Szobrot állítanak a Wikipédiának

MTI Sajtóadatbank, 2014. október 12. 12:37

Szobrot állítanak a Wikipédia szabad internetes enciklopédia szerzőinek tiszteletére a nyugat-lengyelországi Slubice határvárosban.

A kezdeményező Krzysztof Wojciechowski professzor, a slubicei Collegium Polonicum igazgatója csütörtökön elmondta, hogy ez lesz a világ első Wikipédia-emlékműve. Október 22-én avatják fel a slubicei Frankfurt téren. Mint mondta, valósággal ámulatba ejti őt az a hatalmas és megbízható munka, amely a - Lengyelországban rendkívül népszerű - Wikipédia mögött van.

A Wikipédiát bárki bővítheti, de vannak szerkesztői, akik ügyelnek arra, nehogy hamis vagy nem helyénvaló tartalmak kerüljenek fel rá.

Lengyel nyelven már több mint 1 millió szócikk található rajta, ami vetélkedik a francia vagy spanyol szócikkek számával. Naponta több mint 200 új lengyel szócikk kerül fel rá. Havonta mintegy 5 ezer lengyel szerkesztő működik közre a munkában.

"Kész vagyok térdre borulni a Wikipédia előtt, ezért találtam ki az emlékművet, ahol ezt megtehetem" - jelentette ki Wojciechowski.

A szobor nem egészen 2 méter magas lesz, és sárgarézre emlékeztető farostlemezből és műgyantából készül. Egy örmény szobrász, Mihran Hakobján munkája, aki a Collegium Polonicumban tanult. A szobor 47 ezer zlotyba (3,44 millió forintba) kerül, amelyet a slubicei önkormányzat finanszíroz. Az ünnepélyes avatás előtt tudományos ülést is tartanak a tanintézményben.

Kulcsszavak: Wikipedia

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

KórházSuli – ahol a tanulásnak és a közösségnek gyógyító ereje van

Magyarországon a súlyos betegsége miatt szeptemberben több ezer gyerek nem tudja elkezdeni az iskolát, pedig az a közösség, a tudás, a barátságok helyszíne. A betegség az élet másik oldala, a fájdalom, a félelem, az elveszni látszó célok és elszigetelődés.

2019. augusztus 22. 13:03

Olasz sztárépítész páros készített installációt az LG standjára a 2019-es IFA-n

A 2019-es, berlini IFA szakkiállításon mutatkozik be az LG és a nemzetközi építészeti vállalat, a Studio Fuksas egyedülálló, közös installációja. 

2019. augusztus 22. 11:37

Egy tajvani lakásból indult, óriásvállalat lett

A Zyxel tegnap ünnepelte fennállásának 30. évét, melyre különleges eseményekkel készül a tajvani hálózati kommunikációs eszközöket gyártó vállalat. Az ünneplésben, amit a „Go 30, Beyond Possibility” név alatt rendeznek, minden Unizyx alkalmazott részt vesz, termék promóciók illetve közösségi média kampányok indulnak el a világ minden táján.

2019. augusztus 22. 10:21

Elindult a 2019-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

Már Early Bird kedvezménnyel lehet jelentkezni Magyarország legismertebb online marketingkommunikációs pályázatára. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat idén 18. alkalommal hirdeti ki a digitális megmérettetést, amelyre a szakmai zsűri az idei legfrissebb honlapokat, valamint a legjobb digitális megoldásokat is várja. Indul 'Az Év Honlapja' pályázat!

2019. augusztus 22. 09:05

Indul Magyarország legnagyobb IT versenye

Idén harmadik alkalommal rendezik meg az Országos IT Megmérettetést, amely a magyarországi IT szakemberek legnagyobb online szakmai versenye. 

2019. augusztus 21. 17:20

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mit mér és mire panaszkodik a magyar netező?

2019. augusztus 19. 09:35

A Magyar Telekom 2019. második negyedéves eredményei

2019. augusztus 8. 11:32

Új tulajdonosa van a UPC-nek

2019. augusztus 1. 12:20

A Bosch és a Daimler megvalósítja a vezető nélküli, automatizált parkolást

2019. július 31. 16:53
online sportfogadás