Csaknem egymilliárd dollárra bírságolták a Qualcommot Kínában

MTI Sajtóadatbank, 2015. február 11. 12:23

Kína történelmének eddigi legnagyobb összegű, csaknem egymilliárd dolláros bírságát szabták ki az amerikai mobiltelefon-chip gyártóra, a Qualcommra, versenyellenes üzletpolitikája miatt - számolt be a kínai média szerdán a Nemzeti Fejlesztési- és Reformbizottság keddi döntéséről.

A San Diegó-i székhelyű óriáscéggel szembeni trösztellenes eljárást 2013. novemberben indították azért, hogy hagyjon fel "monopolisztikus gyakorlatával, megvédjék a piac tisztaságát és a fogyasztók érdekeit" - fogalmazott a bizottsági közlemény.
 

Az elhúzódó vizsgálat végén megállapították, hogy a Qualcomm visszaélt piaci dominanciájával, chipjeinek licencelése során kínai vevőit hátrányosan megkülönböztető díjakkal terhelte, illetve olyan licencért is díjat számolt fel, amire a fogyasztónak nem volt szüksége.

 


 

"A Qualcomm gyakorlata akadályozta az innovációt és a technológiai fejlesztést, károsította a fogyasztók jogait és érdekeit, megsértette a kínai monopóliumellenes törvényeket" - állapították meg.
 

A büntetést a vállalat 2013. évi bevételének 8 százalékában állapították meg, ami 975 millió dollárnak (265,7 milliárd forint) felel meg. Az állami hatóság elvileg a bevétel 10 százalékáig terjedő bírságot is kiszabhat.
 

Az amerikai vállalat elfogadta a döntést, közleményében pedig licencelési gyakorlatának változtatására tett ígéretet. Kínai közlés szerint a Qualcomm folytatni kívánja beruházásait Kínában. Derek Aberle, a cég elnöke azt nyilatkozta: örülnek, hogy a vizsgálat befejeződött és készek a rendkívül gyorsan bővülő 3G/4G technológia iránti igények kielégítésére. A cég egyébként már másutt is kénytelen volt hasonló vizsgálatokkal szembenézni. 2009-ben például a dél-koreai versenyhivatal 208 millió dollár megfizetésére kötelezte.

 

A kínai beszámolók emlékeztetnek arra, hogy az országban az elmúlt években fokozták a monopóliumellenes vizsgálatokat hazai és külföldi vállalatok körében, a trösztellenes törvény megsértőit jelentős összegekre bírságolták. Mindazonáltal megfigyelők szerint a nagy külföldi vállalatok elleni eljárások nem mellékesen a belföldi vállalatok versenyképességének megerősítését is szolgálják.

 

Fotó: www.theneweconomy.com

Kulcsszavak: jog Kína bírság Qualcomm

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55