A Wikipedia alapítója kapja idén a három Dan David-díj egyikét

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 11. 10:51

Hatan, köztük Jimmy Wales, a Wikipedia alapítója kapja idén a kategóriánként egymillió dollár pénzjutalommal járó izraeli Dan David-díjat, amelyet három kategóriában, de minden évben más-más tudományos, illetve kulturális szakterület kimagasló személyiségeinek ítélnek oda.

Az elismerést, amely alapítójának, a 2011-ben 82 évesen elhunyt romániai születésű nemzetközi üzletembernek és filantrópnak a nevét viseli, idén a Múlt - Történészek és forrásaik kategóriában Peter R. Brown és Alessandro Portelli történész, a Jövő - Bioinformatika kategóriában David Haussler, Michael S. Waterman és Cyrus Chothia tudós veheti át. A díjat kezelő Tel-avivi Egyetem a Jelen - Információs forradalom kategóriában tüntette ki Jimmy Walest a világ legnagyobb online enciklopédiájának megalapításáért.

 Az intézmény kedden közölte a díjazottak nevét, az átadási ceremóniát május 17-én rendezik meg.

Dan David 1929-ben született Bukarestben. 1960-ban vándorolt ki Izraelbe, ahol a korai automata fényképezőgépek fejlesztőjeként csinálta meg a szerencséjét. Olaszországban, Nagy-Britanniában és Izraelben élt. Az üzletember 2000-ben hozta létre 100 millió dolláros alaptőkével a Dan David Alapítványt, amely 2002 óta évente
három olyan teljesítményt ismer el, amely rendkívüli hatással volt a világ tudományos és technológiai fejlődésére, a kultúrára és a társadalmi jólétre.

A díj sajátossága, hogy a díjazottak jutalmuk 10 százalékát a feltörekvő fiatal tehetségek támogatására ajánlják fel ösztöndíj formájában.

Az eddigi díjazottak között van Al Gore volt amerikai alelnök, Yo-Yo Ma kínai csellóművész, valamint a Joel és Ethan Coen amerikai filmes testvérpár.

Kulcsszavak: Wikipedia díj

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Civileket a Szigetre

Az idei évben is jelentkezhetnek a Szigetre azon civil szervezetek, melyek tevékenysége kapcsolódik a fesztivál Love Revolution filozófiájához és az erre épülő programok tematikájához. Az augusztus 5-11-ig tartó fesztiválra várják a szervezők a fiatalokat foglalkoztató témákban dolgozó, interaktív, többnyelvű programokkal szolgáló szervezetek jelentkezését. A civil Szigeten résztvevő szervezetek a saját tevékenységük megismertetésén túl a civilek közéleti szerepvállalásának fontosságára is felhívják a figyelmet.

2020. február 18. 19:15

Elkészült az ország legfrissebb randitérképe

Az elmúlt évben a teljes magyar lakosság közel 4%-a használt különböző internetes tárkereső szolgáltatásokat, akár weboldal, akár mobilalkalmazás formájában. Ez azt jelenti, hogy az egyedülállók harmada-negyede próbált meg társat találni az internet segítségével.

2020. február 14. 09:24

A magyar élvonal a VOLTon

A Telekom VOLT – az erős nemzetközi felhozatal mellett – hagyományosan a hazai élvonalban lévő zenekarok és előadók legnagyobb seregszemléje, a most bejelentett nevekkel együtt - csak a két nagyszínpadon - több mint 50 kedvenc lép majd fel a július 1-4-ig tartó soproni fesztiválon.

2020. február 6. 16:34

Unibet – online fogadás a minőség és a biztonság szolgálatában

A nagymúltú bukméker iroda, az Unibet több mint 20 éve van jelen a piacon, ezzel az egyik legrégebbi szerencsejáték szolgáltatónak számít. A fogadóiroda magas kezdőbónuszokkal, színes kínálattal és széleskörű funkcionalitással igyekszik kielégíteni a felhasználók elvárásait és igényeit.

2020. január 29. 20:51

Bet365 – két évtizede a sportfogadás szolgálatában

Közel 20 éves a Bet365 brit bukméker oldal, amely a különféle sportfogadásokon felül kaszinós játékokat is kínál a fogadni vágyó felhasználók számára.

2020. január 23. 20:25

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megjelent az NMHH 2020-as felügyeleti terve

2020. február 18. 10:35

Informatikai szakembereket keres az SAP Labs Hungary

2020. február 14. 10:33

20 éves Magyarország egyik legrégebbi email rendszere

2020. február 7. 09:03

A három legnépszerűbb rádiót négymillió ember hallgatja

2020. február 3. 10:01
online sportfogadás