Védelem mobil kütyükre garanciaidőn túl is

forrás: Prím Online, 2014. május 18. 13:25

Kevesebb, mint havi 1.000 forintból megvédhetjük mindennapi munkánkhoz, kommunikációnkhoz szükséges eszközeinket. A PBA Praeventio Zrt. biztosítási alkusz garanciaidőn túl is védelmet kínál okostelefonokra, táblagépekre, laptopokra és egyéb elektronikai eszközökre. Sőt, az elektronikus készülékek-biztosítás olyan esetekre is segítséget nyújthat, amik kívül esnek a rendeltetésszerű használaton, azaz amikre az érvényes garancia már nem vonatkozik.

Elektronikus eszközeink nélkülözhetetlen részévé váltak mindennapjainknak, azonban sokszor elfelejtjük, hogy milyen sérülékeny szerkezetekről van szó. Egy középkategóriás okostelefon ára 100.000 forinttól kezdődik, ennek az összegnek kevesebb mint  1%-a a havidíja egy olyan biztosításnak, ami önhibánkból eredő töréskárra, vízkárra, vagyis minden olyan kárra is kiterjed, amit a garancia már nem fedez.

 

Fontos hangsúlyozni, hogy a kiterjesztett garancia, amit vásárláskor a legtöbb helyen felajánlanak, nem azonos az elektronikus készülék-biztosításokkal, a kettő inkább egymás kiegészítéseként szolgál. Míg a garancia és a kiterjesztett garancia is a rendeltetésszerű használat közben felmerülő károkat fedezi, az elektronikus készülékek-biztosítás olyan esetekben is védelmet nyújt, amikor sem a normál, sem a kiterjesztett garancia nem segít.

„A PBA adatai szerint minden negyedik elektronikus készülék képernyője szenved töréskárt vagy vízbe ejtik a készüléket, esetleg leöntik valamivel. Ezek tipikusan olyan esetek, melyeket garanciálisan nem lehet orvosolni, de az elektronikus készülék-biztosítással igen.” – mondta Dr.Vass Gábor, a PBA Praeventio Zrt. szakmai vezetője.

Elektronikus készülékeinket tökre teheti egyebek mellett egy villámcsapás is. A MABISZ adatai alapján voltak olyan hónapok, amikor az összes hazai kárbejelentés 28 százalékát, több mint 14 800 esetet villámcsapással kapcsolatosan jelentett be a lakosság. Ezeken belül kiemelkedően magas volt a villámcsapások ún. indukciós – túlfeszültséggel kapcsolatos – hatása miatti káresemény, ami elsősorban a műszaki berendezéseket tette tönkre.

Az elektronikus készülék-biztosítása, pontosabban az elektronikus berendezések és készülékek összkockázatú biztosítása védelmet nyújt:


·    az előre nem látható balesetszerű, váratlan, hirtelen bekövetkező károkra, mint például a kezelési hibából, ügyetlenségből, gondatlanságból bekövetkező károkra;
·    továbbá betörés, rablás, lopás, tűz, víz;
·    vagy más elemi károk esetén is biztonságban vagyunk.

 A szolgáltatók, kereskedő által kínált kiterjesztett garancia tehát nem azonos az elektronikus készülék-biztosítással!
A kiterjesztett garancia – rendeltetésszerű használat esetén – kizárólag a gépére és annak alkatrészeire nyújt védelmet, mintegy meghosszabbítva a garanciális időt, de változatlan feltételekkel. Az elektronikus készülék-biztosítás kiegészíti ezt a védelmet, mert azokat a nem várt eseményeket is fedezi, melyekre a garancia már nem vonatkozik. Például: gyakori eset, hogy a táblagép üvegének cseréje közel olyan összegbe kerül, mint a gép vételára.

„Az a tapasztalatunk a PBA-nál, hogy mind a céges vagyonbiztosítások esetében – ahol külön fedezeti elemként szerepelnek az elektronikai berendezések – mind a magán felhasználok körében, egyre többen igénylik az elektronikus készülék-biztosítást, hiszen mindennapjaink szerves részévé váltak ezek az igen drága mobil eszközök. A mobilitással azonban együtt jár a sérülés fokozott veszélye, érdemes tehát előre gondolni az ilyen típusú rizikófaktorok mérséklésére” – magyarázta a szakmai vezető.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26
online sportfogadás