10 éves a Gmail

Czipperer Dia, 2014. április 1. 13:01

A Google levelezőrendszere tíz éves születésnapját ünnepli. 2004. április 1-je óta érhető el hivatalosan a szolgáltatás, amely azóta hosszú utat tett meg.

Tavaly már áttekintettük a Gmail kilenc éves pályafutását, melyből öt év a béta fázisban telt (2009-ig). 2006-ban már gyors ütemben elkezdett nőni a szolgáltatás népszerűsége, februárban pedig a chat szolgáltatás is elérhetővé vált. Ezt követte áprilisban a Google Calender.

 

2008-ben jelent meg az első Android alkalmazása a szolgáltatásnak a T-Mobile G1 telefonjára, amely azóta számos frissítésen esett át, és eddig több mint egymilliárd alaklommal töltötték le a Google Play Store-ból. A levelezőrendszer iOS appja később, 2011 novemberében jelent meg, és azóta rendszeresen frissítik, és akár már öt különböző felhasználói fiók között is lehetővé teszi a váltást.

 

2010-ben egy fontos változást eszközölt a Google „Priority Inbox” néven, amelynek köszönhetően a bejövő levelek három mappába kerültek: „fontos és olvasatlan”, „csillagozott” valamint a „minden más” kategória szerint oszlottak meg.

 

Ahogy már korábban is írtunk róla (lásd a lenti infografikát is), minden év tartogatott valamilyen újdonságot a felhasználók számára. 2011-ben volt az oldal nagy dizájnátalakítása, amikor a profilképek is megjelentek már a beszélgetéseknél, és a postaláda megjelenítésére is többféle lehetőséget kínált a Google (kényelmes, barátságos és kisméretű).

 

A tavalyi szintén jelentősnek mondható átalakításra pedig biztosan sokan emlékeznek, amikor a bejövő levelek különböző fülek alá kerültek attól függően, hogy normál, közösségi média értesítésekről illetve promóciók levelekről van szó.

 

Már az idei év újítása, hogy a Google alapbeállítássá tette a levelek titkosítását, és továbbfejlesztette, ami azt jelenti, hogy a Google szervereire érkező levelek szintén titkosak. Szintén ebben az évben jelentették be azt a megoldást is, hogy leiratkozhatnak a felhasználók a promóciós levelekről egy mozdulattal.

 

Íme a tavalyi infografika, amely a Gmail kilenc évét mutatja be: 

 

 

 

Forrás: Mashable.com

Kulcsszavak: Gmail Google szülinap

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megérkezett a nemzetközi piacra szánt Xiaomi 13T telefoncsalád

A Xiaomi bemutatta a legújabb 13T okostelefon sorozatát, a Xiaomi 13T-t és a Xiaomi 13T Pro-t, amely a képalkotást művészi fokon űző felhasználók körében tehet szert majd a legtöbb rajongóra. A Leicával közösen fejlesztett, professzionális optika került a készülékekbe, így a Xiaomi 13T sorozat a Leica kamerák esszenciáját megragadó Authentic Leica Imagery szolgáltatásokkal büszkélkedhet. A telefonok teljesítményét optimalizálták, üzemidejüket még jobban kitolták, a kijelzőjük pedig kristály tisztán, nagy részletgazdagsággal jeleníti meg a tartalmakat – vagyis kivételesen jó képmegjelenítő tulajdonságokkal rendelkeznek és nagyszerű felvételek készülhetnek velük. 

2023. szeptember 27. 12:54

Így segít jobb döntéseket hozni a sakk az üzletben, a karrierben és a mindennapokban

Ahogy egy sakkjátszma, úgy az élet is döntések sorozata – az üzlet világában pedig gyakran még nagyobb tétje van egy-egy döntésnek, mint a táblánál. A sakk sok más készség fejlesztése mellett azért is hasznos, mert jobb döntéseket hozhatunk általa akár időkényszerben, bizonytalan, nehéz helyzetekben is – véli Fogarasi Norbert, a Polgár Judit Világsakkfesztivált ötödik éve támogató Morgan Stanley budapesti központjának vezetője, versenysakkozó.

2023. szeptember 27. 11:26

Így támogatta a digitalizáció Varsó új ékességének felépítését

A Varso Tower, vagyis a Varsó Torony Lengyelország és az Európai Unió legmagasabb épülete, egyben a lengyel főváros legrangosabb építészeti projektje. A maga nemében egyedülálló felhőkarcoló szervesen illeszkedik abba a fejlesztési folyamatba, amelynek célja, hogy Varsót a nemzetközi üzleti élet egyik dinamikusan növekvő központjává emelje. A projekt megvalósításában meghatározó szerepe volt a digitalizációnak, így az épület nemcsak a magasságának, méreteinek, hanem az építésekor alkalmazott innovatív módszereknek köszönhetően is kiérdemli a figyelmet. A fejlesztést Európa egyik meghatározó ingatlanvállalata, a HB Reavis irányította, a kivitelezést a bécsi székhelyű PlanRadar Magyarországon is elérhető szoftvere támogatta.

2023. szeptember 27. 09:55

Itt a Sandberg legújabb 2 az 1-ben zseblámpája és powerbankje

A Sandberg bemutatta legújabb 2 az 1-ben zseblámpáját és powerbankjét, a Survivor Torch Powerbank 5000-t. 

2023. szeptember 26. 20:17

Műszaki kerámia és tiszta szilikon nyomtatás a Formlabs SLA nyomtatóival

Mostanra tárgyak ezrei készülnek naponta 3D nyomtatással, amelyhez kapcsolódóan rengeteg forrást fektettek az elmúlt évek során az ezeket előállító berendezések folyamatos fejlesztésébe. Azonban ez csak az egyenlet egyik oldala, az ipari felhasználást célzó gyártók a 3D nyomtatók mellett az alapanyagok fejlesztésébe is folyamatosan invesztálnak. A Formlabs éppen most újabb két termékkel, alumínium-oxid kerámiával és 100% tisztaságú szilikonnal bővítette már 40-nél is többféle nyomtatható műgyantát számláló SLA alapanyag-kínálatát. És ez nem minden!

2023. szeptember 26. 18:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38

Harminc évre előre tekintenek a 30. MENTA konferencia előadói

2023. augusztus 31. 12:59