A magyar felhasználók 15,7 százaléka még mindig Windows XP-t használ

forrás: Prím Online, 2014. szeptember 26. 09:19

A magyar felhasználók több mint 15 százaléka még mindig Windows XP-t használt 2014 júniusában: az elavult operációs rendszerek és alkalmazások használata komoly veszélyt jelent. A Kaspersky Lab felmérésében azonban nem mi állunk az élen, Vietnámban még több mint kétszer ennyien használják az XP-t.

A Kaspersky Windows-használat és sérülékenységek című kutatása minden egyes országban felmérte, hogy a Kaspersky Lab windowsos termékeit használók között mekkora a Windows XP-t futtatók részaránya. A felmérésben végül Vietnam került az élre, ahol a felhasználók 38,79 százaléka még mindig az elavult XP-t részesíti előnyben. Ez után következett Kína 27,35 százalékkal, India 26,88 százalékkal és Algéria 24,25 százalékkal. A Kaspersky Lab termékei által védett számítógépek megközelítőleg ötödén továbbra is ez az operációs rendszer fut Olaszországban (20,31 százalék), Spanyolországban (19,26 százalék). A felhasználók lényegesen kisebb hányada, csupán 4,52 százaléka használja a Windows XP-t az Egyesült Államokban.Hosszú életű XP, terjedő Windows 8.1Habár a Windows XP technikai támogatása csak 2014 áprilisában ért véget, az operációs rendszer forgalmazását már 2010-ben leállították. Ez azonban nem volt nagy hatással a népszerűségére: a Kaspersky Lab adatai szerint 2011 júniusában – egy évvel az árusítás megszűnése után – a felhasználók 48,86 százaléka még mindig erre az oprendszerre bízta számítógépét. Egy évvel később, 2012 júniusában 35,64 százalék, további egy év elteltével, 2013 júniusában pedig 25,42 százalék volt a Windows XP-t használók aránya. Vagyis az XP népszerűsége évente megközelítőleg 10 százalékponttal csökkent.Érdekes módon a csökkenést nem befolyásolták különösebben olyan események – például a Windows 8.1 2013 októberi megjelenése vagy a Windows XP kiterjesztett támogatásának a megszüntetése –, amelyeknek fel kellett volna gyorsítaniuk a lemorzsolódást. Az XP-t használók aránya a 2013 novemberi 21,42 százalékról 2014 júniusára 16,37 százalékra csökkent, ami 5,05 százalékpontos visszaesés, csupán a fele a szokásos éves 10 százalékpontos népszerűség-csökkenésnek.Ezzel szemben a legújabb Windows operációs rendszer, a Windows 8.1-es változat 7,22 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett 2014 júniusában. Ez az eredmény 1 százalékponttal jobb, mint amit az előd Windows 8 elért pályafutásának ugyanabban a szakaszában: 2012 októberétől 2013 júniusáig a Windows 8-at a Kaspersky Lab termékeit használók 6,22 százaléka telepítette gépére. A javuló upgrade-elési ütem részben annak tudható be, hogy a Windows 8 az első olyan Microsoft operációs rendszer, amely az új változatokra való továbbfejlesztést beépített upgrade klienssel segíti. Ráadásul a Windows 8-at használók ingyenesen térhetnek át a 8.1-es verzióra, ami szintén szerepet játszott az új kiadásra való gyors továbbfejlesztésben.Védelmi technológiák kellenek


A Kaspersky Security Network statisztikája szerint az XP-korszak lassan véget ér. Azonban még mindig a felhasználók jelentős hányada használja a kiöregedett operációs rendszert. Ennek karbantartását befejezte a Microsoft, ami azt jelenti, hogy a fejlesztő nem ad ki több biztonsági frissítést, vagyis nem javítja ki a rendszerben még mindig meglévő sérülékenységeket. Ha egy víruskészítő felfedez egy ilyen sérülékenységet, az XP-t használók komoly fenyegetéssel szembesülnek – mondta Vyacheslav Zakorzhevsky, a Kaspersky Lab sérülékenység-kutató csoportjának vezetője.


A sérülékenységeket kihasználó támadások kockázatának minimalizálására a szakértők azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy rendszeresen frissítsék szoftvereiket és használjanak megbízható biztonsági megoldást, amelyet elláttak az ilyen támadások elleni védelmi technológiákkal.

Szoftver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Ipari szimulációs szoftver segítheti az elektromobilitási kutatásokat

A villamos gépekkel és az elektrodinamikával kapcsolatos munkákban használható, rendkívül korszerű ipari szimulációs szoftverről tartott ingyenes konferenciának és képzésnek adott helyet az elektromos járművekkel kapcsolatos kutatásokban is egyre meghatározóbb szerepet betöltő Széchenyi István Egyetem. A rendezvényen az intézmény kutatói, valamint partnercégek munkatársai fejlesztették tudásukat.

2022. július 6. 12:41

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Új vezető a Microsoft Magyarország élén

2022. július 1. 11:16

A hatás mechanizmusát keresik az IVSZ MENTA 2022 előadói

2022. június 30. 12:40

Az ESET új, hálózati szintű megoldást kínál a távközlési és internetszolgáltatók számára

2022. június 23. 11:24

A raktár nélküli webshopoké a jövő

2022. június 19. 13:24