Posztmodern ERP - 2015 a digitális átállás éve lesz

forrás: Prím Online, 2015. február 9. 17:19

A 2015-ös év várhatóan a valaha látott legnagyobb digitális fellendülést hozza az üzleti szoftverek piacán. A legújabb Gartner riport, melynek címe: “2015 –ös előrejelzések: ERP rendszerek és üzleti alkalmazások a digitális világban”, az ERP piac vezetőivel szemben fennálló elvárásokat vizsgálja, miszerint a digitális vállalatok egyre gyorsabb válaszidővel kell, hogy reagáljanak az úgynevezett “üzleti momentumokra”.

A Gartner által csak „posztmodern ERP” mozgalomnak titulált trend elkezdődött és ennek mentén 2015 várhatóan sokak számára a digitális átállás évét fogja jelenteni. A cégek közelebbről, egy új, digitális gondolkodásmóddal is megvizsgálják majd vállalati IT stratégiáikat, nagyobb fókuszt helyezve az ügyfél kiszolgálásra és a szoftver használhatóságra. Elérkezik az az időszak, amikor már nem írják alá azokat a szoftverszerződéseket, amelyekkel az elmúlt években már nem voltak megelégedve és elkezdenek hinni abban, hogy létezik jobb megoldás is.


Magánéletünket ma már teljesen átszövi a kényelmes, könnyed és összehangolt digitális világ, ahol okostelefonjainkat, a cloud-alapú szolgáltatásokat és a folyamatosan fejlődő közösségi platformokat immár rutinszerűen használjuk. Ugyanakkor a munkahelyünkre belépve egyből érzékeljük a változást, sokszor küzdenünk kell az adott feladatokra alkalmatlan szoftverekkel, amelyek inkább hátráltatják a munkánkat, mint segítenék azt. Bizonyos esetekben még mindig papír alapon kell elvégeznünk bizonyos feladatokat. Okostelefonjainkról nem férünk hozzá szinte semmihez, amely hasznos segítséget nyújtana a munkánkhoz, maximum az emailjeinkhez, ami néha előnyt, néha problémát jelent. A technológia „felhasználói élménye” nehézkes, lassú és számos különböző – gyakran elavult rendszeren keresztül működik.


Ugyanakkor a szoftvergyártók piaca és a gyártói környezet is folyamatosan változik. Azok, akik már a siker útjára léptek, egyre inkább távolodnak a hagyományos, gyakran nehézkes rendszerektől és a mobil alapú, közösségi együttműködést támogató, szerep-alapú intelligenciát biztosító, felhő alapú szolgáltatásokra térnek inkább át, amelyek segítségével valami mást, a fogyasztói társadalomhoz közelebb álló technológiát tudnak biztosítani ügyfeleiknek.


A digitális vállalat alapjait az ember- és szolgáltatás fókuszú ERP fogja biztosítani, amely rugalmasságot (alkalmazkodva az új üzleti skálázható modellekhez) és kiemelkedőbb felhasználói élményt, valamint a folyamatosan fejlődő felhő megoldásokon, közösségi együttműködési lehetőségeken, mobil- és üzleti analitikai technológiákon alapuló előnyöket biztosítanak a felhasználók számára.


Az amerikai székhelyű Nucleus Research elemző cég által nemrégiben közzétett jelentés (Technology Value Matrix for Enterprise Resource Planning (ERP) H2 2014) adatai alapján a UNIT4 megőrizte vezető helyét a legjobbak között a „használhatóság” szempontjából. Az elemzés szerint: „Az üzleti szoftverszállítók továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az ügyfelek elvárásainak megfelelő, hasznosabb alkalmazások fejlesztésére és a széles körű felhasználói hatékonyságnövelés és folyamattámogatás biztosítására..."

2015 kiemeli a piacvezetőket a többiek közül és – mivel egy új, kompetitív üzleti környezet látszik körvonalazódni - sok változást hoz majd a piacon. A szolgáltatási ágazatban az előfizetéses konstrukciók, amelyek jelenleg a legfőbb bevételi forrást jelentik és egyúttal a szoftverszállítóhoz láncolják az ügyfeleket, kudarcra lesznek ítélve. A piacon az ügyfelek hosszú távú elégedettségének fenntartása fog sikerhez vezetni. Mivel a felhasználók elindultak a digitális átállás útján, ezért csak azok a szolgáltatók tudnak versenyben maradni, akik már felvették a fonalat és tovább fejlődnek 2015-ben, a többiek viszont elvesztik majd jelentőségüket és eltűnnek a piacról.
 

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több millió termék egyetlen webáruházban

A GKI Digital becslése szerint már több mint 4500 hazai vállalkozás érdekelt valamelyik hazai vagy akár nemzetközi online piactéren. Az általuk realizált online forgalom pedig csak tavaly elérte a nettó 12 milliárd forintot. Magyar kereskedők körében az eMAG Marketplace platformja a legnépszerűbb.

2019. október 15. 18:42

Virtuális valóság – Egy új valóság a turizmus ágazatban?

Az utóbbi évek technológiai és kereskedelmi fejlesztései következtében egyre időszerűbb kérdés, hogy vajon a virtuális valóság (virtual reality, VR) milyen hatással lesz a különböző iparágakra. Az utazási ágazat esetében például az előrejelzések rendkívül széles palettáját látjuk: a divatos technológiai fogástól az iparág létét veszélyeztető fenyegetésig terjed a spektrum. 

2019. október 15. 16:59

Az EIT megerősíti a kreatív és kulturális ágazatokat

Az európai kreatív és kulturális ágazatok megerősítését jelentik be az INNOVEIT-en, az Európai Innovációs és Technológiai Intézet éves fórumán. Az innovátorok összefognak a vállalkozókkal, a befektetőkkel és a politikai vezetőkkel, hogy legyőzzék a társadalmi kihívásokat és új munkahelyeket teremtsenek Európában.  

2019. október 15. 12:50

Néhány szektorban csökkenni kezdett a munkaerőhiány

A munkaerőpiacon megjelent új hirdetések, és az állásra jelentkezések számai arra utalnak, hogy egyes szektorokban az eddig jellemző munkaerőhiány csökkenni kezdett – derül ki a Profession.hu harmadik negyedéves összeállításából. Emellett jól látható, hogy a nyári szezonban a vendéglátásé volt a főszerep; megugrott az álláshirdetések száma és az ígért jövedelmek szintje is.

2019. október 15. 11:37

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44

Ma 20 éves a Wi-Fi

2019. szeptember 30. 11:26

Az ABB a világ legkorszerűbb robotikai gyárát építi Sanghajban

2019. szeptember 23. 09:37

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34
online sportfogadás