A látássérültek körében a Windows és a JAWS a legnépszerűbb

forrás: Prím Online, 2015. február 16. 14:28

2014 decemberében Szántai Károly, akadálymentességi szakértő online felmérést végzett a magyarországi képernyőolvasó felhasználók használati szokásairól.

Az eredményeket saját weboldalán tette közzé. Az ötletet a WebAIM, az amerikai Utah Állami Egyetem Fogyatékosságügyi Központján belül működő nonprofit szervezet által rendszeresen elvégzett felmérés adta. A nemzetközi trendekkel való összehasonlíthatóság érdekében a hazai felmérésbe is nagyrészt a WebAIM kérdései kerültek, ugyanakkor a szerző kifejezetten itthoni vonatkozású témákra is kíváncsi volt. Bár most első alkalommal még kevesen vállalkoztak a kérdőív kitöltésére, a felmérés így is eredményesnek mondható.


Míg a 2014-es amerikai felmérés 1456 válaszadó adatai alapján készült, addig a magyar kérdőívet csak 81 felhasználó töltötte ki. A felmérés nem volt reprezentatív, a viszonylag kis minta miatt általánosítható következtetésekre sajnos csak korlátozottan ad lehetőséget. Viszont nem ismert olyan torzító tényező – pl. egy közösségből érkező nagyszámú kitöltés -, ami miatt a következtetések levonása nyilvánvalóan téves lenne, ezért mindenképpen lehetséges és érdemes néhány általánosságot megfogalmazni a felmérés adatai alapján.


A válaszok alapján elmondható, hogy a látássérült felhasználók körében Magyarországon is a Windows a legelterjedtebb operációs rendszer az asztali és a hordozható számítógépeken. A képernyőolvasó szoftverek tekintetében az elsődleges felhasználásban döntő súlyú a JAWS elterjedtsége, az NVDA pedig követi a nemzetközi trendet. A másodlagos használat terén pedig látható, hogy a felhasználók közel fele NVDA-t is tart a gépén. Az internetes böngészők világából a preferált képernyőolvasó szoftver alapján választanak a vak felhasználók.


A mobil eszközök területén közel azonos a három platform elterjedtsége. A nemzetközi felmérés eredményétől eltérően azonban nálunk a látássérült emberek egyharmada még Symbian rendszerű Nokia telefont használ, ódzkodik az érintőképernyős készülékek használatától, vagy kivár, mielőtt döntene az iPhone és az androidos választék közül.


A honlapok akadálymentességének megítélésében a hazai helyzetet kedvezőtlenebbnek érzékelik
a válaszadók, mint a nemzetközi viszonyokat. Továbbá a látássérült felhasználók többsége - az integrált akadálymentesítés hiányában - nehezen boldogul a honlapok normál, grafikus változatával, ezért ha van alternatív, kényelmesebben kezelhető felület, akkor az információ gyors elérése érdekében azt választja. Ám, ez nem azt jelenti, hogy továbbra is a szegregált aloldalak számát kell gyarapítani, hanem épp ellenkezőleg, az egyenlő esélyű hozzáférést biztosító webes felületek számának növelését kell szorgalmazni.
 

A felmérés eredményének teljes, szöveges összefoglalását tartalmazó dokumentum letölthető az „Informatika a látássérültekért” Alapítvány Publikációk aloldaláról PDF formátumban.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás