A KÜRT szerepe az Eurojackpot bevezetésében

forrás: Prím Online, 2014. november 25. 16:37

Magyarország is bekerült az Eurojackpot eddig 14 tagországot számláló családjába a Szerencsejáték Zrt. révén. A csatlakozás azonban szigorú feltételekhez kötött. Többek között magas szintű információbiztonsági elvárásokat is teljesítenie kell a játékot szervező cég rendszereinek, amihez a KÜRT SeCube szoftvere nyújt segítséget.

Az Eurojackpot egy nemzetközi szervezésű számsorsjáték, amelyet 14 ország 29 lottótársasága szervez közösen. Ehhez a körhöz csatlakozott októberben Magyarország. A lottójáték heti várható főnyereménye legalább bruttó 10 millió euró, de ez akár 90 millió euróig is halmozódhat.

 

A Szerencsejáték Zrt. stratégiájának egyik hangsúlyos eleme volt, hogy csatlakozzon egy nemzetközi játékhoz. Ahhoz azonban, hogy ilyen szerveződés tagja lehessen valaki, számos feltételt kell teljesítenie. Komoly informatikai, technikai háttér biztosítása, és nemzetközi tanúsítványok megszerzése szükséges hozzá.

 

Nemzetközi játékokban való részvételhez a lottótársaságnak rendelkeznie kell World Lottery Association Security Control Standard (WLA SCS) minősítéssel, mely szerencsejáték-specifikus követelményeket tartalmaz. Ennek előfeltétele az ISO/IEC 27001 Információbiztonsági Irányítási Rendszernek megfelelő működés, minősítés.

 

A minősítés elvárásaival összhangba kellett hozni a Társaság irányítási rendszerét, a támogató erőforrásokat, folyamatokat, valamint a szervezet információbiztonságának fenntartását, fejlesztését. Ide tartozik például titkosított kommunikációs csatorna, titkosított fájlküldési megoldás kiépítése a központosított játékszervezésért felelős irányítóközpontok felé, a termelési rendszer fejlesztése, továbbá a folyamatok, operatív feladatok megfelelő dokumentálása.

 

A követelményeknek, nemzetközi szabványoknak való megfelelést a Szerencsejáték Zrt.-nek rendszeresen auditáltatnia kell. Évente felülvizsgálati auditot, háromévente úgynevezett megújító auditot kell végrehajtania mindkét nemzetközi minősítés megtartása, fenntartása érdekében.

 

Az ehhez hasonló elvárások teljesítése szoftveres támogatás után kiált, így a Szerencsejáték Zrt. az ISO 27001 szabvány követelményeinek megfelelő információbiztonsági rendszer megvalósításához, a kockázatkezeléshez, kockázatértékeléshez, az adatvagyonleltár kialakításához ilyen megoldást keresett. Választásuk a KÜRT saját fejlesztésű komplex információbiztonság-menedzsment rendszerére, a SeCube-ra esett. 

 

A SeCube előnyei a Szerencsejáték Zrt. számára

·  Dinamikusan testre-szabható és skálázható, előre definiált fenyegetettségek és sérülékenységek mellett saját, szervezet-specifikus lehetőségeket is tud kezelni.

·     Logikailag összeköti a moduláris egységeket, mint pl.: adatvagyonleltár, kockázatelemzés, vagy compliance modul, ahol a biztonsági osztályok definiálását is el lehet végezni.

·    A program testreszabása során lehetőség van a saját iparági szabványok, illetve törvényi megfelelőségek szerinti követelménylisták összeállítására, külön értékelésére, és ez nagymértékben megkönnyíti a belső auditorok munkáját.

·    A rendszer továbbá alkalmas az üzletmenet-folytonossági tervek (BCP) és katasztrófa utáni helyreállítási tervek (DRP) szcenárióinak tervezésére is.

·     A SeCube-ba integrált KÜRT kockázatmenedzsment módszertan segíti a feladatok és felelősségek egyértelmű azonosítását, biztosítja a Társaságnál jelentkező kockázatok egységes és átfogó elemzését és kezelését.

·     A szabványok által támasztott adminisztrációs követelmények, a kapcsolódó külső és belső szabályozók nyomon követése és karbantartása ugyancsak egyszerűsödött a szoftver használatával. 

 

A SeCube alkalmazása járulékos előnyöket is hozott a Szerencsejáték Zrt. számára. A nemzetközi szabványi megfelelés megvalósításához szükségszerűvé vált a kapcsolódó folyamatok átvilágítása. Ennek során a fenyegetések és sérülékenységek lépésről-lépésre történő azonosítása feltárta a kiemeltebb védelemre szoruló területeket, és egyfajta fókuszt adott az információbiztonsági feladatok kockázatarányos elvégzéséhez. 

 

Képek: szerencsejatek.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Koronavírus: nemzetközi nagyvállalatok használják a magyar big data cég új pandémia adatbázisát

A budapesti székhelyű Starschema és a felhőalapú adatkezelési technológiákban élen járó kaliforniai tech-óriás, a Snowflake együttműködésének köszönhetően március 25-én vált elérhetővé az az integrált információs rendszer, amely a járvánnyal kapcsolatos hiteles forrásokra támaszkodva jelenleg az egyik legátfogóbb adatszolgáltatást nyújtja a világon. Az ingyenes és szabadon felhasználható adathalmaz óriási segítséget nyújthat kormányoknak, nemzetközi nagyvállalatoknak és szervezeteknek rendkívüli intézkedéseik és a gazdasági döntéseik meghozatalában.

2020. március 29. 12:27

Ingyenesen elérhető Home Office chatbottal segíti a hazai cégeket a ChatBoss Team

A koronavírus járvány rendkívül nehéz helyzetbe hozta a hazai cégek többségét, egy csapásra az eddig elodázott digitális megoldások váltak a túlélés kulcsává. Habár az elsődleges kihívást az üzleti tevékenységek akadálytalan fenntartása jelenti, ehhez elengedhetetlen a kollégák távmunkájának megszervezése és támogatása, valamint a feléjük és a külvilág felé irányuló aktív és átlátható kommunikáció. Nagy teher és felelősség ez a vállalkozások számára, nem csoda, hogy egyre többen fordulnak a mesterséges intelligencia felé. Az MI-alapú chatbotokat fejlesztő magyar ChatBoss Team most számukra nyújt segítséget: kifejezetten ilyen helyzetekre fejlesztett Home Office chatbotjukat most ingyenesen használhatják a cégek.

2020. március 29. 10:11

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11

Javaslatcsomag szülőknek és pedagógusoknak a HiperSuli digitális tanáraitól

2020. március 15. 11:53
online sportfogadás