Új tolmácsszolgáltatással a siketek és nagyothallók már telefonon is elérhetik az uniós intézményeket

MTI Sajtóadatbank, 2014. április 9. 16:34

Az Európai Parlament (EP) brüsszeli székházában szerdán először próbálták ki "élesben" az InSign elnevezésű, valós idejű jelnyelvi tolmácsolást és feliratozást biztosító alkalmazást, amely a siketek és nagyothallók számára ingyenesen biztosítja, hogy telefonon kapcsolatba léphessenek az Európai Unió intézményeiben dolgozó ügyintézőkkel - tájékoztatta a sajtót Kósa Ádám fideszes EP-képviselő, aki maga is siket, és parlamenti munkájának homlokterében a fogyatékossággal élők jogainak bővítése, életfeltételeik javítása áll.

A rendszer, amelynek kiépítése 750 ezer euróba került, Kósa szerint forradalmasíthatja a távközlési szektort, hiszen az alkalmazás számos további fejlesztési lehetőséget nyit meg az európai tagállamok közintézményei előtt a siketekkel és nagyothallókkal, illetve az idősekkel való kapcsolattartás területén.
 

Az InSign kísérleti projekt Kósa Ádám és Werner Kuhn német néppárti EP-képviselő közös kezdeményezésére jött létre. Kósa Ádám, az EP első és mindeddig egyetlen siket képviselője elmondta: a milliók életét megkönnyítő alkalmazás az európai intézmények és az érintetteket képviselő civil szervezetek példa értékű összefogásával valósulhatott meg. Az alkalmazást az EP finanszírozza és az Európai Bizottság koordinálja. A megvalósításban részt vett az Európai Siketek Uniója (European Union of the Deaf, EUD).
 

"Célunk, hogy a 2014-es európai parlamenti választások idejére a rendszer felálljon, nagyszabású volt, de közös munkával sikerült megvalósítani és elérni, hogy a választásokra készülve minden siket és nagyothalló európai polgár akadálymentesen és közvetlenül jusson hozzá a számára fontos információkhoz" - emelte ki Kósa Ádám.
 

A fideszes politikus egyben utalt arra, hogy Magyarország élen jár a fogyatékossággal élő emberek előtti akadályok lebontásában. Orbán Viktor miniszterelnök a múlt hónapban adta át az első olyan táblagépet, amellyel útjára indította a KONTAKT elnevezésű tolmácsszolgáltatást, amely szintén a siket és nagyothalló embereket kapcsolja össze halló embertársaikkal.
 

Az InSign alkalmazást az Európai Parlamentben tartott bemutatón bárki tesztelhette, és meggyőződhetett arról, hogy nagyon egyszerűen működik. A siket személy és a hívott fél okostelefonján vagy táblagépén egyaránt megjelenik a jelnyelvi tolmács, aki a jelnyelvet hangzó nyelvre fordítva közvetít a beszélgetők között. Nagyothalló személyek telefonbeszélgetését valós idejű feliratozás teszi lehetővé.
 

Az InSign elindításával egyidejűleg az Európai Siketek Uniója bemutatta a gondozásában megjelent új könyvet, amely a jelnyelvet használó siketek politikai részvételét mutatja be jogi és társadalomtudományi szempontból, annak az egyezménynek a tükrében, amelyet az ENSZ égisze alatt kötöttek a fogyatékos személyek jogairól. A kötethez Kósa Ádám írta az előszót, valamint az EP-munkája során szerzett tapasztalatait is megosztja a könyvben az olvasóval. Lovászy László Gábor, aki a Fogyatékos Személyek Jogaival foglalkozó ENSZ-bizottság (UNCRPD) egyetlen magyar tagja, írásában azt tekinti át, hogy mennyire minősül a puszta jogi lehetőségen túlmutató köznapi valóságnak a szavazásban való részvétel a fogyatékossággal élő polgárok esetében.
 

E-közig ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az adóhatóság a big data révén ellenőriz

Az adóhatóság a saját maga által gyűjtött, illetve a társintézményektől kapott digitálisan rendelkezésre álló adatokat több körben elemzi, azonosítja a kockázatos adózókat és tényezőket, és dönt arról, hogy kit ellenőriz.

2019. szeptember 17. 12:08

Akár elektronikusan is lehetne gyűjteni a kopogtatócédulát

A választásokat megelőző ajánlószelvények gyűjtését digitálissá lehetne tenni, ha elektronikusan írnák alá a polgárok az ajánlóíveket. A NETLOCK becslése szerint legalább 2–2,5 millió oldalnyi dokumentum kerülhetne át így a digitális térbe. Ezzel nemcsak olcsóbbá és zöldebbé válna a teljes folyamat, de gyorsabb, biztonságosabb, diszkrétebb lenne az adatkezelés is. Ezen felül egyszerűbben kiszűrhetnék a visszaéléseket, és hatékonyabbá válna az adminisztrációs munka és a GDPR előírásoknak való megfelelés is.

2019. szeptember 16. 12:53

Az ipari automatizáció kihívásai

A tapasztalatok szerint az automatizáció útjában álló legnagyobb akadályok a telepítéssel kapcsolatos költség- és időkorlátokban keresendők. Mivel ez a folyamat speciális szaktudást igényel, ezt általában egy csapatnyi, különféle programozási nyelvekben jártas és magas szintű műszaki ismeretekkel rendelkező robotikai szakember végzi.

2019. május 24. 12:47

Az Adókikerülés Elleni Direktíva hatása a cégekre

Számos, a hazai vállalkozásokat is jelentős mértékben érintő módosítást tartalmaz az eddigi gyakorlathoz képest az Európai Bizottság által elfogadott Adókikerülés Elleni Direktíva (ATAD). Várhatóan a legjelentősebb változást a kamatlevonhatósági szabályok módosulása okozza, az új alapokra helyezett szabályozást ez év végéig kell átültetniük a tagországoknak a nemzeti jogba.  

2018. szeptember 20. 11:20

Júliusban indítja pályakezdő programját a Lufthansa Systems Hungária

A légiközlekedési informatika egyik meghatározó szereplőjének pályakezdő programjába jelentkezhetnek június 1-ig az általános szoftverfejlesztői tudással és magabiztos angol nyelvismerettel rendelkező fiatalok. 

2018. április 27. 15:54

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás