Mit is kínál valójában a Duolingo „nyelvvizsgája”?

Czipperer Dia, 2014. július 28. 14:51

Korábban már beszámoltunk nektek arról, hogy olcsó és elismert nyelvvizsgát kínál a Duolingo. A félreértések elkerülése végett azonban nem árt tisztázni néhány dolgot az így megszerezhető bizonyítvánnyal kapcsolatban.

A Nyelvtudásért Egyesület kifogásolta a Duolingo által megfogalmazott állítások több pontját is az újonnan megszerezhető nyelvvizsgával kapcsolatban. Nos, olvasóink közül is sokan elsőre azt gondolták, ez a kevesebb mint 5000 forintba kerülő vizsga egyenértékű egy, a hazánkban megszerezhető nyelvvizsgával.

 

Mi úgy gondoltuk, megkérdezzük, mit szól a Duolingo a kifogásolt pontokhoz, többek között ahhoz, hogy az általuk kínált lehetőség államilag és nemzetközileg sem elismert. Ahogy az egyesület egyik kifogásolt pontjában fogalmazott: „Magyarországon továbbtanulás és diplomaszerzés céljára csak az Oktatási Hivatal Nyelvvizsgáztatási Akkreditációs Központja által hitelesített, szakszerűen mérő vizsgákat fogadják el.”

 

Nem egy hagyományos nyelvvizsga

 

Valóban elsőre úgy tűnik, mintha egy hagyományos nyelvvizsgáról lenne szó, ám szerintük erről szó sincs. Kérésünkre világosan kifejtették, hogy az ő nyelvvizsgarendszerük nem akkreditált Magyarországon, de ez fel sem merült. Tehát ez azt is jelenti, hogy például egy egyetemi felvételihez nem használható a Duolingo Test Centerén keresztül teljesített vizsgaeredmény.

 

A Test Center azoknak a nyelvtanulóknak szól, akik a jövőben külföldön, főképp az USA-ban szándékoznak továbbtanulni, illetve munkát vállalni. Elsősorban a befogadó oktatási intézményekkel, illetve munkaközvetítőkkel kívánják elfogadtatni a vizsgájukat, mert így tudják a leghatékonyabban segíteni a külföldön tanulni vagy dolgozni vágyókat.

 

Ahogy azt már kifejtettük és ők is megerősítették, több amerikai egyetemmel folytatnak előrehaladott tárgyalásokat.

 

A szakmaiságot illetően pedig a közleményben leírtakra hivatkozva elmondták, hogy az University of Pittsburgh független tanulmánya megállapította, hogy a Duolingo English Proficiency Exam értékelési rendszere stabil, megbízható: az elért eredmények alapjában véve egyezést mutattak a sztenderd angol tesztnek számító TOEFL iBT összpontszámaival.

 

Nem az appal van a baj

 

A Nyelvtudásért Egyesület szerint sem feleslegek az ilyen mobilalkalmazások, sőt, sokat segíthetnek a motivációban, fogékonyságban. Ők is úgy vélik, örvendetes tény, hogy egyre több mobil oktatóplatform létezik a nyelvgyakorláshoz. Ám úgy gondolják, az elismert jelző sokak számára félrevezető lehet, hiszen – ahogy fentebb írtunk róla – nem egy hagyományos értelemben vett nyelvvizsgáról van szó, hanem egy olyan lehetőségről amelyet csupán a Duolingo partnerei tekintenek elismertnek.

 

Kép: gr8ambitionz.com

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Gigafelvásárlás az oktatási piacon

A hazai oktatási piac két meghatározó szereplője került egy kézbe, a Training360 Kft. tulajdonosai ugyanis úgy döntöttek, hogy megvásárolják a NetAcademia Oktatóközpont Kft.-t. A saját tőkéből megvalósított akvizíció eredményeként a Training360 e-learning tanfolyamainak száma 500-ra nő, a két vállalat együttes tavalyi árbevétele pedig várhatóan meghaladja a 3,4 milliárd forintot.

2020. április 21. 10:32

Az ABB ingyenessé tette a digitális szolgáltatásokat

Ebben a kialakult nehéz helyzetben az ABB Robotika és Gyártásautomatizálás arra törekszik, hogy segítse ügyfeleit és partnereit a gyártásuk és az üzleti tevékenységük fenntartásában, miközben számos munkavállalójuk otthonról dolgozik.

2020. április 20. 09:20

Biztonságos megoldás vírustesztelésre az OnRobot grippereivel

A chessington-i egészségügyi tesztállomás kialakítását látván a PSI Technologies tudta, hogy kezében van a megoldás, amivel segíteni tud.

2020. április 14. 15:41

Már elérhetők az államilag támogatott kurzusok a Codecoolnál

A kormány által meghirdetett gazdaságvédelmi akcióterv részeként a válság által sújtott szektorokból kényszerűen kikerülők digitális átképzését 95%-ban fogja támogatni az állam, kamatmentes felnőttképzési diákhitellel segítve a tanulás ideje alatt a megélhetést. Magyarország vezető programozóiskolája, a Codecool üdvözli a kormány döntését és már kidolgozott karriertervezési és átképzési modellel várja a jelentkezőket, hogy a központi források kihasználásával néhány hónap alatt új, jövőbiztos karrierhez jussanak.

2020. április 7. 16:51

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

A koronavírus járvány okozta rendkívüli gazdasági és társadalmi helyzetben három hónapig ingyen digitális védelmet nyújt a Panda Security minden meglévő és új vállalati ügyfelének, valamint tanároknak és diákoknak világszerte. A távmunkára és az online oktatásra való hirtelen átállás komoly biztonsági kockázatot jelent megfelelő technológiai háttér nélkül. Ezért a cég több mint 30 millió meglévő felhasználója és az új belépők számára biztosít díjmentesen kibervédelmi szolgáltatásokat az online támadásokkal szemben. A kezdeményezéssel a társaság célja, hogy a vállalkozások és az oktatási intézmények biztonsággal munkatársaikra és alaptevékenységükre koncentrálhassanak.

2020. március 31. 12:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás