Elsőségre pályáznak a magyar tolmácskesztyű fejlesztői

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 5. 14:02

A siket felhasználó felhúzza a kesztyűt, a zsebébe teszi a telefont, amelyen keresztül jelnyelven tud kommunikálni, a telefon ugyanis felolvassa azt, amit a felhasználó eljelelt. A Szondában egyik témája a magyar fejlesztésű tolmácskesztyű volt.

Egy kesztyű és egy okostelefonos alkalmazás egyáltalán nem véletlen találkozásából született a tolmácskesztyű, amely a siketek és a hallók közti gördülékeny kommunikációt teszi lehetővé. Az innovatív segédeszköz hangos szöveggé alakítja a jelnyelvi kézjeleket, így lehetővé teszi, hogy a beszéd- és halláskárosult emberek anyanyelvükön, azaz jelnyelven kommunikáljanak halló társaikkal.

A Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete (MTA SZTAKI) éppen a héten ünnepelte ötvenedik évfordulóját. Az intézet az új eszköz egyik fejlesztője, a másik az Euronet Zrt.

Mátételki Péter, a SZTAKI munkatársa elmondta, a tolmácskesztyűben ujjpercenként van beépítve egy-egy mozgásérzékelő. A szenzorok térbeli abszolút helyzetet határoznak meg. A szenzorok relatív helyzetéből megállapítható az összes ujjízület behajlítottsága, ezekből az adatokból pedig digitális kézlenyomat áll össze. A kesztyű az információkat vezeték nélküli módban átküldi a mobiltelefonnak, és annak speciális szoftvere feldolgozza a jeleket. Ennek eredménye egy érthető, beszélt nyelvi szöveg, amelyet a telefon felolvas a kommunikációs partnernek. A telefont, melyből a másik személynek hallania kell az eszköz hangját, elérhető helyre kell tenni – tette hozzá.

Mátételki Péter azt is elmondta, hogy a projekt mostani szakaszában a másik irányú kommunikációval nem foglalkoznak, azt feltételezik, hogy a halló ember által beszédben közölteket a siket személy szájról leolvassa.

Az eszközről való ötleteléskor elsősorban olyan fejlesztésre gondoltak, ami a felhasználó produktivitását segíti, tehát lehetővé teszi, illetve megkönnyíti egyebek mellett a banki ügyintézést, a bevásárlást vagy a munkavégzést.  Brózik Gábor, az Euronet Zrt. részéről azt mondta, prototípusról van szó; az első verzió ügyintézésre alkalmas, a későbbiekben próbálják tökéletesíteni az eszköz képességeit.

A világon máshol is léteznek hasonló kezdeményezések, de termék még egyikből sem lett, elképzelhető, hogy a magyar tolmácskesztyű lesz az első a piacon. A termékben nagy potenciál van, mert elképzelhető, hogy akár ipari, akár játékkonzolok vezérlésére is lehet használni.

Forrás: Kossuth Rádió/Szonda / hirado.hu

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Innováció a légi szállítmányozásban

A DSV egy hazánkban innovációnak számító, korábban még sosem alkalmazott átvilágítási szolgáltatás elindításával új export légiszállítási lehetőségeknek nyit kaput. A Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében található raktárukban már 2-8 Celsius-fokos környezetben is átvilágítási szolgáltatás nyújtására lesznek a továbbiakban képesek, ezzel pedig fellendítik a BUD Airport gyógyszerexport tevékenységét. A fejlesztés egy gyógyszeripari üzleti esemény keretein belül debütált 2024. április 23-án, Vecsésen.

2024. április 24. 19:50

Bridgestone abroncsokon gurul a Maserati első teljesen elektromos SUV-ja

A prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások terén világszinten vezető Bridgestone-t választotta a Maserati, hogy egyedi 20"-os gumiabroncsokat fejlesszen első teljesen elektromos SUV-ja, a Maserati Grecale Folgore számára.

2024. április 24. 18:12

SFFA 2024 – bejelentették az International Filmmakers 30 shortlistesét

A Creo örömmel jelenti be a Sony Future Filmmaker Awards 2024 shortlisteseit. A hat kategóriában 30 filmkészítőből álló shortlisten szereplő alkotók egyedülálló élményben részesülnek, és egy héten át különleges eseményeken vehetnek részt a Sony Pictures Studios Los Angeles-i telephelyén, beleértve egy workshopot, amely páratlan hozzáférést biztosít az iparág kulisszái mögé. A 2024. május 30-i díjátadó ünnepségen pedig kihirdetik a hat kategória győztesét, akiket szakértő zsűritagok választanak ki.

2024. április 24. 16:39

Tovább terjeszkedik a belga-magyar logisztikai raktárfejlesztő-vállalat

A belga-magyar tulajdonosi háttérrel rendelkező Weerts Logistics Park (WLP) HUR One Kft. közel 55 000 m2 alapterületű logisztikai csarnokot épít Debrecen szomszédságában, Ebesen. A WLP az első külföldi érdekeltséggel is rendelkező beruházó, amelyik előre, megrendelésállománnyal még nem rendelkező, spekulatív módon fejleszt a Hajdú-Bihar-Vármegyei székhely térségében. A kitűnő lokációjú beruházásra a debreceni repülőtér és az épülő BMW gyár közelében kerül sor. 

2024. április 24. 14:46

Jön a MI Expo! Kiderül, hogyan formálja át az iparágakat az AI

Vajon lesz értéke az emberi munkának az AI-korszakban? Milyen munkaerőt tud kiváltani az AI már 2024-ben? Hogyan változtatja meg a munkaköröket a technológiai forradalom? Ilyen és efféle kérdéseket fognak körbejárni a MI Expo előadói június 11-én a Lurdy Házban. A rendezvény célja, hogy betekintést engedjen a kkv-k számára az iparágukat érintő legfontosabb változásokba.

2024. április 24. 13:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50