10 millió jelszót tett közzé egy biztonsági szakértő

Czipperer Dia, 2015. február 16. 10:29

Egy biztonsági szakértő nem akármilyen adatokat tett közzé. Összesen 10 millió felhasználónevet és jelszót publikált, amelyeket különböző helyekről gyűjtött össze és a torrenten keresztül bárki letötlheti.

Mark Burnett biztonsági szakember hackerek által ellopott és az interneten közzétett jelszavakat gyűjtött össze, melyeket összegyúrva összesen 10 millió felhasználónevet és jelszót publikált.
 

 

A szakember tudományos és kutatási céllal készített egy adatbázist. Bárki ellenőrizheti, hogy az ő felhasználói azonosítója is köztük van-e.  A Rehmann oldalán  be lehet írni felhasználónevet, illetve jelszót, és a felhasználók megbizonyosodhatnak róla, vajon az ő saját adataik is benne vannak-e a tízmilliós listában.

 

Előnye továbbá ennek az ellenőrzésnek, hogy – aki még most is bizalmatlan, hogy esetleg ilyen módon próbálják meg kicsalni adatait –, nem kell a teljes azonosítót megadni, elég csupán néhány karaktert beírni, ugyanis a részleges egyezéseket is listázza.

 

Bár Burnett jószándékkal tette közzé ezeket az adatokat, komoly jogi kérdéseket vet fel az általa végzett „kiszivárogtatás”. Ezzel ő maga is tisztában van, és bejegyzésében arról is ír, miért ne tartóztassa le az FBI. Többek között arra is kitér, hogy az email címekből eltávolította a domaineket, illetve a cégek nevét, amely utalna a bejelentkezési adatok forrására. Ezen felül pedig a azokat az információkat is száműzte, amelyek személyhez kapcsolhatók vagy hitelkártya, bankkártya számra utalnak.

 

Úgy véli továbbá, hogy ezek a jelszavak már rég „halottak”, hiszen nem most szivárogtak ki, csupán összegyűjtötte ezeket. Az érintettek már kicserélhették a jelszavak, illetve értesíthették a felhasználókat. Mivel már régebbi azonosítókról van szó, az is könnyen előfordulhat, hogy azóta már nem használják az adott szolgáltatást, vagy időközben maguktól jelszót módosítottak a userek.

 

A teljes 84,7 megabájt méretű szöveges dokumentumba sűrített adatokat bárki letöltheti a torrenten keresztül.

 

Forrás: Xato.net

Hirek.com - Kiemelt hír ROVAT TOVÁBBI HÍREI

2020: az adatok évtizedének kezdete

Hamarosan itt van 2020 – az év, amelyet sokan mérföldkőnek tartottak a technológiában. Számos intelligens eszköz, rendszer és alkalmazás összekapcsolódik és együttesen formálja azt, amit manapság edge-nek hívunk, ám egyelőre nem suhannak könnyedén oda-vissza teljesen önvezető autók az utakon. A fejlesztések alapja a hihetetlen mennyiségű adat és hatalmas számítási teljesítmény – a következő tíz évben keletkező adatmennyiséget tekintve pedig csak elképzelni lehet, milyen lesz a minket körülvevő világ 2030-ban, olyan alkalmazásokkal és szolgáltatásokkal, amelyekre még csak nem is gondoltunk.

2019. december 27. 10:55

Johannesnek nincs több kérdése

Az informatikai újságírást a nyolcvanas évek óta folyamatosan művelő kollégánk, Kis János – sokak számára csak Johannes – talán a halálát nem sokkal megelőző stroke és baleset következményeként, december 12-én, 65 éves korában elhunyt.

2019. december 16. 20:42

Elálltak a felek a T-Systems tranzakciótól

A 4iG Nyrt. és a Magyar Telekom Nyrt. július elején jelentették be, hogy előzetes megállapodást kötöttek a telekommunikációs cég üzleti infokommunikációs leányvállalatának, a T-Systems Magyarország adásvételére vonatkozó kölcsönös szándékról.  

2019. december 11. 10:28

Kihirdették a 2019-es Az Év Honlapja pályázat díjazottait!

18. alkalommal került megrendezésre az online marketingkommunikációs szakma legrangosabb hazai eseménye, Az Év Honlapja pályázat. A Magyar Marketing Szövetség és az Internet Marketing Tagozat által szervezett versenyen összesen 183 nevezés érkezett.

2019. december 3. 18:18

Megtartották Magyarország eddigi legnagyobb informatikai versenyét

Minden idők legnagyobb informatikai versenye zajlott a múlt héten Magyarországon: a Neumann Társaság és az ELTE Informatikai Karának szervezésében lezajlott e-Hódon 202 magyarországi iskola 27 702 diákja vett részt. A kezdeményezés célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését az informatika iránt, megmutassa annak sokszínűségét, és eloszlassa az azzal kapcsolatos negatív előítéleteket.

2019. november 26. 11:05

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Életet menthet az ÉletMentő applikáció

2020. január 23. 14:20

Így válthatja le személyi igazolványunkat, útlevelünket egy okostelefon

2020. január 16. 14:39

Újra fesztiváloznak a marketingesek

2020. január 9. 08:01

Digitális biztonsági trendek 2020-ban a Sophos szerint

2020. január 3. 11:44
online sportfogadás