A lepkék látása új típusú áramkörök fejlesztésében segíthet

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 7. 08:08

A lepkék matematikai pontossággal látnak. Évmilliók során ez ugyanaz a szintre tökéletesedett, mint amilyen tökéletes egy matematikai módszer. A „lepkematek” akár új típusú áramkörök fejlesztésében is segíthet.

A lepkék matematikai pontossággal érzékelik a szárnyukon lévő mintázatok színösszetételét, színváltozásait. Ezeknek az emberi szemmel egyáltalán nem látható, parányi eltéréseknek a segítségével tudják azonosítani fajtársaikat.

A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának munkatársai arra jöttek rá, hogy a lepkéknek ez a képessége az évmilliók során olyan tökéletessé vált, hogy a látásukat szemléltető modell szinte teljesen megegyezik egy tisztán matematikai analízis eredményével. Felfedezésüket rangos tudományos folyóiratban publikálták.
A nanoszerkezetek kutatócsoport vezetője, Bíró László Péter akadémikus a Kossuth Rádió Szonda című műsorában elmondta: több mint tíz éve foglalkoznak a lepkék egy bizonyos színével, azokkal, amelyeket nem festékanyagok, hanem nanoszerkezetek hoznak létre.

A lepkék szárnyán található pikkelyek nem attól színesek, hogy valamilyen festékanyagot, hanem kitin és levegő nanokompozitjait tartalmazzák. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy hihetetlenül parányi csipkét, és ebben a „csipkében” bizonyos színű fények eltévednek, nem tudnak róla visszaverődni – ezek általában a kék és a zöld -, s ettől lesz színes a lepke. Ennek a szaporodásban is nagyon fontos szerepe van. Ezért optimalizálta az evolúció a színt kibocsájtó szárny és a színt érzékelő szem együttesét, így értek el a lepkék arra a szintre, hogy matematikai pontossággal látnak, magyarázta Bíró László Péter.

A kutatók azt fedezték fel, hogy a lepkék szárnyának a színe kismértékben ugyan, de megváltozik, ha illékony alkohol, aceton, kloroform gőzök vannak a levegőben. Ezt a felfedezést pedig fényáramkörök létrehozására lehet alkalmazni, amelyek előnye, hogy azok nem melegszenek. Amiatt továbbá, hogy a fényhullámok frekvenciája jóval magasabb, mint az elektromos hullámoké, rövidebb idő alatt jóval több információt is lehet továbbítani.

 

Forrás: Kossuth Rádió, Szonda / hirado.hu

Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megállíthatatlan hálózatok: gigabites sebességek jönnek a vezetékes és a mobil technológiában egyaránt

Alig több mint két és fél évtizede, hogy az első internet-adatcsomag megérkezett Magyarországra, ma pedig a korszerű optikai hálózatokkal lefedett területeken már elérhető az akár 1.000 Mb/s-os sebességű vezetékes internet is. 

2017. október 15. 12:17

Így lehet amerikai ügyfeleket elérni egyetlen budapesti óriásplakáttal

A Netlife olyan óriásplakátot tett ki a Graphisoft Parknál, amelyen egy többlépcsős rejtvény volt látható. Több sem kellett az IT szakemberek kíváncsiságánál, és a fénykép máris vírusként terjedt az interneten, hogy ki tudja megoldani a feladványt? Érdekes módon a legelső megfejtő egy Egyesült Államokbeli fiatalember volt, aki a 9GAG-en találkozott a fejtörővel, és ezzel meghívást nyert a cég budapesti irodájába egy pókerpartira.

2017. október 11. 10:48

Tehetünk ellene, tegyünk is ellene!

Az Állatok Világnapja alkalmából a dél-afrikai Naspers csoport érdekeltségébe tartozó eMAG.hu fekete macskás videójával hívja fel a figyelmet azokra a kisállatokra, akik segítségre szorulnak. A videó mellett 200 ezer forinttal támogatja a húszéves Árvácska alapítványt is.

2017. október 4. 13:14

Idén is sokakhoz jutott el az Európai Mobilitási Hét üzenete

Közel 250 ezren vettek részt az Európai Mobilitási Hét családi hétvégéjén, az Andrássy úton. A több mint 200 csatlakozott önkormányzatból 169 Autómentes napot is rendezett.

2017. szeptember 24. 13:40

Kétszáznál is több hazai település csatlakozott az Európai Mobilitási Hét programjaihoz

2017-ben is meghaladta a kétszázat a közlekedési-környezetvédelmi szemléletformáló kampányhoz csatlakozó hazai önkormányzatok száma. Az Európai Mobilitási Hét idei, Közös út, közös jövő mottójához híven a környezettudatos közlekedésről szólnak a szeptember 16-22. között, országszerte megrendezett programok.

2017. szeptember 18. 15:06

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Folytatódhat a nevezés - Hosszabbít ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2017. október 16. 14:34

Teszteltük a WIWE szívdiagnosztikai eszközt

2017. október 3. 13:30

A Kaspersky Lab CTF játékkal keresi az ipari létesítmények sebezhetőségét

2017. szeptember 27. 18:23

Késésben vagy? - Akkor gyorsan regisztrálj!

2017. szeptember 19. 19:45
cloudappsportal.com