Az MWC-n mutatkozott be a Vodafone hordozható bázisállomása

Az Instant Network Mini már bizonyított katasztrófahelyzetekben

forrás: Prím Online, 2014. február 27. 14:50

A nemzetközi Vodafone Alapítvány Barcelonában, a Mobil Világkongresszuson (MWC) mutatta be a katasztrófa sújtotta övezetekben már többször bevetett hordozható bázisállomás, az Instant Network „mini” változatát, amely mindössze 11 kilogramm, hátizsákban szállítható és akár 10 perc alatt üzembe helyezhető.

Az Instant Network Mini kézipoggyászként szállítható a kereskedelmi repülőgépeken és összeállítása sem igényel speciális technikai tudást. A mini bázisállomás 100 méter átmérőjű területen belül 5 párhuzamos hívás kezdeményezésére, valamint több ezer szöveges üzenet elküldésére alkalmas.

 

A nemzetközi Vodafone Alapítvány az Instant Networköt legutóbb 2013 novemberében, magyar és új-zélandi munkatársak közreműködésével a Fülöp-szigeteken helyezte üzembe. A most bemutatott „mini”-nél nagyobb teljesítményű, de szintén kereskedelmi repülőgépeken is hordozható, összességében mintegy 100 kilogramm súlyú berendezés üzembe helyezése 24 órát vett igénybe. Az eszköz segítségével sikerült biztosítani a mentésben résztvevők kommunikációját, valamint azt, hogy helyiek életjelet adhassanak szeretteiknek. A rendszeren 29 nap alatt 443 288 hívást bonyolítottak le és 1,4 millió szöveges üzenetet küldtek el a térség lakói és a segélyszervezetek munkatársai. 

 

 

A GSM hálózatot biztosító mini bázisállomást a Vodafone Spanyolország és a Vodafone Csoport Alapítvány partnerei, a Huawei és a Telecoms Sans Frontières fejlesztették.

 

A mini bázisállomás műholdas kapcsolaton keresztül csatlakozhat az adott helyi szolgáltató mobil hálózatához és így akár már közvetlenül a katasztrófa bekövetkezése után is biztosíthatja a segélyszervezetek kommunikációját az egyébként elérhetetlenné vált területeken.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Témanapot tart a Neumann Társaság az úttörő magyar számítógépépítőről

2022. május 16. 11:18

Példátlan szövetségre lépett két globális vállalat

2022. május 10. 15:35

A legnagyobb forgalmú online kereskedők rangsora

2022. május 5. 11:20

Nívó-díjat kapott a Magyar Telekom

2022. április 29. 20:24