A lepkék látása új típusú áramkörök fejlesztésében segíthet

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 7. 08:08

A lepkék matematikai pontossággal látnak. Évmilliók során ez ugyanaz a szintre tökéletesedett, mint amilyen tökéletes egy matematikai módszer. A „lepkematek” akár új típusú áramkörök fejlesztésében is segíthet.

A lepkék matematikai pontossággal érzékelik a szárnyukon lévő mintázatok színösszetételét, színváltozásait. Ezeknek az emberi szemmel egyáltalán nem látható, parányi eltéréseknek a segítségével tudják azonosítani fajtársaikat.

A Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának munkatársai arra jöttek rá, hogy a lepkéknek ez a képessége az évmilliók során olyan tökéletessé vált, hogy a látásukat szemléltető modell szinte teljesen megegyezik egy tisztán matematikai analízis eredményével. Felfedezésüket rangos tudományos folyóiratban publikálták.
A nanoszerkezetek kutatócsoport vezetője, Bíró László Péter akadémikus a Kossuth Rádió Szonda című műsorában elmondta: több mint tíz éve foglalkoznak a lepkék egy bizonyos színével, azokkal, amelyeket nem festékanyagok, hanem nanoszerkezetek hoznak létre.

A lepkék szárnyán található pikkelyek nem attól színesek, hogy valamilyen festékanyagot, hanem kitin és levegő nanokompozitjait tartalmazzák. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy hihetetlenül parányi csipkét, és ebben a „csipkében” bizonyos színű fények eltévednek, nem tudnak róla visszaverődni – ezek általában a kék és a zöld -, s ettől lesz színes a lepke. Ennek a szaporodásban is nagyon fontos szerepe van. Ezért optimalizálta az evolúció a színt kibocsájtó szárny és a színt érzékelő szem együttesét, így értek el a lepkék arra a szintre, hogy matematikai pontossággal látnak, magyarázta Bíró László Péter.

A kutatók azt fedezték fel, hogy a lepkék szárnyának a színe kismértékben ugyan, de megváltozik, ha illékony alkohol, aceton, kloroform gőzök vannak a levegőben. Ezt a felfedezést pedig fényáramkörök létrehozására lehet alkalmazni, amelyek előnye, hogy azok nem melegszenek. Amiatt továbbá, hogy a fényhullámok frekvenciája jóval magasabb, mint az elektromos hullámoké, rövidebb idő alatt jóval több információt is lehet továbbítani.

 

Forrás: Kossuth Rádió, Szonda / hirado.hu

Kulcsszavak: tudomány

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Sopronba érkezik az Avenged Sevenfold és Steve Aoki is

Valentin napján – immár hagyományosan – újabb világsztárokkal lepte meg közönségét a Telekom VOLT Fesztivál. Először áll hazai színpadra az amerikai szupersztár csapat, az Avenged Sevenfold, tucatnyi tortával és egy várhatóan gigantikus show-val tér vissza Sopronba az elektronikus zenei élet egyik igazán ikonikus alakja, Steve Aoki, érkezik a The Kills és az X Ambassadors.

2018. február 14. 18:31

Hogyan ünnepli a magyar a Valentin-napot?

A Valentin-nap körüli felhajtás hazánkban is évről évre egyre nagyobb méreteket ölt. Felmerül tehát a kérdés, hogy van-e már létjogosultsága nálunk is a „szerelem ünnepének”? És ha igen, az miről szól a leginkább? Az érzelmeink kimutatásáról, a közös romantikus programokról, a felfűtött testiségről vagy inkább csak egy újabb kereskedői „találmány” a pénzünk elköltésére? – Ezt a témát járta körbe a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatása, amely a Valentin-nap megítélése mellett az ünnephez fűződő szokásainkat is boncolgatta, nem mellőzve a szorosan ide köthető szexuális és párkapcsolati kérdéseket sem.

2018. február 14. 10:22

Új sorozat indul ma este a HBO-n

A producer, író Alan Ball - akinek nevéhez olyan alkotások köthetőek, mint az Amerikai szépség, a Banshee, a True Blood – Inni és élni hagyni, illetve a Sírhant művek című kultsorozat – visszatért az HBO-ra. 

2018. február 12. 14:57

Az idei InfoBál február 24-én nyitja meg kapuit

Negyedik alkalommal rendezik meg február 24-én az infokommunikációs szektor legelőkelőbb éves rendezvényét, az InfoBált. Az InterContinental Budapest szálloda báltermében este felhangzik a himnusz, és ezzel veszi kezdetét a szektor különleges társasági eseménye, ahol az innovatív iparág képviselői a konzervatív hagyományok szerinti formalitásokhoz igazodva farsangolnak.

2018. február 2. 08:02

"Utazás majomszokás!" animált matricagyűjtemény a Viberen

Az Utazómajom egyedülálló módon Viberre készített animált matricacsomaggal lepte meg a követőit. Az „Utazás majomszokás” néven publikált gyűjtemény részeként 25 egyedi hangulatkifejező kismajommal találkozhatunk!

2018. január 31. 09:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Közel az idő, amikor már nem lesz kormány

2018. február 20. 13:25

Gyorsuló vágykeltők – Minden út a fogyasztáshoz vezet!

2018. február 8. 10:28

Stratégiai program indul a blokklánc és fintech fejlesztések ösztönzésére

2018. január 26. 15:12

E-kereskedelmi Körkép 2017

2017. december 28. 09:48
cloudappsportal.com