A virtuális technológia üzleti környezetben új támadási felületeket kínál

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 25. 15:43

A vállalati virtualizáció évek óta növekvő trend, amely vonzó lehetőségeket kínál a skálázhatóság, a hatékonyság és a rugalmasság területén. A Forrester Research kutatása szerint 2015 végéig a vállalatok több mint 70 százaléka tervezi virtualizált szervermegoldások használatát.

A vállalatok gyakran biztonsági megfontolások miatt késleltetik a virtualizáció bevezetését, vagy még azelőtt állnak át, hogy megfelelő, fejlett védelmi szabályozást vezettek volna be. Pedig a virtuális gépek és a kiszolgáló szerverek sem immunisak a támadásokra. A virtuális technológia üzleti környezetbe való bevezetése új támadási felületeket kínál, amelyekre megoldást kell találni. Ilyen például a virtuális gépek közötti virtuális hálózatok felügyelete. Láttunk már kifejezetten a virtuális gépek támadására kifejlesztett kártevőt és kiszolgáló szerverek elleni közvetlen támadást is. A kártevők megközelítőleg 18 százaléka érzékeli a virtuális berendezéseket, és ilyen környezetben leállítja saját működését.

A virtuális rendszereket egyre gyakrabban alkalmazzák a fenyegetések, kártevők automatikus felismerésére és elemzésére. A Symantec szakértői szerint a támadók új módszereket fejlesztenek ki, hogy elkerüljék ezeket az elemzéseket. Bizonyos trójai programok például kivárják, hogy a felhasználó többször is kattintson a bal egérgombbal, és csak ezt követően indítják el a beágyazott rosszindulatú kódsort.  Ez jelentősen megnehezíti, hogy egy automatizált rendszer, a rendelkezésre álló rövid idő alatt megfelelő információkhoz jusson a kártevőről. Mivel a támadók egészen biztosan nem fogják figyelmen kívül hagyni a virtuális környezeteket a jövőben, ezért az ilyen típusú rendszerek esetében is gondoskodni kell a megfelelő védelemről.

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új fejlesztések a Fujitsu tárolóportfóliójában az adatrobbanás kezeléséhez

Online adattárolásra és adatbiztonságra összpontosító fejlesztéseivel a Fujitsu lehetővé teszi az ügyfelek számára a digitális átalakulásban alapvető szerepet játszó, mind komplexebb adatkezelési igények teljesítését. A NetApp-pal kiépített szoros partnerkapcsolata részeként a Fujitsu kategóriavezető hardverek beillesztésével bővíti tárolótechnológiai megoldásai portfólióját, és kínál egy forrásból lehetőséget a folyamatosan bővülő adattömeg kezelésére és bevételszerzési célú hasznosítására.

2020. július 8. 11:35

Gépi tanulással az ismeretlen fenyegetések ellen

Lassan ott tartunk, hogy a különféle kütyüink előre kitalálják a gondolatainkat. Akad, aki ezt ijesztőnek találja, de az ebben rejlő lehetőséget jó és rossz célra is lehet használni. Az például igencsak hasznos, ha egy gép a bűnözők gondolataiban olvas, majd meg is előzi a bűncselekményeket. Olyannyira, hogy a megoldás már létezik is, ugyanis a Micro Focus gépi tanulást alkalmazó eszköze már tavaly december óta aktív védelmet nyújt a koronavírushoz kapcsolódó átverések és rosszindulatú tartalmak ellen. A termék még azelőtt „működésbe lépett”, hogy a vállalatok IT-biztonsági szakemberei egyáltalán felfigyeltek volna az új trendre.

2020. július 7. 20:07

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újdonságok a szegedi informatikatörténeti kiállításon

2020. július 3. 18:53

Új funkcióval bővült a WIWE

2020. június 15. 16:23

Fél évig ingyenes az Adverticum „DataMe DMP adatok" szolgáltatása

2020. április 30. 09:47

Az LG történetének legjobb üzemi eredményét érte el 2020. első negyedében

2020. április 29. 17:15
online sportfogadás