Magyar startupok a párizsi LeWeben

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 10. 10:22

Először mutatkozhat be három innovatív magyar vállalkozás - egy méhkaptár-megfigyelő rendszer, egy mozgáselemző rendszer és egy vizuális jegyzetelésre alkalmas szoftver - önálló magyar standon a Párizsban kedden kezdődött LeWeb digitális innovációs konferencián.

A budapesti Loffice közösségi irodaház által meghirdetett pályázaton hatvan benevezett internetalapú és digitális innovációs fejlesztésből választotta ki a Prezi és a Ustream társalapítójából, valamint befektetőkből álló zsűri azt a három magyar startupot, amelyek képviselői - a hazai állami támogatásnak köszönhetően - kijutottak a párizsi találkozóra. A háromnapos rendezvényen mintegy négyszáz nemzetközi befektetővel találkozhatnak, valamint olyan nagyvállalatok vezetőinek előadásait hallgathatják meg, mint a Google, a Facebook és a Yahoo.

Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal alelnöke az MTI-nek Párizsban elmondta: elengedhetetlen a magyar startupoknak a nemzetközi kapcsolatok kiépítése és külföldi megméretése, mert csak az ilyen visszajelzéseknek köszönhetően válhatnak nemzetközileg is sikeres cégekké. Véleménye szerint ezen a téren még nem elég aktívak a magyar vállalkozások. Ezért a Nemzeti Innovációs Hivatal egyik fő feladatának tartja az induló innovatív cégek támogatását a nemzetközi megjelenésben, az utóbbi egy év évben többek között Tel Avivban, New Yorkban, Bécsben és Helsinkiben segítette a magyar részvételt a startuptalálkozókon.

Hornos Tamás a Ziteboard interaktív prezentációs eszköz és vizuális jegyzetelésre alkalmas fejlesztéssel érkezett Párizsba. A Ziteboard egy minden eszközön (számítógépen, okostelefonokon és digitális táblákon) a böngészőben működő, nagyítható digitális papírlap. A jegyzetek így sosem vesznek el, folyamatosan szerkeszthetők, helyszíntől és eszköztől függetlenül. A cég internetes oldalán elérhető fejlesztést már több ezren használják világszerte videokonferenciákhoz, távoktatásban és egyedi konzultációkon is.

A Wimmer Tamás által képviselt iHivePro méhmonitorozó rendszerrel a távolból megfigyelhetővé és kontrollálhatóvá válnak a kaptárok, ezáltal csökkenthető a méhek pusztulásának aránya, ami világléptékben is jelentős mértékű probléma. A rendszer által kiküszöbölhetőek a méheket tizedelő okok közül a fertőzések, betegségek és a vandalizmus, valamint a lopás.

Ozsvald Eszter a Notch viselhető szenzorhálózatot mutatja be, amelynek segítségével az emberi mozdulatsorok térben leképezhetővé válnak. Ezáltal a fizikai tevékenységek minősége és hatékonysága még inkább elemezhető és fejleszthető. A rendszer része az okostelefon-applikáció, amely a mozgást végző személy ruhájára, testrészeire erősített szenzorok jeléből háromdimenziós képet ad az elvégzett mozdulatsorról, ami lehetővé teszi a felhasználónak, hogy saját mozgásszervi működését biomechanikailag megfigyelje. A New Yorkban alapított magyar vállalkozás fejlesztése Budapesten zajlik, a gyártás pedig Kínában valósul meg.

A 2004-ben alapított, nemzetközileg elismert LeWeb digitális innovációs konferencián a nemzetközi gazdasági élet kulcsszereplői, startupok, technológiai vállalatok vitatják meg az internetalapú vállalkozások jövőjét. Az ICT szektor világviszonylatban kiemelkedő rendezvényére 85 országból 3500 látogatót, köztük négyszáz befektetőt várnak. Idén Kelet-Európából Magyarországon kívül Lengyelországból és Oroszországból érkeztek innovatív vállalkozások.

Kulcsszavak: startup

Céginfó ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Új operatív szakmai vezető a norvég befektetési csoport élén

Operatív igazgató kijelölésével erősíti befektetéseit, a Nyugat-Balaton régióban aktív norvég befektetési csoport, a Central European Aviation Claster (CEAC). A társulás első - 4,8 milliárd forintos - projektje egy nemzetközi pilóta iskola felállítása, a Hévíz-Balaton Airport területén.

2019. június 26. 12:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A Bosch repülni tanítja az autókat

2019. június 21. 14:03

Több mint 1000 milliárd forintot költenek el Magyarországon az e-kiskereskedelemben

2019. június 4. 11:26

GKI e-TOPLISTA: Magyarország legnagyobb forgalmú webáruházai

2019. május 28. 12:05

A Vodafone bemutatta, mire képes Budapest első állandó 5G bázisállomása

2019. május 23. 15:50
online sportfogadás