Digitális szolgáltatásokkal bővülnek a BGF könyvtárai

forrás: Prím Online, 2015. március 26. 09:37

Mobiloptimalizált, akadálymentesített, többnyelvű honlapokkal, akár otthonról is elérhető digitális kiadványokkal, informatív, szórakoztató blogokkal is bővültek a Budapesti Gazdasági Főiskola könyvtárainak szolgáltatásai. A fejlesztéseket egy közel 17 millió forintos, két évig tartó európai uniós támogatású program tette lehetővé, amelyen a BGF 25 könyvtári munkatársa vett részt. A program eredményeként a Főiskola hallgatói és az olvasóközönség a korábbiaknál is kényelmesebben és gyorsabban juthatnak hozzá szakkönyvekhez, szakmai tartalmakhoz.

Elektronikus tananyagfejlesztéssel, digitális könyvtárak létrehozásával, könyvtári környezetben megvalósuló interaktív portálok üzemeltetésével, kiadványszerkesztéssel és egyéni információmenedzsmenttel kapcsolatos kurzusokon, valamint angol és német nyelvi képzéseken vett részt a Budapesti Gazdasági Főiskola könyvtárainak 25 munkatársa egy, a napokban befejeződött szolgáltatásfejlesztési projekt keretében.

 A kétéves, közel 17 millió forint európai uniós támogatásból megvalósult Kulturális szakembereink továbbképzése című tanfolyam eredményeként megújultak a könyvtárak honlapjai, a főbb funkciók angolul, németül is elérhetővé váltak. A programoknak köszönhetően a jövőben sor kerül a könyvtári oldalak akadálymentesítésére is, az olvasók minél szélesebb körű kiszolgálása érdekében. A Pénzügyi és Számviteli Kar könyvtárának honlapjára – amely a programnak köszönhetőn mobileszközökön is kényelmesen böngészhető – már külön regisztráció nélkül jelentkezhetnek be a hallgatók, és vehetik igénybe az online szolgáltatásokat. Akár már otthonról is kikérhetik a raktárból a könyveket, időpontot foglalhatnak a szakdolgozati gépek használatához, vagy a későbbiekben hozzáférhetnek a digitális tartalmakhoz, böngészhetnek az oktatók publikációi között. A Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Kar könyvtára az idei tanévtől új szolgáltatásként blogot indított, amelyen a hallgatók az irodalmi élet eseményeiről, híreiről tájékozódhatnak, könyvajánlókat olvashatnak, illetve a vizsgaidőszak sikeres teljesítéséhez is hasznos tanácsokat kapnak egy-egy bejegyzésben. Az oldalon egy digitális képtárat is kialakítanak, amelynek anyagából prezentációk, dolgozatok elkészítéséhez válogathatnak majd a hallgatók.

Tovább fejlesztik Facebook-profiljaikat is a BGF könyvtárai,
a közérdekű – nyitva tartással, könyvtári programokkal kapcsolatos – információk mellett játékfelhívásokat, a könyvtár használatát segítő anyagokat, könyvajánlókat is megosztanak – a legfontosabb híreket pedig angol és német nyelven is posztolják.

A projektet követően a tanfolyamokon elsajátított új ismeretek segítségével a könyvtár munkatársai a minőségbiztosítási szempontokat figyelembe véve átdolgozzák a szabályozó dokumentumokat, fejlesztik a belső kommunikációt, valamint bővítik a könyvtári partnerkapcsolatokat is. Az angol és német nyelvi képzéseknek köszönhetően pedig szakszerűbb segítséget nyújthatnak a BGF-en tanuló külföldi hallgatóknak is.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Az ár vagy a környezettudatosság miatt veszünk használt cuccot?

Nemzetközi kutatás alapján a vásárlók 71 százaléka számára kulcstényező a termék környezeti hatása. Itthon ugyanez az arány mutatkozik meg, a legtöbben (72%) szívesen vásárolnak olyan terméket, amellyel a környezetért is tesznek. Ennél jelentősen kevesebben (31%) többet is fizetnének egy-egy zero waste holmiért – derül ki a Vatera legfrissebb felméréséből. A kutatás rávilágított arra, hogy a felhasználókat bár jellemzi a környezettudatos gondolkodásmód, a mindennapok gyakorlatában nem nyilvánul meg ekkora mértékben, ezért a Vatera újításokat vezet be az oldalán, hogy segítse felhasználóit a tudatos döntésekben. 

2019. szeptember 20. 12:04

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Mától rendelhetők az Apple legújabb termékei

Nem omlik össze az ekereskedelem: egy év haladék az erős ügyfélhitelesítésre

2019. szeptember 11. 08:34

A budapesti ITU Telecom World kulcsszava az 5G

2019. szeptember 9. 23:51

Az ESET az egyetlen kihívó a végpontvédelem területén

2019. szeptember 3. 13:26

30 év a hazai KKV vállalkozások fejlesztéséért

2019. szeptember 1. 13:27
online sportfogadás