minden részletét a 4. generációs Intel Core processzorra épülő Ultrabook segítségével, mely lehetővé tette számára, hogy képeket és videoriportokat közöljön online. Ben egy Intel technológiára épülő Sony VAIO Pro Ultrabookot és egy strapabíró Panasonic Toughbook AX2 2 az 1-ben készüléket vitt magával a világ egyik legkietlenebb pusztaságába.

 

 

Patrick Bliemer, az Intel észak-európai regionális menedzsere büszkén nyilatkozott arról, hogy a vállalat számára nagy megtiszteltetés, hogy szerepet játszhattak Ben és Tarka világrekordot jelentő expedíciójában, s az Ultrabook révén lehetővé tették, hogy a világ követhesse útjukat a legszélsőségesebb időjárási körülmények között is.

 

Az expedíció védnökei Falcon Scott (Robert Falcon Scott kapitány unokája) és Robert Swan OBE (az első ember, aki bejárta az Északi- és a Déli-sarkot is) voltak.

 

Az út részletei az alábbi csatornákon élhetők át újra:

 

- YouTube-on itt és itt

- Twitteren

- Facebookon itt és itt

- Instagramon

- és Google +-on

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Szabadszájú, őszinte könyvet írt az ország vadállatbefogója, Both Zoltán

Könyvet írt Both Zoltán, az ország egyetlen hivatásos vadállatbefogója. Több mint 20 éve ezzel a titulussal ismeri őt mindenki. Az egykori szegény kisfiú most ’A Vadállatbefogó - Cenzúra nélkül’ című könyvében felfedi, hogy milyen is az „igazi bothzoli”, aki küzdött az alkohollal, a drogokkal és, aki minden pénzét egzotikus hüllőkre költötte.

2021. február 18. 20:22

Vb 2022: volt magyar válogatott labdarúgó vizsgája az I. csoportot, két favoritot lát

Többek között Anglia és Magyaroszág lesz a lengyel csapat ellenfele a 2022-es vébé selejtezőin. Volt magyar válogatott labdarúgó szerint Lengyelországnak és Angliának van legtöbb esélye kijutásra.

2021. február 15. 10:02

22 Bet – széleskörű sportfogadási kínálat egy helyen

Magyarul is elérhető a Bet-Fogadás oldala, mely a legjobb fogadóirodákat gyűjti egybe. Minden sportágban nagy kínálattal rendelkezik.

2021. február 11. 20:13

Válasszunk magunknak csillagot

Virtuálisan barangolva az idei online CES-en az egyik kedvencem a csillagok vizsgálatát egyszerűvé és okossá varázsló Vespera, amely a francia startup, a Vaonis legújabb - immár második verziójú - távcső-fejlesztése.

2021. január 14. 11:04

Tordai István a magyar James Bond

Ritkaságszámba menő filmet készített Tordai István és csapata, melyről a producer-műsorvezető beszélt.

2021. január 6. 14:40

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új pályázatokat indít az EIT Digital

2021. április 8. 14:15

Stabil üzleti teljesítmény mellett tovább növekedett tavaly a Huawei

2021. március 31. 13:35

Április végéig lehet jelentkezni a MOL frissdiplomás programjára

2021. március 17. 11:05

Mától Budapest nagy részén elérhető a Vodafone 5G hálózata

2021. március 4. 16:27