Megkegyelmezett a trükköző weboldalaknak a Google Pingvin

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 8. 09:19

A napokban igen komoly változásokat hajtott végre a Google a magyar keresőben is. A Pingvin algoritmus sok, korábban büntetett oldalnak kegyelmezett meg.

A Google december 5-én ismét jelentős változtatásokat hajtott végre keresőalgoritmusán, amelyet felhasználók milliói észlelhettek. Ugyanarra a keresésre ugyanis a Google ma más válaszokat ad, mint tegnap – számolt be róla az ite.hu. A változtatások olyan kifejezéseket is érintettek, mint az időjárás, a biztosítás, vagy éppen a szép kártya. A döntés ugyanis elsősorban a kereskedelmi szempontból fontosabb kifejezésekre hatott ki: elsősorban ezen a területen zajlik komoly harc az előkelő helyezésekért.

A mostani változás a Google Pingvin nevű algoritmusának köszönhető. A Pingvin azokat a weboldalakat bünteti, amelyek korábban manipulatív módon, a Google algoritmusait kijátszva jutottak előkelő pozícióba.

December 5-e sok weboldal tulajdonosa számára hozott kellemes meglepetést is, mert számos büntetett weboldal esetén törölte el a Google a korábbi ítéletet, és ezek az oldalak most ismét előkelő helyen szerepelhetnek a találati listán. Vannak tulajdonosok, akiknek két év várakozás után állt helyre weboldala.

Akadnak vesztesek is

Mivel a keresők elsősorban az első tíz találat valamelyikére kattantanak, ezért a mostani frissítésnek vannak vesztesei is. Ezek azok a weboldalak, amelyek hátrébb csúsztak a találatok között, mivel a korábban büntetett oldalak ismét felbukkantak a listán.

A legutóbbi Pingvin frissítés október 17-én indult útjára, és már több mint hat hete fut folyamatosan, ám a hazai piacon most voltak a legjelentősebb változások.

A hazai weboldal tulajdonosok tömegesen számolnak be forgalmuk drasztikus megugrásáról, és néhányan annak visszaeséséről.

Mit büntet a Pingvin?

A Google rangsorolási algoritmusában igen jelentős szerepet kapnak a linkek. Amelyik weboldal sok linket kap, ráadásul olyan kifejezésre, amelyre előkelő helyen szeretne szerepelni, azt a kereső előrébb sorolja.

Ezt felismerve indultak meg tömegesen a linképítések, amire válaszként a Google 2012 áprilisában bevezette a Pingvin algoritmust. A Pingvin célja az, hogy a manipulatív eljárásokat kiszűrje és büntesse. A vásárolt linkek törlésével lehetőség van a büntetés feloldására, ez történt meg most nagyon sok weboldal esetében.

 

Forrás: ITE; hirado.hu

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Nemzeti Közműszolgáltató nevében indult adathalász támadás

2020. február 25. 13:40

Lezárult a 28. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat nevezése

2020. február 24. 11:45

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33
online sportfogadás