Nőknek népszerűsítik az informatikusszakmát

MTI Sajtóadatbank, 2015. április 24. 11:23

Lányok az informatikában címmel egész napos konferenciát és interaktív műhelybeszélgetést rendeznek pénteken Salgótarjánban; közéleti személyek, tanárok, vezető magyarországi cégek sikeres női és férfi felső vezetői arról értekeznek, miként tudják népszerűsíteni az informatikusszakmát, különösen a lányok körében.

Az elképzelést Biró Albert, a főszervező Informatika a Társadalomért Egyesület (infotér) felügyelőbizottságának elnöke ismertette csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón. Elmondta: a kerekasztal-beszélgetésen létrejövő vitaanyagot átnyújtják a vállalati, kormányzati és akadémiai szféra vezetőinek, ezzel akarnak segíteni abban, mely pontokra érdemes figyelni infokommunikációs pályázatok kiírásakor, illetve bármilyen ágazati ösztönző rendszer megfogalmazásakor.


Pölöskei Gáborné, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) a köznevelési intézményrendszer fejlesztéséért felelős helyettes államtitkára üdvözölte a kezdeményezést különös tekintettel arra, hogy a 2014-es statisztikák szerint ugyancsak kevés, 2385 diák végzett informatikai képzési területen, és köz7ülük csupán 316 tanuló nő.

Hozzátette: a kormány megteremtette azt a lehetőséget, hogy az informatika mint kulcskompetencia már a hatodik évfolyamosoknál - szabad idő terhére a negyedik évfolyamon is - megjelenjen az alaptantervben, miközben mindenképpen szükséges a módszertani szemléletváltás és a tanári továbbképzési csomag fejlesztése.

A helyettes államtitkár úgy vélekedett, a gazdasági fejlődéshez elengedhetetlen a digitális kompetencia növelése, ehhez pedig a gyerekek infokommunikáció (ikt) iránti érdeklődésének felkeltése, amely a modern technológiával könnyebben elérhető.

Bódi Gábor, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács (NHIT) elnöke egy 2013 végén készült uniós felmérést ismertetett, amely szerint az Európai Unióban a nők alig 0,4 százaléka dolgozik az infokommunikációs szektorban. A tanulmány szerint ennek oka főként a kialakult női sztereotípiák, mint például az önbizalomhiány vagy a tárgyalóképesség hiánya.

Az elnök úgy véli, hogy az adatok azért is meghökkentőek, mert a jelentés rámutatott, hogy azon szervezetek esetében, amelyek több női vezetővel rendelkeznek, a tőkearányos jövedelmezőség 35 százalékkal, a részvényhozam pedig 34 százalékkal magasabb, mint más hasonló szervezeteknél.

Az eseményen Bánhegyi Zsófia, a T-Systems Magyarország marketing- és kommunikációs igazgatója és Horváth Krisztina, a Cisco Magyarország ügyvezető igazgatója a többi között olyan eszközöket mutattak be, amelyek a lányokat arra ösztönzik, hogy jobban érdeklődjenek az ikt-szektor iránt. Így például gyakorlati és tájékoztató programokat.

A felső vezetők szerint a nőket motiválhatja például az atipikus foglalkoztatási forma népszerűsítése és a bababarát irodák kialakítása is.

Kulcsszavak: Infotér nők informatikus

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Megvannak Magyarország legjobb játékai!

Átadták az Ország Játéka 2019 díjakat, a pályázó gyártók és forgalmazók a nyertes játékokon feltüntethetik a megkülönböztetést jelző logót. Ez egyúttal garancia arra, hogy az adott játék kiemelkedően szerepelt egy országos megméretésben és segíthet a szülőknek már a karácsonyi – boltban vagy webáruházban történő – vásárlásban is. Kiemelkedően sok szavazatot kapott a Castle of Mind fejlesztő táblajáték, amely idén nem csak az internetes szavazók közönségdíjasa, hanem a Játszónap kedvence is lett. 

2019. november 13. 18:56

Még sosem volt ilyen biztonságos a repülés

A statisztikák szerint még soha nem volt ennyire biztonságos a repülés, noha világszinten rekordszámú, négymilliárd utas ült repülőgépre. A vállalati és légi biztosításra specializálódott Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) és a repülésre és űrhajózásra szakosodott Embry-Riddle Aeronautical University közös „Légi közlekedési kockázatok 2020-ban: biztonság és helyzetértékelés” című jelentéses szerint, a halálos kimenetelű baleseteket tekintve még sosem volt ennyire biztonságos időszak a nemzetközi légiközlekedési ágazatban, mint az utóbbi néhány évben.

2019. november 13. 17:43

Okostelefonok, táblagépek és hasznos kiegészítők a Telenor Black Friday akciójában

November 14-20. között tart a Telenornál a Black Week. Az akció keretében az előfizetők prémium és belépő szintű készülékek, valamint népszerű kiegészítők közül egyaránt választhatnak jelentős kedvezménnyel, bizonyos termékek pedig már 0 forinttól elvihetők.

2019. november 13. 16:17

Négy díjjal ismerték el a Kingston eredményeit

A Cyber Defense Magazine információbiztonsági szaklap 2019-ben is díjazta a kiber- és információbiztonság innovátorait, és két egymást követő évben idén második alkalommal ismerte el nemzetközi díjprogramjában a Kingston eredményeit. A memóriagyártó összesen négy kategóriában nyert díjat a Cyber Defense Global Awardson. Két iparágvezető titkosított tárolómegoldása, az IronKey D300S titkosított USB-meghajtó és a KC2000 NVMe PCIe SSD egyaránt két-két elismerésben részesült.

2019. november 13. 14:40

Befektetést kapott a webáruházak keresőjét forradalmasító magyar startup

A mesterséges intelligenciára épülő, webáruházak számára készített keresőt fejlesztő budapesti Prefixbox startup bejelentette, hogy 500.000 euró – azaz közel 167 millió forint - kezdeti befektetést szerzett meg az Euroventures kockázati tőkealaptól egy nagyobb méretű tőkebevonás részeként.

2019. november 13. 12:58

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Százmillió eurót fektet be az európai mesterséges intelligencia programba a Huawei

2019. november 8. 10:07

Az Antenna Hungária megvásárolta a Telenor Magyarország 25%-át

2019. november 1. 08:32

Idén is keresik az év fiatal vezetőjét!

2019. október 22. 13:26

Újabb mérföldkő a hazai digitális oktatásban

2019. október 10. 18:44
online sportfogadás