Tíz év csúszás után átadták a futurisztikus múzeumot Lyonban

MTI Sajtóadatbank, 2014. december 22. 14:26

Az ember történetéről szól a franciaországi Lyonban a hétvégén megnyílt új futurisztikus múzeum, a Musée des Confluences (Kereszteződések Múzeuma). A 2007-ben bezárt természettudományi múzeum gyűjteményét állíthatják ki a modern technológia révén.

A több mint tíz év késéssel felavatott, egyesek szerint űrhajót vagy kristályfelhőt, mások szerint inkább egy csodabogarat idéző fém- és üvegépület elhelyezése, formája és költségvetése, valamint az átadás évtizedes csúszása az elmúlt évek legnagyobb vitáját váltotta ki Franciaország egyik legjelentősebb városában. 
    

A Lyon jelképes pontján, a várost körbefogó Rhone és a Saone találkozásánál, a lyoni félsziget déli csücskébe a Rhone régió tanácsa által 2000-ben 61 millió eurós költségvetéssel eltervezett látványos épületnek öt évvel később kellett volna megnyitnia. 
    

A múzeum végül 255 millió euróba (80 milliárd forint) került, ami miatt a kormányt és az államot képviselő több meghívott inkább nem jelent meg az avatáson. Összehasonlításképp Marseille tavaly megnyílt új múzeuma 191 millió euróba került, a Louvre lensi fiókmúzeuma pedig 150 millió euróba. 
 

    

Eleinte még általános támogatást élvezett az ötlet, hogy a Lyonba érő látogatót egy nagyszabású modern épület fogadja a város bejáratánál, ahol a 2007-ben bezárt természettudományi múzeum gazdag, mintegy 2 millió darabból álló gyűjteményét állíthatják ki a modern technológia segítségével. A múzeum - az emberiség kezdetétől a túlvilághoz kapcsolható nagy kérdésekig - az emberrel foglalkozik, egyszerre vizsgálja testi és szellemi szempontból. 
   

Bruno Jacomy, a múzeum tudományos igazgatója. szerint meglepő lehet a belépéskor, mert a néprajzi, a tudományos és az őskori gyűjteményeket összekeverték, de azokat teljes kohézióban állították ki.  Az állandó kiállítás négy termében az ember történetét ismerhetik meg a látogatók a kezdetektől napjainkig. 
 
    

A múzeum nem kíván válaszokat adni, hanem inkább az egyetemes témákról gondolkodtat el. A látogatók Kínától Egyiptomon át utazhatnak Latin-Amerikába, Afrikába és a nyugati világba. Az úton számos állattal is találkozhatnak a pillangóktól a 155 millió éves dinoszauruszokig. 
    

A spanyolországi Bilbao Guggenheim Múzeuma futurista és újdonságot jelentő épülete ihlette 2000-ben a lyoni múzeum tervét, amely egyébként kísértetiesen emlékeztet a múlt hónapban Párizsban megnyílt Louis Vuitton Alapítvány épületére.
    

A régió az osztrák Coop Himmelb(l)au építési irodát bízta meg a lyoni kristályfelhő tervének kidolgozásával. Az építkezés 2006-ban kezdődött meg, de néhány hónap múlva leállt, s a Bec építési vállalkozó 2008-ban feladta a projektet. Két évvel később a Vinci nagyvállalat folytatta az építkezést, amelynek mindegyik állomását több tízmillió euróval megnövelte. Az épület ráadásul 15 hónapos késéssel készült el az utolsó dátumhoz képest, ezért a régió jelenleg 40 millió euró kötbérért perli a vállalkozót.

 

Kép: archdaily.com; lyoncapitale.fr

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Április 5-én indul a ROAD MOVIE GUIDE – Tillával

Tavaly indult útjára a ROAD MOVIE sorozat, amely keretében a legnépszerűbb hazai előadók dalokkal és klipekkel mutatják be a számukra fontos városokat, tájakat. Az első öt dal mindegyike siker lett azóta. Ezekhez mind készült egy-egy önálló riportfilm is, amelyekben Tilla a zenekarokkal-előadókkal közösen mutatja be az érintett helyeket. A szobafogság idején itt az alkalom, hogy otthonunkból legalább virtuálisan körbejárjuk Magyarországot. A “ROAD MOVIE GUIDE Tillával” a Maradj Otthon! Fesztivál Facebook oldalán április 5-én 18 órakor a Bagossy Brothers Company-val indul és öt héten át vasárnaponként jelentkezik majd.

2020. április 3. 19:35

Indul a MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL

Szinte az összes, jelentősebb hazai fesztivál, számos klub és igazán fontos koncerthelyszín közösen mozgósítja a hazai művészvilágot. Arra buzdítják a zenészeket, popsztárokat, előadókat, hogy a következő hetekben-hónapokban aktívan vegyenek részt a “MARADJ OTTHON!” kampányban. Közösen indítják el a virtuális “MARADJ OTTHON! FESZTIVÁL”-t, amely a Facebookon arra ösztönzi a közönséget, hogy vegyék komolyan az előírásokat és maradjanak otthon.

2020. március 21. 19:05

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Több millióan kaphatnak ingyenes online védelmet áprilistól

2020. március 31. 12:57

Hogyan legyenek a gyerekek és a tanárok biztonságban a digitális oktatás ideje alatt is?

2020. március 25. 10:43

Hasznos tippek, hogy előnyünkre fordítsuk a bezártságot!

2020. március 24. 16:55

Koronavírusos átverést azonosított az ESET

2020. március 18. 09:11
online sportfogadás