Már népszerűbb a Windows Phone 8.1 elődjénél

Farkas Norman, 2014. október 30. 10:11

Az év közepén kiadott a Windows Phone 8.1 már nagyobb részesedéssel bír a piacon, mint elődje, a Windows Phone 8. A friss rendszerverzió jelenléte majdnem eléri az 50%-ot a platformon belül, vagyis szinte minden második WP mobilon – amelyek zöme egyébként Nokia – azt használjuk világszerte.

Bár a Microsoft mobil platformja elég csúnya zsákutcákat hagyott maga után fejlődés közben – elég csak a Windows Phone 7 modellekre gondolni, melyek szoftveres támogatása egyszerűen lezárult a WP7.8 megjelenésével –, a szoftveróriásnak sosem esett igazán nehezére a szoftverfrissítések széles körű és gyors elterjesztése. Ennek bizonyítéka az év közepén kiadott Windows Phone 8.1, ami mára dominánsabbá vált a piacon, mint az előtte megjelent Windows Phone 8.

 

Ahogy az alábbi tortadiagramon (a bal oldali) látható, a WP8.1 megtalálható a Windows Phone modellek 46,3 százalékán, a 8.0-s verzió pedig már csak 36,8 százalékban van jelen. Érdekesség, hogy a platform evolúciós előrehaladása közben „lecsatolt” WP7.x verziók továbbra is használatban vannak, méghozzá 16,6 százalékos részesedéssel bírnak.

 

 

A jobb oldalon látható torta a készülékek megoszlását mutatja a platformon belül, gyártók szerint. Szinte hátborzongató a Nokia fölénye a többiekkel szemben, s a helyzet vélhetően nem változik számottevő mértékben a közeljövőben sem – igaz már nem Nokia, hanem Microsoft Lumia néven emlegethetjük az ide tartozó modelleket. A 94,99 százalékos Nokia uralom megtörését naivság volna  a 3 százalékban jelenlévő HTC-től, vagy az 1,15 százalékos részesedést magáénak tudó Samsungtól várni, bár némi esély azért van a piac felbolydulására, hiszen a Microsoft akciója jóvoltából egyre több új cég jelenik meg a platformon.

 

A WP-alapú modellek megoszlásáról is készült egy kimutatás, amiben természetesen a Nokia készülékei a főszereplők. Megkérdőjelezhetetlen a pénztárcabarát Lumia 520 erős dominanciája (26,9%). A belépőszintű készüléket a nagyobb, de nem sokkal okosabb Lumia 625 követi a sorban (7,2%-kal), majd a 630 (6,4%) és az egykori zászlóshajó, a PureView kamerával megáldott Lumia 920 (5,8%) következik. Meglepő, de máig az egyik legnépszerűbb mobil a Windows Phone 7.8 alapú Lumia 800, amit a Lumia sorozat első képviselőjeként tartunk számon.

 

 

 

[Forrás: GSM Arena]

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Világszinten teljes gőzzel halad az egészségügy digitális átalakulása

Az egészségügy digitális forradalma közel 20 éve van napirenden, most azonban úgy tűnik, valóban változás várható. Legalábbis ez derül ki a Roland Berger „Az egészségügy jövője: a szektor gyorsabb ütemben digitalizálódik a vártnál” (Future of Health: An industry goes digital – faster than expected) című tanulmányából. A Roland Berger szerint a 2025-ig tartó időszakban gyökeres változások lesznek az egészségügyi piacon. 

2020. február 21. 14:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás