EuroSkills 2016: digitális várost építettek a fiatal informatikusok

forrás: Prím Online, 2015. május 4. 17:39

Tizenötezer látogatója volt az idei Szakma Sztár Fesztiválnak, melynek részeként rendezte meg a HTTP Alapítvány a szakmák Európa bajnokságának hazai informatikai válogatóversenyét. A háromfős csapatok ezúttal a 2016-os EuroSkills részvételért versengtek. Jövőre Göteborgban, 2018-ban Budapesten lesz az EuroSkills döntője.

Jövőre Svédország lesz a házigazdája Európa legrangosabb szakmai versenyének, ahol a kőművesek, szakácsok, fodrászok és még több tucat egyéb szakma képviselői mellett a kontinens legjobb informatikusai is összemérik erejüket. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara nagyszabású Szakma Sztár Fesztiválja a szakmunkás fiatalok hazai versenyeként ismert elsősorban, de idén több területen tartottak EurosSkills válogatóversenyt is. Az EuroSkills (www.euroskills.org) Európa legjelentősebb szakmai versenye, így komoly fegyverténynek számít, hogy a 2018-as verseny rendezési jogát Budapest nyerte el. A fesztivál megnyitóján részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is, ahol az ünnepség részeként írta alá Parragh László, a kamara elnöke, a magyarországi rendezésű EuroSkills hivatalos dokumentumait.

 


A hazai informatikusok nemzetközi szinten is az élvonalat képviselik, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a 2012-es és a tavalyi EuroSkills informatikai versenyét is a magyar csapat nyerte. A mostani válogatónak tehát az volt a fő célkitűzése, hogy olyan tehetséges fiatalokat találjanak, akik képesek lesznek a korábbi győztesek nyomdokaiba lépni.

Digitális város informatikai megoldásai a válogató döntőjén

Az informatikai rendszergazda szakmában 82 csapat, azaz közel kétszázötven fiatal szakember vágott neki a januári első fordulónak, ahol online teszteket és hálózati szimulációs feladatokat kellett megoldaniuk. A középdöntőbe a 12 legeredményesebb csapat jutott, ahol már valós eszközökön kellett bizonyítaniuk felkészültségüket.

A legjobb hat csapat vehetett részt a Hungexpo G pavilonjában, a 2015. április 27-29. között rendezett döntőben. A rendezvény közel tizenötezer látogatót fogadott a két versenynap során. A finálé keretében egy képzeletbeli digitális város informatikai megoldásait kellett telepíteniük és beállítaniuk a fiataloknak.

 



A válogatóverseny győztese szoros küzdelemben a Gergely Dániel, Kohajda László, Tóth Bence felállásban induló budapesti BruteForce csapat lett. Ők mindhármam a budapesti Pataky István Híradásipari és Informatikai Szakközépiskolában működő Cisco Hálózati Akadémia diákjaiként ismerkedtek meg a szakma alapjaival, ketten közülük jelenleg az Óbudai Egyetem mérnökhallgatói.

A győztes fiatalok a döntőt követő tizennyolc hónapos intenzív felkészülés után Magyarországot képviselve mérkőzhetnek majd meg Európa legjobbjaival.
 

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50

A 2024-es év fordulópont lehet az IT munkaerőpiacon?

2024. március 20. 10:09

Nők az informatikában – Számít a nemek aránya a munkahelyen?

2024. március 12. 20:53

Szemünk előtt zajlik az e-kereskedelem mohácsi csatája

2024. március 6. 13:05