ELTE-s informatikai fejlesztés nyert Franciaországban

forrás: Prím Online, 2014. július 9. 08:38

Az Informatikai Kar robotot, beszélőtáblát és okos szemüveget összekapcsoló innovatív, „AAC Telepresence” nevű megoldását a közelmúltban a legjobb kommunikációs alkalmazásnak választotta az Association des Paralysés de France. A fejlesztés a halmozottan fogyatékos emberek, az autisták és az idős, mozgásképtelen betegek életét teheti könnyebbé.

Lőrincz András interjúban beszélt a francia sikerről, melyben elmondta, hogy az AAC Telepresence kutatócsoportban olyan alkalmazásokat fejlesztenek, amelyek a valamilyen oknál fogva nem kommunikálókat vagy nem jól kommunikálókat segítik, elsősorban a halmozottan fogyatékos emberekre, az autistákra és az idős, mozgásképtelen betegekre gondolnak. 

 


Az Association des Paralysés de France egy csaknem ötszáz tagból álló, mozgáskorlátozott és gyakran beszédképtelen embereket ellátó intézményrendszerből, egy kapcsolódó kutatóintézetből és egy elektronikai eszközöket fejlesztő főiskolából áll. Az általuk hirdetett versenyre a fogyatékkal élők és kommunikációs nehézségekkel küzdők életét megkönnyítő új infokommunikációs megoldásokkal lehetett nevezni.

 

Kifejtette azt is, hogy hasonló fejlesztésük már volt korábban, csak nem volt ennyire okos, de akkor is egy robotot, az ún. beszélőtáblát – az eszköz segítségével képekkel kommunikálhatnak a beszédképtelen emberek – és az okos szemüveget összekapcsoló innovatív megoldásról volt szó. A régebbi eszköztár azonban túl bonyolult volt, a szemüveghez tartozott egy fejpánt, laptopra volt szükség, wifi-kapcsolatra: a rendszer kevésbé volt felhasználóbarát. Az okostelefonok megjelenésével azonban minden sokkal egyszerűbb lett.
 

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás