64 bites mobilprocesszorok a Qualcommtól: Snapdragon 808 és 810

Farkas Norman, 2014. április 9. 15:31

A Qualcomm bemutatta legújabb felsőkategóriás, mobil eszközökbe szánt 64 bites processzorait a nyolcmagos Snapdragon 810 és a hatmagos Snapdragon 808 személyében. A nagy teljesítményt nyújtó és fejlett grafikus képességekkel felvértezett lapkák 2015 elején jelennek meg a piacon.

A chipgyártóknál nincs megállás, folyamatosan fejlesztik megoldásaikat, és sorra rukkolnak elő 64 bites lapkáikkal, hogy a lehető legjobb teljesítménnyel és grafikával rendelkezhessenek mobil eszközeink. Teszik ezt annak ellenére, hogy az operációs rendszerek – például az Android és a Windows Phone – még képtelenek kiaknázni a 64 bites utasításkészletben rejlő lehetőségeket.

 

Sebaj, az új chipsetek csak 2015 elején érkeznek, s ekkorra talán utoléri a szoftveres oldal fejlődése a hardverekét, s piacra kerülhetnek a gyönyörűen optimalizált 64 bites kütyük, melyek Windows Phone-t és/vagy Androidot futtatnak.

 

Snapdragon 810

 

A 20 nanométeres gyártástechnológiával készülő Snapdragon 810 lesz a Qualcomm legerősebb csúcsmodellekbe szánt processzora. Négy szupergyors Cortex-A57 és ugyanennyi Cortex-A53 mag lapul benne – ez utóbbiak a laza feladatok elvégzésére alkalmas, alacsony energiafogyasztású példányok.

 

A SoC igen erős grafikus teljesítmény szempontjából, s ezt a még szintén premier előtt álló Adreno 420 is jóval fürgébb Adreno 430 grafikus gyorsítónak köszönheti, mely akár UHD (4K) felbontású megjelenítők vezérlésére is képes.

 

 

A chipset fürgeségéhez nagyban hozzájárul az egyébként energiatakarékos LDDR4 RAM modulok támogatása is.

 

A repertoárban benne van a 4G LTE Cat 6 modem és a MIMO WiFi is, ezért tuti, hogy a sebességre akkor sem kell panaszkodnunk, ha a sávszélességről van szó.

 

Snapdragon 808

 

A Snapdragon 808-at szintén felsőkategóriás eszközökbe szánja a Qualcomm, ám ez a hatmagos processzor több fronton is lemarad a fent bemutatott testvérétől. Két gyorsasággal kecsegtető Cortex-A57 magja mellett négy energiatakarékos Cortex-A53 sorakozik fel, ezt az összeállítást pedig maximum 2K felbontású kijelzőkkel boldoguló Adreno 416 GPU egészíti ki, ami egyébként nem olyan rossz – az Adreno 330-nál például 20 százalékkal erősebb.

 

 

Rossz látni, hogy a kijelzők felbontása után a processzormagok számára kezdenek nagy hangsúlyt fektetni a felhasználók, aminek hatására a Qualcomm is kénytelen volt a többi processzorgyártóhoz hasonlóan többmagos megoldásokkal előrukkolni. Egy négymagos proci – bármennyire is erős – a felhasználók szemében nem lehet jobb egy nyolcmagos CPU-nál, nem is sejtik, hogy valójában igen kevés múlik a magok számán.

 

[Forrás: Engadget]

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az AGON by AOC gamer ajándékkalauza

Közeleg az ünnepi időszak, így ez a tökéletes alkalom arra, hogy új monitort vagy gaming kiegészítőt szerezzünk be a harci állomásokhoz. Az AGON by AOC összeállított néhány olyan javaslatot a gamerek számára, amelyek feldobhatják szórakoztató berendezésüket – bármilyen újévi fogadalmakat terveznek a játékosok, akik új képernyőben gondolkodnak, az újévi fogadalom azok számára nagy felbontású és éles lesz.

2022. december 6. 12:39

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55