A lepkék látása új típusú áramkörök fejlesztésében segíthet

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 7. 08:08

A lepkék matematikai pontossággal látnak. Évmilliók során ez ugyanaz a szintre tökéletesedett, mint amilyen tökéletes egy matematikai módszer. A „lepkematek” akár új típusú áramkörök fejlesztésében is segíthet.

A lepkék matematikai pontossággal érzékelik a szárnyukon lévő mintázatok színösszetételét, színváltozásait. Ezeknek az emberi szemmel egyáltalán nem látható, parányi eltéréseknek a segítségével tudják azonosítani fajtársaikat.

A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának munkatársai arra jöttek rá, hogy a lepkéknek ez a képessége az évmilliók során olyan tökéletessé vált, hogy a látásukat szemléltető modell szinte teljesen megegyezik egy tisztán matematikai analízis eredményével. Felfedezésüket rangos tudományos folyóiratban publikálták.
A nanoszerkezetek kutatócsoport vezetője, Bíró László Péter akadémikus a Kossuth Rádió Szonda című műsorában elmondta: több mint tíz éve foglalkoznak a lepkék egy bizonyos színével, azokkal, amelyeket nem festékanyagok, hanem nanoszerkezetek hoznak létre.

A lepkék szárnyán található pikkelyek nem attól színesek, hogy valamilyen festékanyagot, hanem kitin és levegő nanokompozitjait tartalmazzák. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy hihetetlenül parányi csipkét, és ebben a „csipkében” bizonyos színű fények eltévednek, nem tudnak róla visszaverődni – ezek általában a kék és a zöld -, s ettől lesz színes a lepke. Ennek a szaporodásban is nagyon fontos szerepe van. Ezért optimalizálta az evolúció a színt kibocsájtó szárny és a színt érzékelő szem együttesét, így értek el a lepkék arra a szintre, hogy matematikai pontossággal látnak, magyarázta Bíró László Péter.

A kutatók azt fedezték fel, hogy a lepkék szárnyának a színe kismértékben ugyan, de megváltozik, ha illékony alkohol, aceton, kloroform gőzök vannak a levegőben. Ezt a felfedezést pedig fényáramkörök létrehozására lehet alkalmazni, amelyek előnye, hogy azok nem melegszenek. Amiatt továbbá, hogy a fényhullámok frekvenciája jóval magasabb, mint az elektromos hullámoké, rövidebb idő alatt jóval több információt is lehet továbbítani.

 

Forrás: Kossuth Rádió, Szonda / hirado.hu

Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Mire jók a chatbotok?

Éjjel-nappal elérhető chates ügyfélszolgálatot fenntartani igen költséges. A legtöbb weboldal számára nem is érné meg. Van azonban egy módszer, amivel jelentősen lehet növelni a felhasználói élményt, mégpedig chatbot használatával.

2023. június 16. 10:27

Hogyan válassz szoftverfejlesztő céget 5 lépésben?

Ha jelentős tőkét, erőforrásokat és időt fektetsz be egy szoftverfejlesztési projektbe, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy milyen cégnek szervezed ki az adott feladatot.

2023. április 24. 09:12

Hát persze hogy dráma!

A Super Bowl reklámjai kapcsán szinte minden évben születik egy cikk Amerikában élő és dolgozó barátunk, Horváth Laci tollából, az idén azonban a marketing mellett szó esik az izgalmakról és a bírókról is...

2023. február 15. 23:01

Digitalizáció a KKV-knál - ahogy a mesterséges intelligencia látja

Manapság mindenki mindenről a ChatGPT-t kérdezi meg, úgyhogy - gondoltam - mi is kipróbáljuk, megnéztük, hogy milyen hírt írna a mesterséges intelligencia arról, hogy hol tart a digitalizáció Magyarországon a kis- és középvállalkozásoknál. Íme:

2023. február 4. 21:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05