UV-figyelmeztetés a telefonunkon

Továbbfejlesztett Meteora mobilapp az OMSZ-től

Czipperer Dia, 2014. május 7. 16:37

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) februárban megjelent mobilalkalmazása, a Meteora az időjárási viszonyok mellett már az UV-előrejelzést és –figyelmeztetést is jelzi a mobileszközökön.

Az OMSZ alkalmazása, a Meteora mostantól előre jelzi az UV-sugárzás veszélyét. A bejelentésről sajtótájékoztatón beszéltek, ahol kiemelték, hogy fontosnak tartják az UV-szezonra való felkészülést, a veszélyek megelőzését.

 

Most még egyáltalán nem késő egy ilyen megoldás bejelentése, hiszen még a nyári időszak előtt állunk, az emberek felkészülhetne, és ezzel csökkenhet a veszély is. Kissné Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségpolitikai főosztályának vezetője szerint 10-20 év betegségterhei is csökkenhetnek, és maga az OMSZ is életeket ment azáltal, hogy felhívja a figyelmet a veszélyre, segíti a megelőzést. Az elmúlt száz évben ugyanis nagyon sokat nőtt az UV- sugárzás veszélye, azonban a megfelelő védekezéssel számos betegséget meg lehetne előzni.

 

Az OMSZ figyelmeztetési rendszere szerint 5 és 6,9 közötti UV-index is erős sugárzásnak minősül. Ha az UV-index 7 és 7,9 közötti, az pedig már nagyon erős sugárzásnak számít. Ekkor az árnyékmentes helyeken való tartózkodást nem javasolják a szakemberek. A 8-as feletti szint pedig valóban extrém sugárzásnak minősül.

 

 

Az alkalmazás nagy előnye, hogy be lehet állítani saját riasztást bőrtípusnak megfelelően, amely nem csak akkor figyelmeztet, ha a sugárzás elérte a kritikus szintet, hanem már alacsonyabb értékeknél is jelez.

 

Az applikáció idén februárban indult útjára, egyelőre Android operációs rendszerű készülékekre érhető el. Eddig a várható, veszélyt jelentő időjárási jelenségekről kaptak tájékoztatást a felhasználók, amely most kibővült az UV-előrejelzéssel és –figyelmeztetéssel.

 

Forrás: MTI.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44

2020: az adatok évtizedének kezdete

2019. december 27. 10:55
online sportfogadás