Mobilappokra optimalizált szoftverfejlesztő csomag – Liferay SDK

forrás: Prím Online, 2014. április 2. 17:12

A Liferay ma piacra dobra mobilalkalmazás-fejlesztő csomagját, a Mobile SDK-t, amely a Liferay portál mobilbarát-verzió fejlesztésének része. A Mobile SDK most továbbfejlesztette a platform mobil-barát képességeit, elérhetővé téve a portál egyedülálló előnyeit az alkalamazás-fejlesztők számára.

A Liferay Portál 6.2-es verzióhoz készített “responsive dizájn” elkészítésével kezdődött a mobilbarát-verzió fejlesztése, melynek a ma kibocsátott Mobile SDK is része, amely továbbfejlesztette az oldal képességeit ezen a területen.

 

Liferay 6.2
 

 

Bryan Cheung, a Liferay vezérigazgatója elmondta, hogy szerinte ez forradalmi hatással lesz üzleti életünkre és mindennnapi társadalmi életünkre. Azt is hozzátette, hogy szerinte a fejlesztők imádni fogják a Mobile SDK-t, mert az emberek ki vannak éhezve az “azonnaliságra”, amelyet csak az okostelefontól kaphatnak meg. Bármi, ami segít gyorsabban elkészíteni egy releváns funkciókkal biró mobil-applikációt, hihetetlen értéket képvisel.

 

A Liferay Mobile SDK támogatja Androidos és iOS alkalmazások fejleszését is a Liferay Portál 6.2-es verziójához.

 

A Liferay Mobile SDK főbb jellemzői:

 

·    Autentikáció Liferay Portál példányon keresztül

·    Kivételek kezelése

·    Távoli szolgáltatások hívása

·    SON parsing

·    Kérések kötegelt küldése a szerver felé

·    Aszinkron hívások

·    Template alapú, automatikusan generált SDK

·    Integráció a Developer Studioval

·    Kompatibilitás a tester szabott portletekkel is.

 

Három ok, amiért érdemes  SDK-t használni a mobilalkalmazások fejlesztéséhez:

 

·    Közösen megosztott szolgáltatások, mint pl. a bejelentkezés, kezelési hibák és tartalomletöltés (JSON használatával)

·    A Liferay beépített tartalom- és együttműködést támogató tulajdonságainak használata a mobilalkalmazásban

·    Egyedi feladatok vagy integrációk alkalmazása a mobil applikációkban.

 

Például annak a vállalatnak, amelynek a CRM rendszere eleve Liferay szoftverrel integrált, az SDK segítségével sokkal könnyebb lesz létrehozni egy olyan mobilalkalmazást, amely a vásárlók adatait tartalmazza, és minden értékesítőnek személyre szabott hozzáférést biztosít ügyfeléhez. A kiskereskedők által tervezett mobilalkalmazások óriási előnyre tehetnek szert azáltal, hogy például egy komplett vásárlási katalógust beintergálva, gyakorlatilag így egy e-kereskedelmet támogató mobilalkalmazást fejlesztenek ki, amely még tovább növeli a felhasználás élményét a telefonba épített kamera és helymeghatározó funkciók által.

 

A Liferay bízik abban, hogy a portál hosszú távon olyan központi “hubként” fog működni, amely a mobileszözök adatait és interakcióit összegyűjtve segíthet a vállalatoknak az ügyfeleik és alkalmazottaik szükségleteinek megértésében. Ami az adatvédelmi kérdéseket illeti, a Liferay természetesen azt támogatja, hogy az ügyfeleknek a lehető legtöbb beleszólásuk lehessen abba, hogy a mobilapplikációk felhasználói számára milyen személyes információik juthatnak el.

 

Michael Young, a Liferay technológiai igazgatója kifejtette, hogy a mobil náluk kiemelkedő fontosságú, hiszen az ügyfelek is ezt akarják, és éppen ezért választják a Liferayt: nem akarják újra és újra megírni ugyanazt a kódot a különböző alkalmazásokra, egyetlen rendszerben szeretnék konszolidálni az integrációs pontokat. Elmondta, hogy azokat a megoldásokat, amelyeket a weboldalak és portálok könnyebb fejlesztése érdekében hoztak létre, a mobilalkalmazás-fejlesztés területén is hasznosítják.

 

A Liferay Mobile SDK az Eclipse plugin kiegészítőjeként érhető el, melyet a Liferay Developer Studio, a Liferay IDE, vagy egy fejlesztő saját Eclipse környezetéhez is telepíthetünk. A Mobile SDK szintén letölthető.

 

A Mobile SDK ingyenes demo verziója regisztráció után szintén hozzáférhető.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09