Minden ötödik Android felhasználó szembesül kibertámadással

forrás: Prím Online, 2014. október 7. 11:18

Minden ötödik androidos eszköz, amelyet a Kaspersky Lab biztonsági megoldásaival védenek, észlelt malware támadást legalább egyszer. Ez derült ki a Kaspersky Lab és az INTERPOL közös felméréséből – amelyet  2013 augusztusa és 2014 júliusa között végeztek “Mobil kiberfenyegetések” témakörben. A leggyakoribb rosszindulatú programok az SMS trójaiak.

Világszerte összesen egymillió Android felhasználó találkozott 2013 augusztusa és 2014 júliusa között veszélyes szoftverekkel, ez a szám a Kaspersky Lab mobil termékeit használóknak körülbelül az ötöde. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy ebben az időszakban mérték a legtöbb kibertámadást az elmúlt években.

 

 

Oroszországban, Indiában, Kazahsztánban, Vietnámban, Ukrajnában és Németországban vannak leginkább kitéve az Android OS-t használók kibertámadásoknak. Leginkább azért, mert ezekben az országokban az emberek sokszor fizetnek tartalomért vagy online szolgáltatásért SMS-ben. Ez egy csábító lehetőség a kiberbűnözőknek a pénzszerzésre, mert fel tudják használni ezeket a szolgáltatásokat arra, hogy gyorsan és névtelenül utaljanak pénzt az előre befizetett mobilszámláról egy harmadik fél bankszámlájára.

 

A vállalat felmérése szerint Kelet-Európában a legtöbb rosszindulatú támadást Ukrajna (42%), Lengyelország (22%), Törökország (11%), Románia (7%), valamint Görögország (7%) területein azonosították.

 

 

Elsősorban a trójai SMS programok használata miatt nőtt az incidensek és a megtámadott felhasználók száma. A Kaspersky Lab biztonsági megoldásai által észlelt összes támadás 57,08 százalékát ezek tették ki. A második leggyakoribbak a RiskTool programok voltak 21,53 százalékkal, ezek olyan feltételesen legális alkalmazások, amelyeket rosszindulatú célokra is lehet használni (például földrajzi adatok továbbítására). Az agresszív reklámokat (felugró ablakokat, állapotsorban elhelyezett értesítéseket stb.) megjelenítő alkalmazások végeztek a harmadik helyen 7,37 százalékkal.

 

Roman Ununchek, a Kaspersky Lab vezetővíruselemzője kiemelte, hogy bár „sokszor halljuk a szakértőktől, hogy az Android felhasználóknak nincs mitől tartaniuk, hiszen hiába jelennek meg rendszeresen a mobil operációs rendszerre írt rosszindulatú programok, a támadások száma elhanyagolható. Egészen mostanáig ezt egy helytálló magyarázatnak tekinthettük. Azonban az elmúlt egy év során a helyzet drasztikusan megváltozott, és nem a jó irányba." 

 

Azt mégsem állíthatjuk, hogy a fenyegetések terén a vizsgált időszakban az Android alapú készülékek csak negatív példákkal szolgáltak. A Kaspersky Lab szakértői 2014 áprilisában a támadások számának nagyfokú visszaesését tapasztalták, ami főleg a trójai SMS támadások számának csökkenése miatt következett be. Ez valószínűleg annak az eredménye, hogy Oroszországban új előírásokat vezettek be a távközlési szabályozó hatóságok. Immár minden orosz előfizetőnek, aki SMS-sel szeretne fizetni, megerősítő üzenetet kell küldenie a szolgáltatónak.

 

Madan Oberoi, az INTERPOL Cyber Innovation & Outreach részlegének igazgatója szerint „a kiberbűnözés nem egy új bűnözési forma. Amit itt láthatunk az a hagyományos értelemben vett szervezett bűnözés technológiailag fejlettebb formája.”

 

 

Biztonság ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Kétszáz millió forint értékű külpiaci megbízást kapott tavaly a QUADRON

A tavalyi évben 200 millió forint értékben kötött szolgáltatási szerződést külföldön a magyar QUADRON Kibervédelmi Kft. A cég ezzel 2018-hoz képest megduplázta exportpiaci tevékenységének volumenét, a vállalkozás összárbevétele pedig megközelítette a 900 millió forintot, amely 20 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Az IT-biztonsági tanácsadást nyújtó QUADRON Bahreinben, Kuvaitban, Ománban, Kenyában és Törökországban is jelen van, a cég jelenleg 10 külföldi ügyfelet szolgál ki és saját irodával is rendelkezik a Közel-Keleten. 

2020. január 29. 10:18

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás