Az isteni részecske nyomában

A GE ifjú kreatívja az atomütköztető titkait kutatja

forrás: Prím Online, 2015. április 25. 11:23

A svájci hadronütköztető több évnyi technikai fejlesztés után ismét munkába állt, hogy az univerzum titkait kutassa. Többek közt az ősrobbanást követő állapotokat és a Higgs-bozont, az ún. „isteni” részecskét kutatják.

Hogyan ellenőrizhetjük a világegyetemről alkotott ismereteinket? Vajon találhatunk-e bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy más univerzumok is léteznek, sőt, talán párhuzamosan sok másik világmindenség is? 

 

Sally Lee Page oxfordi biológus, a GE „belső kreatívja” ebben az exkluzív GE videóban mutatja be az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC) és a szenzációs újraindítás körülményeit. Ez a részecskegyorsító képes reprodukálni a Nagy Bumm (az ősrobbanás) utáni első milliomod másodpercet követő körülményeket. 
 

 
A nagy hadronütköztető, amely a világ egyik legnagyobb berendezése és Svájc alatt 100 méter mélyen található, azért került be ismételten a hírekbe, mert a rajta végzett technológiai fejlesztéseket követően most újra szolgálatba áll. Mint korábban, most is a tudósokat fogja segíteni az univerzum, többek között a Higgs-bozon részecske és sok egyéb elmélet tanulmányozásában. Minden egyes adattal közelebb visz bennünket ahhoz. hogy jobban megérthessük a nekünk otthont adó világmindenséget.
 
Bár az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, a CERN székhelye a svájci Genfben található, számos szállal kötődik a közép-kelet-európai régióhoz is: Agnieszka Zalewska lengyel fizikust 2013 januárjában választották meg a CERN elnökéül.
 
Zalewska professzor 1975-ben szerzett doktorátust a krakkói Jagelló Egyetemen, amely a hallgatóknak szóló “GE Napok” gazdája is. A CERN jelenlegi tagállamai Bulgária, Csehország, Magyarország, Lengyelország és Szlovákia, Románia pedig tagjelölt.
 
 

Kulcsszavak: tudomány GE

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A világ legígéretesebb kiberbiztonsági vállalatai közé került a Clarabot

2022. december 6. 21:30

Lezárult a 2022-es ’Az Év Honlapja’ pályázat!

2022. december 2. 13:58

Innovatív építőipari vállalkozás vezetőit díjazta a FIVOSZ

2022. november 29. 12:39

December 1. éjfélig lehet nevezni 'Az Év Honlapja’ pályázatra!

2022. november 23. 09:55