A KÜRT szerepe az Eurojackpot bevezetésében

forrás: Prím Online, 2014. november 25. 16:37

Magyarország is bekerült az Eurojackpot eddig 14 tagországot számláló családjába a Szerencsejáték Zrt. révén. A csatlakozás azonban szigorú feltételekhez kötött. Többek között magas szintű információbiztonsági elvárásokat is teljesítenie kell a játékot szervező cég rendszereinek, amihez a KÜRT SeCube szoftvere nyújt segítséget.

Az Eurojackpot egy nemzetközi szervezésű számsorsjáték, amelyet 14 ország 29 lottótársasága szervez közösen. Ehhez a körhöz csatlakozott októberben Magyarország. A lottójáték heti várható főnyereménye legalább bruttó 10 millió euró, de ez akár 90 millió euróig is halmozódhat.

 

A Szerencsejáték Zrt. stratégiájának egyik hangsúlyos eleme volt, hogy csatlakozzon egy nemzetközi játékhoz. Ahhoz azonban, hogy ilyen szerveződés tagja lehessen valaki, számos feltételt kell teljesítenie. Komoly informatikai, technikai háttér biztosítása, és nemzetközi tanúsítványok megszerzése szükséges hozzá.

 

Nemzetközi játékokban való részvételhez a lottótársaságnak rendelkeznie kell World Lottery Association Security Control Standard (WLA SCS) minősítéssel, mely szerencsejáték-specifikus követelményeket tartalmaz. Ennek előfeltétele az ISO/IEC 27001 Információbiztonsági Irányítási Rendszernek megfelelő működés, minősítés.

 

A minősítés elvárásaival összhangba kellett hozni a Társaság irányítási rendszerét, a támogató erőforrásokat, folyamatokat, valamint a szervezet információbiztonságának fenntartását, fejlesztését. Ide tartozik például titkosított kommunikációs csatorna, titkosított fájlküldési megoldás kiépítése a központosított játékszervezésért felelős irányítóközpontok felé, a termelési rendszer fejlesztése, továbbá a folyamatok, operatív feladatok megfelelő dokumentálása.

 

A követelményeknek, nemzetközi szabványoknak való megfelelést a Szerencsejáték Zrt.-nek rendszeresen auditáltatnia kell. Évente felülvizsgálati auditot, háromévente úgynevezett megújító auditot kell végrehajtania mindkét nemzetközi minősítés megtartása, fenntartása érdekében.

 

Az ehhez hasonló elvárások teljesítése szoftveres támogatás után kiált, így a Szerencsejáték Zrt. az ISO 27001 szabvány követelményeinek megfelelő információbiztonsági rendszer megvalósításához, a kockázatkezeléshez, kockázatértékeléshez, az adatvagyonleltár kialakításához ilyen megoldást keresett. Választásuk a KÜRT saját fejlesztésű komplex információbiztonság-menedzsment rendszerére, a SeCube-ra esett. 

 

A SeCube előnyei a Szerencsejáték Zrt. számára

·  Dinamikusan testre-szabható és skálázható, előre definiált fenyegetettségek és sérülékenységek mellett saját, szervezet-specifikus lehetőségeket is tud kezelni.

·     Logikailag összeköti a moduláris egységeket, mint pl.: adatvagyonleltár, kockázatelemzés, vagy compliance modul, ahol a biztonsági osztályok definiálását is el lehet végezni.

·    A program testreszabása során lehetőség van a saját iparági szabványok, illetve törvényi megfelelőségek szerinti követelménylisták összeállítására, külön értékelésére, és ez nagymértékben megkönnyíti a belső auditorok munkáját.

·    A rendszer továbbá alkalmas az üzletmenet-folytonossági tervek (BCP) és katasztrófa utáni helyreállítási tervek (DRP) szcenárióinak tervezésére is.

·     A SeCube-ba integrált KÜRT kockázatmenedzsment módszertan segíti a feladatok és felelősségek egyértelmű azonosítását, biztosítja a Társaságnál jelentkező kockázatok egységes és átfogó elemzését és kezelését.

·     A szabványok által támasztott adminisztrációs követelmények, a kapcsolódó külső és belső szabályozók nyomon követése és karbantartása ugyancsak egyszerűsödött a szoftver használatával. 

 

A SeCube alkalmazása járulékos előnyöket is hozott a Szerencsejáték Zrt. számára. A nemzetközi szabványi megfelelés megvalósításához szükségszerűvé vált a kapcsolódó folyamatok átvilágítása. Ennek során a fenyegetések és sérülékenységek lépésről-lépésre történő azonosítása feltárta a kiemeltebb védelemre szoruló területeket, és egyfajta fókuszt adott az információbiztonsági feladatok kockázatarányos elvégzéséhez. 

 

Képek: szerencsejatek.hu

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Májusban indul az első SMP Marketing Masters kurzus!

A Magyar Marketing Szövetség elhozza a hazai szakemberek és marketingtevékenységet végzők számára a legszínvonalasabb stratégiai, kreatív, digitális, illetve technológiai tudásbővítő kurzusokat. Az SMP Masters magyar nyelvű, programsorozat összesen 5, egyenként 2 napos tematikus kurzusból áll.

2024. április 16. 11:41

Közel félmillió e-töltőpontra is szüksége lehet Franciaországnak néhány éven belül

A becslések szerint 2030-ra Franciaországban legalább 330 ezer, de akár 480 ezer e-töltőállomásra is szükség lehet. Ehhez gyors ütemben, folyamatosan újabb és újabb autópálya-pihenőhelyeket szerelnek fel töltőkkel, ahol már most akár 20 perc alatt 80 százalékra „tankolhatóak” az e-autók. 

2024. április 16. 10:10

Dizájnkiállításon és konyhai szakkiállításon is megmutatja magát a Samsung

A Samsung két milánói eseményen vesz részt idén áprilisban. A vállalat az EuroCucina 2024 konyhai szakkiállításon az összekapcsolt otthonok jegyében mutatja be új, prémium konyhai eszközeit és az életstílust, amit a készülékek kínálhatnak. A Milánói Design Hét Fuorisalone 2024 eseményén rendezett dizájnkiállításán pedig művészileg is megmutatja a látogatóknak a vállalat formatervezési filozófiáját.

2024. április 15. 19:32

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Ez lehet a rohamosan terjeszkedő olcsó kínai webshopok igazi ellenfele

Miközben az olcsó, kevésbé minőségi árut kínáló kínai cégek gőzerővel árasztják el Európát a termékeikkel, egyre többen fordulnak egy új alternatív vásárlás felé. Ez a jelenség a közösségi finanszírozás megjelenése az online vásárlásban, ami a prémium és luxus színvonalat teszi elérhetővé. Az alacsony ár mindkettőben közös, eredményben viszont drasztikusan eltér egymástól a kétfajta vásárlás.

2024. április 15. 17:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09