Digitális szolgáltatásokkal bővülnek a BGF könyvtárai

forrás: Prím Online, 2015. március 26. 09:37

Mobiloptimalizált, akadálymentesített, többnyelvű honlapokkal, akár otthonról is elérhető digitális kiadványokkal, informatív, szórakoztató blogokkal is bővültek a Budapesti Gazdasági Főiskola könyvtárainak szolgáltatásai. A fejlesztéseket egy közel 17 millió forintos, két évig tartó európai uniós támogatású program tette lehetővé, amelyen a BGF 25 könyvtári munkatársa vett részt. A program eredményeként a Főiskola hallgatói és az olvasóközönség a korábbiaknál is kényelmesebben és gyorsabban juthatnak hozzá szakkönyvekhez, szakmai tartalmakhoz.

Elektronikus tananyagfejlesztéssel, digitális könyvtárak létrehozásával, könyvtári környezetben megvalósuló interaktív portálok üzemeltetésével, kiadványszerkesztéssel és egyéni információmenedzsmenttel kapcsolatos kurzusokon, valamint angol és német nyelvi képzéseken vett részt a Budapesti Gazdasági Főiskola könyvtárainak 25 munkatársa egy, a napokban befejeződött szolgáltatásfejlesztési projekt keretében.

 



A kétéves, közel 17 millió forint európai uniós támogatásból megvalósult Kulturális szakembereink továbbképzése című tanfolyam eredményeként megújultak a könyvtárak honlapjai, a főbb funkciók angolul, németül is elérhetővé váltak. A programoknak köszönhetően a jövőben sor kerül a könyvtári oldalak akadálymentesítésére is, az olvasók minél szélesebb körű kiszolgálása érdekében. A Pénzügyi és Számviteli Kar könyvtárának honlapjára – amely a programnak köszönhetőn mobileszközökön is kényelmesen böngészhető – már külön regisztráció nélkül jelentkezhetnek be a hallgatók, és vehetik igénybe az online szolgáltatásokat. Akár már otthonról is kikérhetik a raktárból a könyveket, időpontot foglalhatnak a szakdolgozati gépek használatához, vagy a későbbiekben hozzáférhetnek a digitális tartalmakhoz, böngészhetnek az oktatók publikációi között. A Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar könyvtára az idei tanévtől új szolgáltatásként blogot indított, amelyen a hallgatók az irodalmi élet eseményeiről, híreiről tájékozódhatnak, könyvajánlókat olvashatnak, illetve a vizsgaidőszak sikeres teljesítéséhez is hasznos tanácsokat kapnak egy-egy bejegyzésben. Az oldalon egy digitális képtárat is kialakítanak, amelynek anyagából prezentációk, dolgozatok elkészítéséhez válogathatnak majd a hallgatók.

Tovább fejlesztik Facebook-profiljaikat is a BGF könyvtárai,
a közérdekű – nyitva tartással, könyvtári programokkal kapcsolatos – információk mellett játékfelhívásokat, a könyvtár használatát segítő anyagokat, könyvajánlókat is megosztanak – a legfontosabb híreket pedig angol és német nyelven is posztolják.

A projektet követően a tanfolyamokon elsajátított új ismeretek segítségével a könyvtár munkatársai a minőségbiztosítási szempontokat figyelembe véve átdolgozzák a szabályozó dokumentumokat, fejlesztik a belső kommunikációt, valamint bővítik a könyvtári partnerkapcsolatokat is. Az angol és német nyelvi képzéseknek köszönhetően pedig szakszerűbb segítséget nyújthatnak a BGF-en tanuló külföldi hallgatóknak is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Több százezernyi forintnyi érték lapul az otthonainkban

Ha valakinek hirtelen nagyobb összegre van szüksége, akkor érdemes szétnéznie a lakásban, mielőtt a bankba rohanna hitelért. A fenntarthatóság jegyében ma már szinte azonnal készpénzzé tehetjük a nem használt eszközeinket, amivel nemcsak a családi kasszának teszünk jót, hanem a környezetnek is. Egy-egy fiókban vagy szekrényben lapuló mobiltelefon, laptop, tablet, esetleg fényképezőgép ára a több százezer forintot is elérheti ugyanis még használtan is.

2024. március 18. 19:21

Kirobbanó gaming teljesítmény az AOC 44,5″ OLED monitorjával

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gamer monitor* és IT-kiegészítő márkája – újabb csúcskategóriás OLED modellel bővíti a népszerű AGON PRO termékcsaládot. A 44,5″ hüvelykes (113 cm) AGON PRO AG456UCZD gamer monitor elmélyült játékélményt nyújt. 

2024. március 18. 17:44

Átadták a Jedlik Ányos-díjat

Idén is átadták a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) egyik legrangosabb díját, a Jedlik Ányos-díjat, amely a kimagaslóan sikeres feltalálói tevékenység, valamint a kiemelkedő színvonalú és hatékonyságú iparjogvédelmi munkásság elismerését szolgálja. A Magyar Nemzeti Múzeumban kiosztott díjat ezúttal két vegyészmérnök, egy építőmérnök, egy villamosmérnök és egy szellemitulajdon-védelem területén tevékenykedő szakember kapta.

2024. március 18. 16:10

Spinoff Extra: topvezetőktől tanulhatnak a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Spinoff Klub a győri Széchenyi István Egyetem nagy sikerű közösségépítő, innovációgazdasági programsorozata, amelyen meghívott előadók panelbeszélgetés keretében tárgyalják meg a legfrissebb technológiai trendek üzleti vonatkozásait. A mostani félévtől a brand újabb rendezvénnyel bővül: a Spinoff Extra során sikeres topmenedzserekkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők – elsőként, március 20-án, szerdán dr. Szászi István, a Robert Bosch Kft. ügyvezető igazgatója lesz a vendég.

2024. március 18. 14:37

Az ABB segíti a Feröer-szigetek zöld energiára való átállását

Az ABB folytatja együttműködését a SEV-vel, a Feröer-szigetek fő villamosenergia-termelőjével és -elosztójával. Az együttműködés keretében az ABB innovatív szinkronkompenzátor (SC) technológiát szállít, amellyel javítható az villamosenergia-hálózat stabilitása, ami napjainkban egyre nagyobb jelentőséggel bír, mivel a szigeteken fokozatosan leállítják a fosszilis tüzelésű erőműveket, és megújuló energiaforrásokon alapuló áramtermelésre állnak át. A legújabb fejlesztés keretében a harmadik SC-egységet az északkeleti Borðoy szigetén telepítik, ahol ez a berendezés mintegy 5000 ember helyi áramellátását fogja javítani.

2024. március 18. 12:59

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05

Magyar fejlesztők programján ámul a világ: Már nem csak tanul, teremt is a magyar MI

2024. február 27. 20:28

Magyar siker a bahreini Forma 1-en

2024. február 21. 16:15