Megkezdődött a CeBIT, a világ legnagyobb informatikai kiállítása

MTI Sajtóadatbank, 2015. március 16. 22:02

Megnyitotta kapuit a látogatók előtt hétfőn a németországi Hannoverben a CeBIT, a világ legnagyobb szabású számítástechnikai szakkiállítása, amelynek fő témája a gazdaság digitalizációja.

A vásár mottója a "d!conomy" kifejezés, amely két angol szó, a digital (digitális) és az economy (gazdaság), és egy felkiáltójel összekapcsolásával jött létre, és - amint Angela Merkel kancellár a vasárnap esti megnyitó beszédében rámutatott - arra utal, hogy egyre inkább a digitális átalakulás határozza meg a gazdaság fejlődését.

A jövő az analóg gazdasági, üzleti folyamatok digitalizációja felé mutat, a gyártástól az értékesítésig, és "hamar eltűnik a piacról, aki nem lép időben" - emelte ki Dieter Kemp, a német informatikai vállalkozások szövetsége, a Bitkom elnöke.

 A szervezet kimutatása szerint tavaly a német informatikai szektorban 26 ezer új állás jött létre, holott az év elején csak 10 ezres bővülésre számítottak. Az informatika jelentőségének a gazdaság valamennyi ágazatában tapasztalható gyors növekedése révén 2015 végén várhatóan 990 ezer ember dolgozik majd az információs technológiával foglalkozó német cégeknél, a bevételük pedig éves szinten 1,5 százalékkal 155,5 milliárd euróra emelkedik a Bitkom új előrejelzése alapján.

Németországnak "nagyobb digitális szuverenitásra" van szüksége, ami azt jelenti, hogy a cégek rendelkeznek a működésükhöz, fejlődésükhöz leginkább szükséges technológia tulajdonjogával, és így nem kerülnek informatikai, technológiai "függőségbe" - hangsúlyozta a Bitkom vezetője. A digitális szuverenitás biztosításához politikai támogatásra van szükség, mert jelentős változtatásokat kell véghezvinni a szabályozásban a szerzői jog, a versenyjog, az adójog, az adat- és a fogyasztóvédelem, a távközlés és a médiajog területén - tette hozzá Dieter Kemp.

A péntekig tartó vásár egy másik kiemelt témája a dolgok internete" néven ismert terület, vagyis az eszközök, gépek, berendezések kommunikációs hálózatba szerveződése. Ennek jelentőségét mutatja egyebek között, hogy a Deutsche Telekom a vásáron bemutatja a Canyon nevű kerékpárgyártó céggel kifejlesztett "okos kerékpár" modellt, amely egyebek között jelzi használójának, ha valamely alkatrész elhasználódott és cserélni kell, és súlyos bukás esetén automatikusan segítséget hív.

A CeBIT-en 70 országból 3300 kiállító mutatkozik be. A kiemelt vendég Kína, amely az informatikában, információs technológiában is egyre inkább megkerülhetetlen szereplő. Ezt mutatja például Jack Ma, az Alibaba online áruház alapítójának pályafutása; az egyszerű angoltanár az ezredforduló óta a távol-keleti ország leggazdagabb emberévé vált, és a vasárnap esti hannoveri ünnepségen Angela Merkellel együtt nyitotta meg a világ vezető számítástechnikai vásárát.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Negyvenéves magyar mikroszámítógépre fejlesztenek új játékokat

2023. szeptember 29. 18:51

Megvannak az idei Gyurós Tibor-díjazottak

2023. szeptember 20. 15:17

Diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat is támogatnak a Morgan Stanley munkatársai

2023. szeptember 18. 13:16

Hat érmet hoztak haza a magyar diákok a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiáról

2023. szeptember 4. 15:38