Több százmillió forintért kelt el a világ legkönnyebb anyagának egy darabja

MTI Sajtóadatbank, 2014. július 2. 12:18

A Baidu keresőoldal hírportálja számolt be arról, hogy tízmillió jüant, vagyis 367 millió forintot adott egy licitáló a világ legkönnyebb anyagának egy darabjáért egy keddi kínai aukción.

Az árverésen a beszámoló szerint hatalmas érdeklődés mutatkozott a világ legkönnyebb szilárd állapotú anyagának számító grafén aerogél iránt, amelyet 2012-ben fejlesztettek ki és tavaly mutattak be a kelet-kínai Csöcsiang Egyetem kutatói. 

 

A fekete színű, külsejében grafitra hasonlító anyag hétszer könnyebb a levegőnél, egyetlen köbcentiméternyi kocka belőle mindössze 0,16 milligramm tömegű, és csak az üregeit kitöltő levegő miatt nem emelkedik a magasba. A grafén aerogél súlyát jól szemlélteti, hogy azt könnyedén megtartja akár egyetlen fű- vagy gabonaszál, egy aprócska virág is. Amilyen könnyű azonban, olyan nagy teherbírású is: egy grammos darabkája egy két és fél kilós tégla megtartására is képes. 

 

 

A grafén aerogél hajlékony, és rendkívüli nedvszívó tulajdonságokkal is rendelkezik: eredeti formájának alig tizedére való összepréselése után sértetlenül visszanyeri alakját, saját súlyának pedig 900-szorosát képes magába szívni olajból. Az anyagot többek közt a jövő elektronikai berendezéseiben, harcászati eszközökben, közlekedési eszközök tervezésénél használhatják majd fel. 

 

A keddi árverést a Csöcsiang tartománybeli Hangcsou városának felfedezéseiből tartották, a befolyt összegekből a további tudományos kutatást finanszírozzák.

 

Képek: gelarabul.com, hdenter.com

Kulcsszavak: árverés Kína aukció Baidu

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új vígjáték sorozat indul az HBO GO-n

A Danny McBride, John Goodman, Edi Patterson és Adam Devine főszereplésével készült Az erényes Gemston-ék című sorozat kilencrészes évadja augusztus 19-én indul az HBO GO-n és az HBO-n egy egyórás epizóddal, melyet aztán hetente újabb félórás epizód követ.

2019. augusztus 18. 12:23

A nők sokkal kritikusabbak a másik kinézetét illetően

Több ezren próbálkoztak már bejutni a Szépvagy.hu társkereső oldalra annak júliusi indulása óta, de ez egyelőre csak keveseknek sikerült. Az említett oldal egy zárt társkereső szolgáltatás, ahová csak az kerülhet be, akit a már bent lévők beszavaznak. Mivel a szavazás a feltöltött fotó alapján történik, így az első benyomás, a szimpátia, a másik kinézete fog dönteni arról, hogy a többiek beengedik-e az oldalra.

2019. augusztus 18. 10:01

Fesztivál maratonnal vár a hosszúhétvégén a PLÁZS

A PLÁZS augusztus 16. és 20. között egy fesztiválnak is beillő programsorozattal várja a felüdülésre vágyókat. A nappali balatoni és medence parti lazulást éjszaka feneketlen bulizás váltja, az öt nap alatt itt is hőhullámként csap le a Balatoni Retro Láz, Fritz Kalkbrennerrel jön a Gold Beach Electric Fest, a We Love Balaton pedig Don Diabloval erősít.

2019. augusztus 16. 08:57

Majka duplázik a PLÁZSon augusztus 10-én!

Nincs is jobb hely most a kánikula ellen, mint a Balaton partja. Pláne, ha a pancsolás és hűsölés mellett éjszaka belevethetjük magunkat az önfeledt szórakozásba. A siófoki PLÁZSon természetesen ezen a hétvégén sem lesz hiány buliból: pénteken PoolParty, Bailando - Latin Nights és Metzker Viki várnak, míg szombaton Majka tér vissza a nyáron másodjára egy masszív koncerttel a Hősök társaságában.

2019. augusztus 9. 15:03

A Beatles legendás tetőkoncertjére emlékeznek Siófokon

Magyarországon egyedülálló módon idézik meg a The Beatles 1969-es koncertjét Siófokon, a Kálmán Imre Kulturális Központ tetején augusztus 10-én.

2019. augusztus 9. 13:29

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53

Rekordbevétel az LG-nél

2019. július 30. 17:03
online sportfogadás