A cloud egy darwini mutáció: csak a legrátermettebbek maradhatnak fenn

forrás: Prím Online, 2014. augusztus 18. 15:15

A cloud a számítástechnika jövője, ebben mindnyájan egyetérthetünk. Ha egy üzleti szoftverszállítónak nincs cloud stratégiája, akkor a saját fennmaradását kockáztatja. 

Még mindig sok olyan zavaros vélemény jelenik meg a cloud-alapú modelleket a „helyszíni” üzleti alkalmazásokkal szembeállító elemzésekben, ahol a „helyszíni” szoftverelérési opciót egy haldokló technológiai modellnek, a cloud technológiát pedig a fejlődés legfontosabb húzóágazatának tartják. Ez a polarizált nézet messze áll a valóságtól.

Darwin evolúciós elméletének legfontosabb megállapítása ebben az esetben különösen találó: „A létért folyó küzdelemben csak a legrátermettebbek maradnak fenn a riválisok rovására, mivel ők képesek a legjobban alkalmazkodni az adott életkörülményekhez.” Egyszerűbb ősökből természetes kiválasztódás útján bonyolultabb életformák jönnek létre, amelyek időközben mutálódnak is. Ennek ismeretében megállapíthatjuk példának okáért, hogy a szolgáltatás-alapú alkalmazások és az üzleti folyamatok kiszervezése is egy-egy ilyen mutáció révén jött létre a cloud megoldások fejlődésének útján.

Az évek során a vállalatok komoly invesztíciókat hajtottak végre technológiai infrastruktúrájuk fejlesztése terén és tették mindezt a vállalati értéknövelési irányzatok teljesítése érdekében. Mi értelme van kidobni ezeket a fejlesztéseket és az egészet előröl kezdeni, amikor egy-egy új megoldás vagy technológia kerül a látótérbe? Az új üzleti követelmények lehet, hogy egy cloud-alapú infrastruktúra bevezetését igénylik - amely az új technológiai megoldások természetes evolúciójának eredményeként jött létre -, de a helyes döntés kulcsa abban rejlik, hogy képesek vagyunk-e „kéz a kézben” működtetni azt a meglévő infrastruktúránkkal. A szoftverelérési opciók hibrid kombinációja ezért egy olyan ésszerű lehetőség, amelynek keretében a vállalatok az új technológiákat biztonságos körülmények között az innovációra és az üzleti hatékonyság növelésére fordíthatják, miközben meglévő, jelentős technológiai beruházásaik előnyeit is maximálisan kihasználhatják.

Azok az informatikai vezetők, akik képesek és hajlandóak egymással összhangban használni a meglévő „helyszíni” alkalmazásokat és az innovatív cloud technológiát, képesek lesznek megfelelni az üzleti környezet által diktált magas elvárásoknak is. A felhő alapú technológia fejlesztésének elsődleges szempontja, hogy lehetővé tegye a vállalatok számára meglévő alkalmazásaik és infrastruktúrájuk előnyeinek kiterjesztését, átfogó rálátást biztosítva a vállalati folyamatokra és új értékeket teremtve az üzleti informatikában.

A cloud megoldások piaca áttekinthetetlen. Egyes szállítók csak nyilvános cloud technológiát kínálnak, míg mások olyan termékeket, amelyek csak helyszíni vagy csak nyilvános cloud eléréssel vehetők használatba. És nagyon kevesen vannak olyanok, akik olyan, magas színvonalú, hibrid típusú cloud modelleket biztosítanak, amelyek lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy a saját igényeik szerint alakítsanak ki versenyképes üzleti rendszereket.

Nagy igény tapasztalható a helyszíni rendszerek irányába kiterjeszthető cloud alkalmazások és a cloud alkalmazások irányába kiterjeszthető helyszíni megoldások iránt egyaránt. Az ilyen fajta konstrukciók megvalósítása a komplex, nemzetközi nagyvállalatok esetében a következő években mindenképp szükségessé válik majd. Egyes vállalatok számára viszont inkább a szoftverek nyilvános cloud-alapú szolgáltatásként elérhető változata lesz előnyösebb. Míg mások – amennyiben szigorúbb biztonsági követelményeknek kell megfelelniük – inkább a privát cloud technológia segítségével, vagy a saját adatközponton keresztül elérhető és futtatható alkalmazásokat részesítik majd előnyben. A vállalatok egy újabb csoportja olyan rendszert szeretne kiépíteni, amelyen belül az infrastruktúra egy része a nyilvános cloud által biztosított skálázható és rugalmas környezetben, a másik része pedig nagy biztonságú saját adatközpontokban fut. Éppen ezért a modern alkalmazások számára ma már kötelező, hogy képesek legyen bármilyen típusú telepítési és szoftverelérési modellt biztosítani a felhasználók számára.

A kompetitív előny fenntartása érdekében a vállalatoknak gyorsan kell alkalmazkodniuk a külső trendekhez és erre maga a technológia teszi képessé őket. De előbb fel kell mérni, hogy van-e egyáltalán bármilyen gyakorlati haszna a kompetitív előnyök alapjául szolgáló meglévő rendszer lecserélésének. Az IT részlegek sokkal jobban ki tudnák használni az olyan új technológiák előnyeit, amelyek már eleve a lehető legtöbbet képesek kihozni a stratégiai üzleti igények szerint kialakított kulcsfontosságú IT infrastruktúrából. Ezt a legjobban egy olyan, hibrid típusú megközelítés volna képes támogatni, ahol a cloud képviselné azt a darwini mutációt, amely biztosítja a gyors alkalmazkodást és magát a túlélést, de ez a képesség, az idő múlásával, természetes módon egyre kifinomultabbá válna. Ezáltal szép lassan eltűnne az, ami nem működik és tökéletesedne az, ami igen.

 

[Forrás: UNIT4]

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új technológiák forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát

Az elmúlt években számos új technológia jelent meg a pénzügyi szektorban, amelyek forradalmasíthatják a fizetési ökoszisztémát. Az AFR 2.0 és a szupertárcák a legújabb innovációknak tekinthetők ezen a területen, amelyek azt ígérik, hogy alapjaiban változtatják meg a fizetés jövőjét. Segítségükkel az ügyfelek egységes és kényelmes fizetési élményben részesülnek, míg a pénzügyi szolgáltatók számára lehetőség nyílik újfajta üzleti modellek kialakítására.

2023. június 1. 14:03

Zöld gasztroreformot hirdet a magyar startup

Mintegy 550 millió forintot fordíthat növekedésére a Greenstic Europe Kft. (Greenstic) az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures befektetésének köszönhetően. A környezetbarát, egyszer használatos éttermi eszközöket forgalmazó vállalkozás regionális szinten bővíti tevékenységét, miközben célul tűzte ki a gasztroszektor környezettudatossá tételét, és a körforgásos gazdasági modell alkalmazását is. 

2023. június 1. 12:42

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan lopják el adatainkat a hackerek és mire figyeljünk jelszókezelő vásárlásakor?

2023. május 31. 15:40

Itt a legnagyobb webáruházak rangsora

2023. május 23. 20:10

Új fizetési kapu magyar e-kereskedőknek

2023. május 18. 12:49

Nem törődünk eléggé online adataink védelmével

2023. május 8. 15:39